Вратига

вратига

Описание: Вратигата е многогодишно тревисто растение със силно разклонено в горната си част стъбло, достигащо на височина до 1 м. Листата са последователно, текоперести, отгоре тъмнозелени, отдолу по-светли, долните с дръжки, а горните приседнали. Листчетата са продълговати, заострени, по ръба остро назъбени. Цветните кошнички са златистожълти, с плоско цветно дъно, широки 6 – 8 мм. Състоят се само от тръбести двуполови цветове, дълги 3 – 4 мм. Притежават силна неприятна миризма и горчив комфортен неприятен вкус. Цялото растение има характерна неприятна миризма.

Разпространение: У нас се среща по скалистите места, покрай реките и потоците, по тревистите места, между храсталаците и покрай пътищата в цялата страна. Отглежда се и като градинско растение.

Дрога: Цветовете на вратигата – Flores Tanaceti.

Цветове на вратигата се берат през юни – август. Сушат се на слънце или в сушилня при температура до 30 градуса. Изсушената била е с жълт цвят, характерна миризма и горчиво-сладък вкус. Опакова се в хартиени чували или бали. Пази се на сенчесто, сухо и проветриво място.

вратигаХимичен състав: Драгота съдържа горчиви вещества, флавоноиди, смоли, галова киселина и 1 процент етерично масло. Етеричното масло се получава чрез дестилация с води пари. То е жълтеникава течност, постепенно потъмняваща на въздуха, с камфорподобна миризма. Главна съставка на маслото е кетонът туйон (до 70 процента от маслото). Съдържа още терпени, туйол и борнеол.

Действие и приложение: Дрогата тонизира гладката мускулатура и засилва секрецията на стомашно-черния канал при запек, язва на стомаха и дванадесетопръстника. Действа противовъзпалително и болкоуспокояващо при колики и газове в червата, стомашни болки, ставни болки, ревматизъм. Увеличава амплитудата на сърдечните съкращения. Забавя ритъма на сърцето, повишава артериалното налягане. Етеричното масло усилва отделянето на жлъчен сок (при заболявания на черния дроб и жлъчния мехур), има противоглистно действие, притежава антимикробно и антисептично действие. Дрогата е токсична, да се използва само под лекарски контрол!

Народната медицина препоръчва дрогата при пясък и камъни в бъбреците и
пикочния мехур и при възпалително процеси в тях, при болезнена и нередовна менструация, външно за миене на косата при пърхут и за бани при ревматизъм, при нервно разстройства, главоболия, подагра, малария и др.
В народната медицина на Карачаево – Черказката област на Русия отвара от цветовете на вратигата се използват за лечение на рак на кожата (Балитски, Воронцова, 1982 г.).

вратигаНачин на приложение: Дрогата не трябва да се използва при бременност, тъй като може да предизвика аборт! При лечение на ревматизъм се приготвя извлек с вино (50 г дрога се кисне в 1 л вино в продължение на 8 дни. Приема се по 30 – 40 гр след двете основни хранения). При останалите заболявания дрогата се приема под форма на запарка. За лечение на глисти цветовете на вратигата се смесват с изсушени цветове от пелин и цвят от лайка по равни части. Една супена лъжица от тази смес се залива с 250 мл кипяща вода и се оставя да кисне до изстиване. Извлекът се прецежда и с него се прави клизма. Запарка се приготвя, като 1 супена лъжица цветове от вратига се заливат с 400 г кипяща вода. Оставя се да изстине в продължение на 2 часа. От извлека се пие по 1 кафяна чашка 3 пъти дневно преди ядене.

Share Button

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.