Вратига

вратига

Описание: Вратигата е многогодишно тревисто растение със силно разклонено в горната си част стъбло, достигащо на височина до 1 м. Листата са последователно, текоперести, отгоре тъмнозелени, отдолу по-светли, долните с дръжки, а горните приседнали. Листчетата са продълговати, заострени, по ръба остро назъбени. Цветните кошнички са златистожълти, с плоско цветно дъно, широки 6 – 8 мм. Състоят се само от тръбести двуполови цветове, дълги 3 – 4 мм. Притежават силна неприятна миризма и горчив комфортен неприятен вкус. Цялото растение има характерна неприятна миризма.

Разпространение: У нас се среща по скалистите места, покрай реките и потоците, по тревистите места, между храсталаците и покрай пътищата в цялата страна. Отглежда се и като градинско растение.

Дрога: Цветовете на вратигата – Flores Tanaceti.

Цветове на вратигата се берат през юни – август. Сушат се на слънце или в сушилня при температура до 30 градуса. Изсушената била е с жълт цвят, характерна миризма и горчиво-сладък вкус. Опакова се в хартиени чували или бали. Пази се на сенчесто, сухо и проветриво място.

вратигаХимичен състав: Драгота съдържа горчиви вещества, флавоноиди, смоли, галова киселина и 1 процент етерично масло. Етеричното масло се получава чрез дестилация с води пари. То е жълтеникава течност, постепенно потъмняваща на въздуха, с камфорподобна миризма. Главна съставка на маслото е кетонът туйон (до 70 процента от маслото). Съдържа още терпени, туйол и борнеол.

Действие и приложение: Дрогата тонизира гладката мускулатура и засилва секрецията на стомашно-черния канал при запек, язва на стомаха и дванадесетопръстника. Действа противовъзпалително и болкоуспокояващо при колики и газове в червата, стомашни болки, ставни болки, ревматизъм. Увеличава амплитудата на сърдечните съкращения. Забавя ритъма на сърцето, повишава артериалното налягане. Етеричното масло усилва отделянето на жлъчен сок (при заболявания на черния дроб и жлъчния мехур), има противоглистно действие, притежава антимикробно и антисептично действие. Дрогата е токсична, да се използва само под лекарски контрол!

Народната медицина препоръчва дрогата при пясък и камъни в бъбреците и
пикочния мехур и при възпалително процеси в тях, при болезнена и нередовна менструация, външно за миене на косата при пърхут и за бани при ревматизъм, при нервно разстройства, главоболия, подагра, малария и др.
В народната медицина на Карачаево – Черказката област на Русия отвара от цветовете на вратигата се използват за лечение на рак на кожата (Балитски, Воронцова, 1982 г.).

вратигаНачин на приложение: Дрогата не трябва да се използва при бременност, тъй като може да предизвика аборт! При лечение на ревматизъм се приготвя извлек с вино (50 г дрога се кисне в 1 л вино в продължение на 8 дни. Приема се по 30 – 40 гр след двете основни хранения). При останалите заболявания дрогата се приема под форма на запарка. За лечение на глисти цветовете на вратигата се смесват с изсушени цветове от пелин и цвят от лайка по равни части. Една супена лъжица от тази смес се залива с 250 мл кипяща вода и се оставя да кисне до изстиване. Извлекът се прецежда и с него се прави клизма. Запарка се приготвя, като 1 супена лъжица цветове от вратига се заливат с 400 г кипяща вода. Оставя се да изстине в продължение на 2 часа. От извлека се пие по 1 кафяна чашка 3 пъти дневно преди ядене.

Share Button

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.