Континенти

континенти

Преди милиони години на Земята е съществувал само един континент — Пангея. Той се е разделил на два по-малки континента: Лавразия и Гондвана, а от тях са се образували сегашните, добре познати ни континенти.

Няма да е пресилено да се каже, че почти цялата дейност на човека се развива върху континентите, т.е. върху сушата на нашата планета. Това е територия, добре позната, стопански усвоена и променяна непрекъснато от човечеството. Науката и техниката дадоха сили да опознаем въздушния океан над нас, да слезем дълбоко в глъбините на моретата, да прокопаем хиляди метри в земните недра. Човека разкрива и последните загадки на континентите. Навсякъде неговият устрем е плод на творческата мисъл, на вечния стремеж към завоюване на неизвестното.

Животът на земята е немислим без въздушната обвивка около нас. От всички страни нашата планета е обвита от въздух, които съставлява атмосферата. Тя е дрехата на планетата, която ни помага да запазим топлината, щедро дарявана ни от Слънцето. Въздухът около нас е като огромен парник, който пропуска слънчевите лъчи към земната повърхност и намалява излъчването на получената топлина в Космоса. Затова при смяна на ден и нощ не настъпват резки промени от зной към студ и от студ към зной. Атмосферата е невидимата броня, невидимият щит на планетата Земя. Тя предпазва от опасните космически лъчения всичко живо на Земята. В нея се зараждат облаци, валежи, ветрове.

Въздушният океан се е разпрострял на десетки километри над нас. Земната атмосфера тежи повече от пет квадрилиона тона. И въпреки, че тази цифра граничи с фантастичното, тя е само една милионна от теглото на нашата планета.

Основната маса въздух е съсредоточена в ниския, сравнително тънък слой на въздушния океан. Наблюденията показват, че на височина 15 – 17 километра се намират 9/10 от масата на атмосферата. Това е слоят който е най-добре опознат и имащ най-голямо значение за нас, хората. Наречен е тропосфера. Там е царството на облаците, валежите, ветровете. Горната граница на тропосферата е на около 17 километра над екватора и само на 6-8 километра над полюсите.

Дъното на въздушният океан, на атмосферата, е земният релеф. Това е съвкупност от форми, които изграждат земната повърхнина. Той е обикновено сушев или наричан още континентален и подводен – океански. В зависимост от преобладаващите земни форми релефът бива планински, котловинен, равнинен, карстов, пустинен, ледников…

Общата площ на земята е равна на 510 млн.кв.км. От тях сушата е 148 940 000 кв.км или 29.2 на сто, а Световният океан – 361 160 000 кв.км. или 70.8 на сто. Почти цялата водна маса е свързана помежду си. Изключение правят само няколко морета като Каспийско, Аралско и Мъртво и по-малки езера. Ето защо водната площ се обединява в понятието Световен океан, който пък е същността на хидросферата.

Сушата е съставена от различни по големина блокове. По-големите наричаме континенти, а по-малките наричаме острови. Единствено Европа и Азия преливат един в друг. Това е дало основание да се говори за суперконтинента Евразия. Африка до прокопаването на Суецкия канал е бил по-тясно свързан с Евразия. Ето и разпределението на сушата по континенти:

 • Европа – 10 523 000 кв.км. или 7,1%
 • Азия – 44 014 000 кв.км. или 29,5%
 • Африка – 30 292 000 кв.км. или 20%
 • Северна Америка – 24 228 000 кв.км. или 16,3%
 • Южна Америка – 17 757 000 кв.км. или 11,9%
 • Австралия и Океания 7 973 000 кв.км. или 5,4%
 • Антарктида – 13 924 000 кв.км. или 9,3%

Един бегъл поглед върху картата на света ни убеждава, че континентите и океаните са неравномерно разпределени. Северното полукълбо е дало по-голям простор на сушата – тя заема приблизително 100 млн.кв.км. Южното полукълбо е било по-„скъпернически“ настроено към сушата – едва 48 млн.кв.км.

Разпределението на водната повърхност по океани е също неравномерно:

 • Тихи океан – 49,8% от Световния океан.
 • Индийски океан – 20,7% от Световния океан.
 • Атлантически океан – 25,9% от Световния океан.
 • Северен Ледовит океан – 3,6% от Световния океан.

Характерна особеност на континентите е тяхната форма. Доста от тях имат подчертано триъгълна форма, с широка основа на север и стеснение на юг – Северна Америка, Южна Америка, Африка, Индийски субконтинент.

Земната повърхност е силно разчленена и във височина. На сушата са се образували обширни равнини и високи планини, а на дъното на Световния океан – дълбоки и обширни дъна и големи падини.

континенти

 

Share Button

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.