Беладона

беладона

Синоними: Лудо биле, Старо биле, Отровно биле.

Описание: Най-лесно ще откриете Беладоната през лятото в някое старо сечище, сред букова гора или по разсветлените места – край горските пътища и пътеки в по-влажните и сенчести широколистни гори. Там дори, когато още не го познавате, ако се огледате наоколо, то непременно ще привлече вниманието Ви, преди всичко с външния си вид. Лудото биле е едро растение от семейство КАРТОФОВИ. Високо е от 0,5 до 2 метра, разпростряло нашироко клоните си и отдалече прилича повече на малко дръвче, отколкото на обикновенна трева. А то е типично тревисто растение с късо и дебело, многоглавесто коренище, преминаващо в дълъг до един метър жълто-кафяв корен и с дебело зелено или пурпурновиолетово, почти дървовидно разклонено стъбло. Листата му са големи, достигащи дължина 22 см, тъмнозелени, с къса дръжка и яйцевидна или елипсовидна късо заострена целокрайна петура. В долната част на стъблото те са разположени последователно, но в горната му част и по клонките са сближени по два, единият от който е 3 – 4 пъти по-малък от другия.

Беладоната (лудото биле) започва да цъфти през юни и цъфтежът му продължава през цялото лято. Цветовете му са разположени поединично или по два в пазвите на листата и на клонките и са увиснали на къси дръжки. Те са тръбесто камбанковидни, с коронка от 5 къси и закръглени завити назад делчета. Отвън са кафяво-виолетови, а отвътре охреножълти, но са пронизани от нежни пурпурни жилчици.

беладонаПлодовете на Беладоната (лудото биле) са от типа на ягодата. Те са кълбести, сочни, големи колкото вишни. беладонаОтначало са зелени, но след узряването стават черно-виолетови и силно лъскави, изпълнени с кисело сладникав, виолетово обагрен сок с много семена. На вид са твърде привлекателни, но са силно отровни, както са отровни и всички останали части на растението.

В дългия списък на дивите лечебни треви, които нашият народ събирал, за да се лекува от най-различни болести, Беладоната (лудото биле) отдавна е заела почитно място. Билката също е наричана (старо биле или отровно биле). Беладоната е истински склад на лечебни вещества. Всяка година към фермацевтичните заводи се отправят тонове корени и листа от Беладоната, от които се приготвят различни видове лекарства.

беладонаБеладоната се използва при лечението на заболявания на храносмилателната система – стомашна язва, гастрит, чревни колики, повишена киселинност, на покочо-половите органи, възпаление на жлъчката и жлъчнокаменна болест, магарешка кашлица, епилепсия, спастичен запек, прекомерно потене, безсъние и др. Българската народна медицина препоръчва корените на лудото биле при безсъние, парализи, нощно напикаване и изпотяване.

Share Button

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.