Алое Вера

Алое Вера

Алое Вера е растение, което се отнася към семейството на лилии-кактусите (Liliaceae), към което се числи и чесънът. И двете растения притежават лечебни и хранителни свойства.

Алое Вера се споменава още в Библията и в древните Египетски йероглифи. Александър Велики го използвал по време на походите си за завладяване на чужди земи, като единственото средство за лечение на контузии и рани.
Днес Алое Вера се преоткрива наново, като се подлага на по-сериозни изследвания, включващи лабораторни анализи и контролни клинични тестове, които потвърждават лечебните му свойства.
От съществуващите над 200 вида Алое Вера, с най-много хранителни и терапевтични свойства е Aloe Vera Barbadensis. За подобни свойства можем да говорим, когато растението достигне възраст 2-3 години.
Гелът от Алое Вера се получава от вътрешността на листата, на които най-напред се отстранява външната обвивка (кората). Той представлява пихтиеста лепкава маса, подобна на желе, притежаваща огромни терапевтични свойства.

Алое ВераТози чудотворен гел не бива да се излага на въздействието на външни фактори за повече от 2 часа, тъй като лесно се окислява и губи част от терапевтичните си свойства. Затова гелът се подлага на процес на стабилизация или замразяване, за да се неутрализират нежеланите последици от окисляването.

Лабораториите на института Линус Паулинг за наука и медицина в Пало Алто, Калифорния, Международният Съвет по Алое и Университетът в Оклахома имат съществен принос в изследването на това растение.
Кои са всъщност свойствата, които правят това растение такъв чудотворен природен продукт за здраве и красота?
Dr. Greg Henderson, Director of a Naturalist Clinic in the State of California, Michael T. Murray N.D., Guillermo Pelly N.D., Dr. Jeffrey Bland с помощта на лабораторни тестове доказват следните свойства:
Основни характеристики на Алое Вера или Савила:

1. Болкоуспокояващо действие
Алое Вера намалява болката, когато се приложи върху засегнатото място. За разлика от другите съществуващи продукти, Алое Вера има способността да прониква дълбоко в кожата, да блокира болката и облекчава възпаленията, благодарение на активните си съставки.
2. Противовъзпалително и противоалергично действие
Алоето действа по начин, подобен на този на стероидите, например кортизона, но без вредни странични ефекти.
Това се дължи на някои от съставките му, най-важните от които са Glycoproteins, които възпрепятстват и разрушават Bradykinin, основният причинител на болката и възпаленията, а също и Anthraquinones и Salicylates, които се съдържат и в аспирина.

Алоето е много полезно за лечение на кожни охлузвания и изгаряния, тъй като съдържа magnesium lactate, една субстанция, която потиска хистаминовите реакции с помощта на имунната система, в отговор на различните дразнители. Поради това, можете да използвате Алоето във всички случаи на възпаления, като Бурсит, Артрит или дори при ухапвания от насекоми. За по-добър резултат напоете памук със Алое, поставете го върху кожата и го покрийте, за да предотвратите изпаряването му.

Алоето не съдържа кортизон, но затова пък съдържа ензими и други съставки, които действат изключително добре за облекчаване на възпаленията във засегнатите места.
3. Лечебно действие
Алое Вера съдържа минералите калций, калий и цинк, както и витамините С и Е. Минералите допринасят за образуването на мрежа от растителни влакна, които улавят червените кръвни телца, като по този начин ускоряват лечебния процес. Калцият е особено важен елемент за правилното функциониране на нервната система и за мускулите. Той е мощен катализатор на всеки лечебен процес.
4. Дерматологично действие
Това действие се състои в отстраняване на увредената кожа, заменяйки я с нови кожни клетки. Позволява на кръвта да се движи свободно във вените и артериите и така ги почиства от кръвни съсиреци.
5. Антибиотично действие
  а) Антимикробна дейност

Доказано е, че Алоето спира деструктивната дейност на много бактерии, например Salmonella и Staphylococcus, които произвеждат гной, бори се и с Echerichia coli, Streptococcus faicalis, а е много ефикасно средство и срещу гъбичката Candida Albicans.
Алоето унищожава бактериите и предпазва от инфекции, когато се приложи върху засегнатото място в концентрация по-голяма от 75%.
б) Антивирусна дейност
В концентрация над 75% Алоето унищожава вирусите. Особено ефикасно е в борбата със един вид вагинален вирус – tricomona. Acemannan (acetil – manоsa). Тази субстания е много ефективна в борбата срещу някои вируси.
Тя помага за лечение на Левкемия и Фибросаркома у животните, а освен това подпомага и борбата срещу вируса на СПИН.
в) Антимикотична дейност
Приложено директно върху гъбичките Алоето действа като фунгицид (средство за унищожаване на гъбички).
6. Регенератор на клетките
Алоето съдържа един хормон, който ускорява образуването на нови клетки, като в същото време отстранява мъртвите.
Алое ВераПоради наличието на калций в Алоето, който регулира количеството течност в клетките, се поддържа вътрешното и външно равновесие, при което се изграждат нови клетки във всички телесни тъкани.
Рак на кожата: Алоето ще бъде оръжието за борба със рака на кожата в бъдеще, според Dr. Faith Strickland of M.D. Anderson Cancer Center at the University of Texas. Той твърди, че Алоето помага за предзпазване от увреждане на имунната система на кожата.
Алоето съдържа 17 аминокиселини, необходими на човешкия организъм за образуване на протеини и тъкани (протеините представляват системи, съставени от комбинацията на различни аминокиселини). Освен това Алоето съдържа и минералите калций, фосфор, мед, желязо, манган, калий и натрий, необходими за правилната обмяна на веществата и работата на клетките.

7. Осигурява енергия.
Алоето допринася за добра обмяна на веществата, което всъщност означава осигуряване на енергията, от която се нуждае тялото. Витамин С, който се съдържа в Алоето стимулира и подобрява кръвообращението, а по този начин и правилното функциониране на сърдечно-съдовата система.
Витамин С не се произвежда от организма и трябва да се внася отвън, тъй като е много важен за укрепването на имунната система, за кръвообращението и храносмилателната система и играе важна роля за предпазване от редица заболявания, които ще бъдат дискутирани по-нататък в тази книга.
8. Регулиране на храносмилането.
Алоето съдържа голям брой ензими. Някои ензими се произвеждат от тялото (панкреаса), а други трябва да се набавят отвън. Ролята на ензимите в процеса на храносмилане се състои в превръщането на протеините в аминокиселини, въглехидратите в захари (гликоза), а мазнините в мастни киселини. Така преработени, тези съставки се абсорбират от червата и преминават в системата на кръвообращението.
Една от съставките на Алоето, алоин, която се извлича от кората на листото, се използва като лаксатив (разхлабително средство).
При стомашно-чревни проблеми Алоето забавя изпразването на стомаха и пречи на отделянето на прекалено голямо количество hydrochloric acid (солна киселина) и на ензима пепсин.
Препоръчваме да започнете приемът на Алое Вера с малки дози (30 до 60 мл на ден), докато организмът ви привикне, след което постепенно увеличавайте количеството!
9. Детоксикация
Детоксикация + елиминиране + регенерация + асимилация
Алоето подобрява състоянието и стимулира черния дроб и бъбреците, основните органи за детоксикация на организма, благодарение на съдържащия се в него калий.
В началото Алоето може да предизвика лека диария, защото става вътрешно почистване на червата от бактерии и от хранителни остатъци, залепнали по гънките на червата или във дванадесетопръстника.
10. Хидратиране на кожата
Алоето прониква в дълбочина и възстановява загубените течности, регенерира увредените тъкани отвътре навън при всякакъв вид изгаряния, включително слънчеви.

11. Хранителни свойства
Алоето съдържа 17 от общо 20 аминокиселини, от които организмът се нуждае за образуването на клетките и на тъканите, както и ензими, необходими за разграждането на въглехидратите, мазнините и протеините в стомаха и червата.
Алоето съдържа и голям брой витамини: В1, В5, В6, В12, А и С, а както вече споменахме и минералите: калций, фосфор, мед, желязо, манган, калий и натрий.
12. Природен чистач (съдържа сапонини)
Алоето е природен чистач благодарение на сапонините, които съдържа (сапунени съставки с антисептични свойства).
От друга страна, поради наличието на белтъчни ензими, то отстранява мъртвите тъкани, като по този начин почиства раните.
13. Бори се с възпаленията
Елиминира паренето и сърбежа (полезно при ухапвания, обриви и т.н.)
14. Разширява кръвоносните съдове
Алоето разширява капилярите, като по този начин усилва притока на кръв.
15. Великолепно средство за транспортиране
Благодарение на лигнините, които се съдържат в него, Алоето прониква в дълбочина и е чудесно средство за транспортиране на останалите лековити съставки.
Точно затова то присъства във стотици лечебни и козметични продукти. Ето няколко примера:
В комбинация със евкалипт и жожоба прониква до 3-ия слой на кожата (стига до мускулите) като облекчава болката.
Смесено с Пчелен прополис, Алоето се използва за направата на кремове срещу кожни инфекции.
Заедно с масло от кокосов орех представлява великолепно средство за предпазване от вредното въздействие на слънчевите лъчи.
16. Алое Вера (barbadensis) няма странични ефекти
17. Алое Вера в стоматологията
Д-р Тимъти Муур от Университета в Оклахома използвал Алое в практиката си, при което получил фантастични резултати. Пастата за зъби с Алое помага при кървящи венци и гингивит и срещу гниене на зъбите, като в същото време предпазва и зъбния емайл. Алоето, смесено с жожоба, се използва при напукани устни.
18. Алоето в грижите за красотата
Известно е, че Нефертити и Клеопатра използвали Алое, за да бъдат по-красиви. Днес Алоето намира приложение като една от най-важните съставки на продуктите за красота. Почистването на лицето е много важно, за да бъде кожата ви мека и еластична, тъй като точно тази част от тялото е изложена най-вече на вредните влияния на външни фактори като: вятър, прах и слънчева светлина, които допринасят кожата да загуби голяма част от младежките си белези.
Алое ВераСъставките на Алоето: lignin (целулоза) и polysaccharide (въглехидрати) проникват през трите слоя на кожата: епидермис, дермис и хиподермис, като ги почистват от бактерии и мазнини, които запушват порите. Природните хранителни съставки, като минерали, витамини, 17-те аминокиселини и ензими, стимулират производството на нови клетки.
Ако епидермисът не се освободи от мъртвите кожни клетки и от мазнините, порите ще се запушат, а потните жлези няма да функционират правилно, при което в кожата започват да се развиват инфекции.
Благодарение на способността си да регенерира, лекува, тонизира и да прониква в дълбочина, Алоето се използва при направата на овлажняващи кремове, нощни кремове, маски, шампоани, тонизиращи кремове и кремове за почистване на кожата и др., както и на лосиони за предпазване от слънчевите лъчи.
Алоето се използва и в кремовете срещу болки в мускулите, ревматични болки и схващания.
Под формата на желатин (желе) се използва за борба със акнето. Алоето лесно се комбинира и с много други природни и домакински продукти, като шампоани и почистващи препарати.

Алое Вера – Сабила – Савила – Забила– (различни имена на Алое Вера)
Списък на основните заболявания и неразположения, от които растението Алое ни помага да се предпазим, контролираме и/или лекуваме.
Акне
Язва на стомаха и храносмилателните органи
Високо кръвно налягане
Главоболие
Гъбички
Безсъние
Възпаление
Запек
Колит
Дизентерия
Проблеми с храносмилането
Следи (белези) от облъчване с рентгенови лъчи
Лошо кръвообращение
Кожни инфекции
Хронична хрема
Анемия
Ревматизъм
Съсиреци
Туберкулоза
Болки в мускулите
Дерматит
Изгаряния
Обриви
Мултиплена склероза
Разширени вени
Артрит
Рак на стомаха и на дебелото черво
Възпаление на червата
Себорея и Алопеция

Освен това Алое Вера:
– Прониква дълбоко в кожата
– Регенерира клетките
– Отстранява мъртвите кожни клетки (Дерматологично действие)
– Действа като антибиотик
– Дава енергия
– Подпомага храностмилането
– Детоксицира
– Хидратира кожата
– Хранителни свойства
– Козметични свойства

Химичен състав и хранителни вещества в Алое Вера
–     Полизахариди: Cellulose, glucose, L-rhamnose, aldopentose, galactose, xylose, arabinose, acetylated mannose (Acemannan)
Ацемананът се ползва с огромно внимание от страна на изследователите, като великолепна антивирусна субстанция, както и за усилване на имунната система. Най-новите изследвания се посвещават на борбата с вируса на СПИН.
–      Простагландини и мастни киселини: Gamma linolenic acid. Простагландините помагат за намаляване на отоци, при алергии и ускоряват лечебните процеси.
–      Ензими: Oxidase, amylase, catalase, lipase, alkalin phosphatase.
–      Антракнини: Aloin, barbalion, isobarbaloin, anthranol, aloetic acid, anthracene, ester of cinnamic acid, chrysophanoic acid, ethereal oil, resistannol, emodin, aloe-emodin.
–      Аминокиселини, витамини и минерали
Аминокиселини:
Есенциални: Lysine, Isoleucine, Phenilalanine, Valine, Leucine, Methionine, Tryptophan, Threonine.
Неесенциални: Aspartic Acid, Glutamic Acid, Alanine, Proline, Histidine, Serine, Glicine, Arginine, Tyrosine.
Витамини: А, С, В1, В5, В6, В12.
Минерали: Калций, Фосфор, Мед, Желязо, Магнезий, Манган, Калий, Натрий, Титан, Цинк, Йод, Сяра, Никел, Бор.
АЛОЕ ВЕРА
1. Ускорява процеса на детоксикация.
2. Подобрява асимилацията (усвояването).
3. Подобрява храненето.
4. Усилва клетъчната регенерация.
5. Повишава енергийното ниво.
Алоето подобрява качеството на живот!

Share Button

2 Comments

Add a Comment
  1. Пия Алое Вера от няколко месеца и съм много доволна

    1. Валентина, благодаря за споделеното мнение. Радвам се за Вас. Бъдете жива и здрава!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.