Анасон

анасонОписание: Анасонът е едно от най-древните лечебни растения. То е едногодишно растение с 30-60 см високо стъбло. Съцветието е сложен сенник. Цветовете са бели. Плодовете са 3-5 мм дълги, яйцевидни до яйцевидно продълговати. Цъфти през юни-юли.

Произход: Лечебните свойства на билката били известени в древния Рим и Гърция. Лечебните свойства на анасонът се описват подробно в някои от разказите на Авицена и Хипократ. Смята се, че култивирането на тази билка е започната в източната част на Средиземно море. Според други източници култивирането започва в древен Египет.

Разпространение: Отглежда се като етеричномаслена култура главно в Първомайско, Хасковско, Бургаско, Чирпанско. Анасона обича слънчево и топло време, дъждовното и студено време причинява болести на съцветията. От началото на поникването на семената, съзряването е след 110-120 дни

Употребяема част: Анасонът е известен още от древността като ароматно растение. Плодове от анасон, и получените от тях етерични масла се използват широко при производство на сладкарски изделия, производството на напитки, сапун, парфюми и лекарства. За лечебни цели се използват плодовете ианасон полученото от тях етерично масло.

Съставки: Плодовете съдържат 2-3% (в някои сортове достига до 6%) етерично масло с главна съставка анетол (80-90%). Освен анетол се съдържат и малки количества метилхавикол, анизалдехид, анизкетон и анизова киселина. Плодовете съдържат 8-28% тлъсто масло, белтъчни вещества, захари, слузни вещества, около 10% минерални соли и др.

Действие: Плодовете поради богатото съдържание на етерично масло притежават отхрачващо, антисептично и спазмолитично действие, потогонно и температуропонижаващо.

анасонПриложения:
– при кашлица, ангини, ларингити, фарингити, хронични бронхити, бронхиална астма
– при заболявания на стомашно-чревния тракт, гастрити, ентероколити с колики, метеоризъм
– при възпалителни заболявания на пикочните пътища, бъбречнокаменна болест и други
– за стимулиране на млечната секреция у кърмачките.
Етерично масло от анасон, има леко отхрачващо и газогонно действие, повишава секреторната и моторната функция на храносмилателния тракт, така че се използва за отделяне на газове, прочистване на стомаха, черния дроб секрецията на конвулсивни спазми на червата като инструмент, който намалява болката и възстановява перисталтиката.

Начин на употреба: Прави се запарка от 1 чаена лъжичка счукани плодчета 1/2 литър вряща вода. След 1 час запарката се прецежда. Пие се по 1/2 чаена чаша преди ядене.

Share Button

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.