Анасон

анасонОписание: Анасонът е едно от най-древните лечебни растения. То е едногодишно растение с 30-60 см високо стъбло. Съцветието е сложен сенник. Цветовете са бели. Плодовете са 3-5 мм дълги, яйцевидни до яйцевидно продълговати. Цъфти през юни-юли.

Произход: Лечебните свойства на билката били известени в древния Рим и Гърция. Лечебните свойства на анасонът се описват подробно в някои от разказите на Авицена и Хипократ. Смята се, че култивирането на тази билка е започната в източната част на Средиземно море. Според други източници култивирането започва в древен Египет.

Разпространение: Отглежда се като етеричномаслена култура главно в Първомайско, Хасковско, Бургаско, Чирпанско. Анасона обича слънчево и топло време, дъждовното и студено време причинява болести на съцветията. От началото на поникването на семената, съзряването е след 110-120 дни

Употребяема част: Анасонът е известен още от древността като ароматно растение. Плодове от анасон, и получените от тях етерични масла се използват широко при производство на сладкарски изделия, производството на напитки, сапун, парфюми и лекарства. За лечебни цели се използват плодовете ианасон полученото от тях етерично масло.

Съставки: Плодовете съдържат 2-3% (в някои сортове достига до 6%) етерично масло с главна съставка анетол (80-90%). Освен анетол се съдържат и малки количества метилхавикол, анизалдехид, анизкетон и анизова киселина. Плодовете съдържат 8-28% тлъсто масло, белтъчни вещества, захари, слузни вещества, около 10% минерални соли и др.

Действие: Плодовете поради богатото съдържание на етерично масло притежават отхрачващо, антисептично и спазмолитично действие, потогонно и температуропонижаващо.

анасонПриложения:
– при кашлица, ангини, ларингити, фарингити, хронични бронхити, бронхиална астма
– при заболявания на стомашно-чревния тракт, гастрити, ентероколити с колики, метеоризъм
– при възпалителни заболявания на пикочните пътища, бъбречнокаменна болест и други
– за стимулиране на млечната секреция у кърмачките.
Етерично масло от анасон, има леко отхрачващо и газогонно действие, повишава секреторната и моторната функция на храносмилателния тракт, така че се използва за отделяне на газове, прочистване на стомаха, черния дроб секрецията на конвулсивни спазми на червата като инструмент, който намалява болката и възстановява перисталтиката.

Начин на употреба: Прави се запарка от 1 чаена лъжичка счукани плодчета 1/2 литър вряща вода. След 1 час запарката се прецежда. Пие се по 1/2 чаена чаша преди ядене.

Share Button

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.