Бенедектински трън

бенедиктински трън

Синоними: Пресечка.

Описание: Това е едногодишно силно разклонено растение, прилича на трън и е с височина от 30-50 см. Има петстенно изправено стъбло. Листа са продълговати-копиевидни. Съцветията са завити във вид на фуния в горната част на стъблото и са покрити с мъх.

Разпространение: Расте по сухи тревисти места из Южна България и по морето. Представлява висок трън с дебело стъбло и назъбени листа. Цъфти през юли-август. Среща се и покрай планинските пътища.

Използваема част: Листата, цъфтящите клонки, които се берат в началото на цъфтежа. Сушат се на сухо и проветриво място или в сушилня.

Химичен състав: калций, въглехидрати (76%), мазнини (1%), влакна (10%), желязо, магнезий, фосфор, калий, протеин (12%), натрий, танини (8%), калай. Билката съдържа сесквитерпенови лактони, етерично масло, смола, слузести вещества и танини.

Действие: Извлеци от билката оказват благоприятно действие върху чернодробната функция, храносмилателната система, подобряват апетита. Билката действа общоукрепващо на целия организъм и в частност на нервната система, регулира нередовната менструация, засилва секрецията на стенните жлези, спомага и за увеличеното отделяне на жлъчен сок. Има отхранващо действие.

бенедиктински трънПриложение: При безапетитие, хроничен хепатит, запек, общо изтощение, подагра, анемия,  смущения в уринирането, смущения в менструацията, цироза и други увреждания на черния дроб, лечение на язва, гастрит и др. Използва се и в производството на горчиви ликьори, понякога се използва и в ветеринарната медицина, като средство за почистване на рани. Древните лечители използували билката за лечение от едра шарка и чума, за мигрена и нарушено кърмене при жените.

Начин на употреба: Около 1 супена лъжица дребно наша билка се запарва с 300 мл вряща вода. Престоява около 1 час. Пие се по 1 кафена чашка преди ядене 3 пъти на ден.

Странични ефекти: При предозиране може да почувствате гадене и повръщане.

ВНИМАНИЕ! Не се препоръчва продължителна употреба, защото може да настъпи отравяне. Предписва се само по лекарско указание!

Share Button

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.