Аралия

Произход: Аралията е открита и използвана за първи път в Русия. Веднага след откритието се доказва, че това растение подпомага тялото и ума, като повлиява напрежение, тревожност и умора. Също така е известно, че Аралията стимулира имунната система и собствената издръжливост. Aралията е използвана също за да се подобри ефективността на спортистите.

Разпространение: Интересно и уникално растение, което расте единично в малки групи, в храсталаците и смесени гори или по поляни и пустеещи места.
Използваема част. Корените на растението.

Химичен състав: Корените съдържат нишесте, гума, витамини С и В, етерични масла, алкалоиди, кумарини, флавоноиди и ситостерин.аралия
Клоните и листата съдържат: въглехидрати, кумарини, флавоноиди, алкалоиди, органични киселини и антоцианини.
В семена се съдържат: ненаситени мастни киселини.

Действие:  Извлеците от корена на аралията оказват възбуждащо централната нервна система действие, повишават физическата активност.

Приложение:  При отпадналост, депресия, умствена и физическа преумора, ниско кръвно налягане, неврастения, полова слабост и др. Да се избягва при високо кръвно налягане, безсъние, повишена нервна възбудимост. Понякога се използва като заместител на жен-шен. Аралията има тонизиращо въздействие върху централната нервна система и помага за възстановяването на организма след психическа и физическа умора.
Наред с тези неща, Аралията притежава тонизиращо, антитоксично, диуретично, противовъзпалително, хипотензивно и хипогликемично въздействие. Има положителен ефект върху тялото, свързан със стимулиране на доставките на енергия за организма и за активиране на ензимни системи.

araliaНачин на употреба: Корени на аралия се смесват със спирт, като се спазва следното съотношение 1:5. Пият сеаралия 4-5 седмици по 40 – 45 капки в кафена чаша вода три пъти на ден.

Съхранение: Съхранява се в торби, на хладно, сухо и тъмно място. Срок на годност 3 години.

Share Button

1 Comment

Add a Comment
  1. Серафим

    За съжаление, листата само се споменават като билка, но никакви данни за дозировка, начин на приготовление и използване за третиране на състояния или болести, т.е. посока на въздействие върху организма: умствена и физическа умора.
    За допълнителната информация БЛАГОДАРИМ!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.