Аралия

Произход: Аралията е открита и използвана за първи път в Русия. Веднага след откритието се доказва, че това растение подпомага тялото и ума, като повлиява напрежение, тревожност и умора. Също така е известно, че Аралията стимулира имунната система и собствената издръжливост. Aралията е използвана също за да се подобри ефективността на спортистите.

Разпространение: Интересно и уникално растение, което расте единично в малки групи, в храсталаците и смесени гори или по поляни и пустеещи места.
Използваема част. Корените на растението.

Химичен състав: Корените съдържат нишесте, гума, витамини С и В, етерични масла, алкалоиди, кумарини, флавоноиди и ситостерин.аралия
Клоните и листата съдържат: въглехидрати, кумарини, флавоноиди, алкалоиди, органични киселини и антоцианини.
В семена се съдържат: ненаситени мастни киселини.

Действие:  Извлеците от корена на аралията оказват възбуждащо централната нервна система действие, повишават физическата активност.

Приложение:  При отпадналост, депресия, умствена и физическа преумора, ниско кръвно налягане, неврастения, полова слабост и др. Да се избягва при високо кръвно налягане, безсъние, повишена нервна възбудимост. Понякога се използва като заместител на жен-шен. Аралията има тонизиращо въздействие върху централната нервна система и помага за възстановяването на организма след психическа и физическа умора.
Наред с тези неща, Аралията притежава тонизиращо, антитоксично, диуретично, противовъзпалително, хипотензивно и хипогликемично въздействие. Има положителен ефект върху тялото, свързан със стимулиране на доставките на енергия за организма и за активиране на ензимни системи.

araliaНачин на употреба: Корени на аралия се смесват със спирт, като се спазва следното съотношение 1:5. Пият сеаралия 4-5 седмици по 40 – 45 капки в кафена чаша вода три пъти на ден.

Съхранение: Съхранява се в торби, на хладно, сухо и тъмно място. Срок на годност 3 години.

Share Button

1 Comment

Add a Comment
  1. Серафим

    За съжаление, листата само се споменават като билка, но никакви данни за дозировка, начин на приготовление и използване за третиране на състояния или болести, т.е. посока на въздействие върху организма: умствена и физическа умора.
    За допълнителната информация БЛАГОДАРИМ!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.