Акация

Акация

Акация – бяла (Robinia pseudocacia L.)

Синоними: (Бял салкъм)

Описание: Високо до 20 м. дърво, достигащо до 100 г. възраст, с разклонена корона и сиво-кафява кора. Листата са нечифтоперести, с яйцевидни листчета, като от двете страни на листната дръжка те са видоизменени в бодли.

Разпространение: У нас – култивирано растение. Отечеството му е Северна Америка. Вирее из цялата страна, издържа на сухи, бедни на азот и киселини почви. Отглежда се като културно растение.

Използваема част: Използват се цветовете на бялата акация, брани по време на цъфтежа – май-юни. Сушат се на сянка. Изсушената билка е с бял или слабо жълтеникав цвят, със слаб характерен мириз и сладникав вкус. Опакова се в торби и се съхранява на сухо и проветриво място. Лечеби свойства също имат кората и листата.

Химичен състав: Цветовете на бялата акация съдържат етерично масло, флавоноиди, танини. В кората се намират даровни вещества.

Действие: Водните извлеци от цветовете притежават температуропонижаващо и отхрачващо действие. В по-големи дози действат очистително на дебелите черва. Спиртен извлек от млади клончета понижава повишената стомашна киселинност, притежава пикочогонно действие и понижава крьвното налягане. Употребява се и при главоболие, болки в стомаха и червата, ревматизъм, невралгия на лицевия нерв, болести на отделителната система и др.

акацияПриложение: Листата и цветовете се прилагат при зронхити, трахеобронхити, високо кръвно налягане, повишена киселинност на стомашния сок, жлъчнокаменна болест, невралгии. Акацията също е отглеждана и за добив на дървен материал, за производство на въглища и за производството на мебели.

Начин на употреба: Половин лъжица изсушени цветове се запарват с 350 мл вряща вода. Престояват около 20 мин. Пие се по 1 кафена чашка 2-3 пъти на ден.

Внимание!  Листата и кората на билката са отровни! Лечението се назначава и контролира от лекар, като се предпочитат цветовете, които се смятат за по-безвредни.

Share Button

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.