Аир

Описание: Многогодишно блатно тревисто растение с хоризонтално пълзящо коренище, дълго до 1,5 м и до 3 см в диаметър. Плодът наподобява суха червена ягода. Цялото растение, особено коренището, има силна и приятна миризма.

Разпространение: Цъфти от май до юли. Засажда се от семена и вегетативно от корен. Расте по бреговете на бавно течащи реки, потоци, езера, канавки.

Употребяема част: За медицински цели се използват корените, които се събрани през есента и началото на зимата, когато нивото на водата намалява. Събраните коренища се измиват със студена вода, а стъблата и листата се изрязват. Корените се режат на парчета и се изсушават. Сухите корени са годни 3 години.

АирДействие: Лечебните свойства на обикновената тръстика са били известни на древните индийски лечители, живели преди новата ера. Експериментално е потвърдено противовъзпалителното действие, способността да възбужда рефлекторно стомашната и жлъчната секреция, да увеличава количеството на урината. Съдържащите се в корените на растението, главно етерични масла и горчивия гликозид akorin, спомагат за: увеличаване на апетита и за подобряване на храносмилането.

Билката също укрепва кръвоносните съдове на мозъка и по този начин подобрява паметта. Много е полезна и за очите (укрепва зрението).

Приложения:
– апетитовъзбуждащо, при лошо храносмилане
– противовъзпалително действие при възпаление на стомашната лигавица, язва на стомаха, язва на дванадесетопръстника, гастрит
– при диария, жълтеница, кашлица, анемия, нередовна менструация, зъбобол
Използва се при бъбречни, чернодробни, сърдечни и нервни болести, жълтеница, воднянка, хипохондрия, коремни болки и спазми, апетитовъзбуждащо и стимулиращо стомашната секреция действие. Локално се употребява като антисептик и болкоуспокоително.

АирНачин на употреба: Прилага се запарка от 3-4 г стрито коренище, залято с 250 см3 вряща вода. Запарката се приема топла, половин час преди ядене. Прилага се и спиртен извлек (тинктура) от растението по 50 капки преди ядене като апетитовъзбуждащо средство. Външно се прилага извлек, приготвен от 20 грама корени на 1 литър вода – за компреси. Може да се комбинира с други растения.

Любопитно: В Полша, листата на билката се прибавят към тестото, от което се приготвя хляба, за да му предаде по-добър вкус. Коренището се използва за измиване и къпане. Етерично масло от коренищата се използват в парфюмерията (за ароматизиране на – сапуни, пасти за зъби, кремове и различни червила). Сухия корен се използва като подправка вместо дафинов лист, канела и джинджифил. В Турция предлагат захаросани корени, които са много скъп деликатес.

Share Button

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.