Анатомия на човека

В този раздел ще Ви представим много подробно анатомията на човешкото тяло. Ще се запознаете и ще научите абсолютно всички части на човешкия организъм, както и начина им на взаимодействие. Ето и нашето кратко представяне на необятната наука Анатомия на Човека:

Анатомията е общобиологична наука за строежа на човешкото тяло. Тя е дял от морфологията. Названието и произтича от гръцкото „анатоме“, което означава разсичамразделям.

Анатомията и физиологията като науки изучават структурите, изграждащи човешкия организъм и функционалните взаимодействия между тях. Изучаването на нормалните структури и техните функции включва не само клетъчния състав на организма, обособен в тъкани, органи и системи, но и механизмите на тяхната регулация.

Далече в древността фигурират най-ранните познания за анатомията на човешкото тяло. За основоположници, обаче на съвременната анатомия, поради въведените точни познания, валидни и до днес, приемаме гениалната, всестранно надарена личност на Леонардо Да Винчи (1452-1519) и бащата на анатомията Андреас Везалий (1514-1564). Използваният от тях дисекционен метод върху трупове и описанията на кости, стави, мускули, и вътрешни органи в голямата си част съставят наследството, оползотворено от бъдещите поколения. Близо век по-късно английският лекар Уйлям Харвей предоставя подробна карта на кръвообращението и обособява отделянето на анатомията от физиологията. През 19-ия век руският хирург Пирогов поставя началото на топографската и хирургичната анатомия. В края на 19-ия и 20-ия век анатомията и физиологията достигат окончателния си разцвет чрез изследванията на Биша, Бехтерев, Павлов, Пуркиние, Вирхов, Флеминг и много други изследователи.

 

Анатомия на човека – методи за изследване в анатомията:

 

Най-разпространеният класически метод, използван повсеместно в анатомичните институти при изучаване на макроструктурите на човешкото тяло, е дисекционният метод, приложен върху консервирани по подходящ начин човешки тела. Трудностите по осигуряване на трупен материал доведе в последните години до развитие на методите на пластинация на предварително фиксирани човешки трупове, което съхранява за неопределен период макроструктурите.

анатомия на човека

 

Share Button

1 Comment

Add a Comment
  1. Христина Костадинова

    Прекрасен сайт! Редовно го чета!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.