Анатомия на човека

В този раздел ще Ви представим много подробно анатомията на човешкото тяло. Ще се запознаете и ще научите абсолютно всички части на човешкия организъм, както и начина им на взаимодействие. Ето и нашето кратко представяне на необятната наука Анатомия на Човека:

Анатомията е общобиологична наука за строежа на човешкото тяло. Тя е дял от морфологията. Названието и произтича от гръцкото „анатоме“, което означава разсичамразделям.

Анатомията и физиологията като науки изучават структурите, изграждащи човешкия организъм и функционалните взаимодействия между тях. Изучаването на нормалните структури и техните функции включва не само клетъчния състав на организма, обособен в тъкани, органи и системи, но и механизмите на тяхната регулация.

Далече в древността фигурират най-ранните познания за анатомията на човешкото тяло. За основоположници, обаче на съвременната анатомия, поради въведените точни познания, валидни и до днес, приемаме гениалната, всестранно надарена личност на Леонардо Да Винчи (1452-1519) и бащата на анатомията Андреас Везалий (1514-1564). Използваният от тях дисекционен метод върху трупове и описанията на кости, стави, мускули, и вътрешни органи в голямата си част съставят наследството, оползотворено от бъдещите поколения. Близо век по-късно английският лекар Уйлям Харвей предоставя подробна карта на кръвообращението и обособява отделянето на анатомията от физиологията. През 19-ия век руският хирург Пирогов поставя началото на топографската и хирургичната анатомия. В края на 19-ия и 20-ия век анатомията и физиологията достигат окончателния си разцвет чрез изследванията на Биша, Бехтерев, Павлов, Пуркиние, Вирхов, Флеминг и много други изследователи.

 

Анатомия на човека – методи за изследване в анатомията:

 

Най-разпространеният класически метод, използван повсеместно в анатомичните институти при изучаване на макроструктурите на човешкото тяло, е дисекционният метод, приложен върху консервирани по подходящ начин човешки тела. Трудностите по осигуряване на трупен материал доведе в последните години до развитие на методите на пластинация на предварително фиксирани човешки трупове, което съхранява за неопределен период макроструктурите.

анатомия на човека

 

Share Button

1 Comment

Add a Comment
  1. Христина Костадинова

    Прекрасен сайт! Редовно го чета!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.