Хигиена на половата система

Хигиена на половия живот. Половият живот е потребност на всеки здрав човек. В юношеската възраст обикновено полов живот липсва. Явяват се спонтанни полови прояви. При момчетата възникват еротични сънища, които може да са придружени с несъзнателно изтичане на семенна течност (полюция), а при момичетата – с чувство за полово задоволяване (оргазъм).
Нормално явление в юношеската възраст е половото самозадоволяване (мастурбация), което премахва половото напрежение и предпазва от неблагоприятното влияние на ранния полов живот.

Сексуалните потребности на полово зрелия индивид са насочени обикновено към партньорство с индивид от другия пол. Емоционалното привличане (влюбеност) се превръща в устойчива любовна връзка. Неин елемент е половият акт (полово сношение, коитус).
Половият акт се предхожда от подготовка, водеща до нарастване на половата възбуда. Нормално той завършва с оргазъм на двамата партньори. Продължителността и честотата на половите сношения са индивидуални за всяка двойка. Половият живот е пълноценен тогава, когато създава чувство на удовлетвореност у партньорите и стимулира тяхната професионална и творческа активност.

Хигиенни изисквания за нормално функциониране на половата система. Нормалното функциониране на половата система е свързано не само с размножителния процес, но влияе пряко върху психо-емоционалното здраве на индивида и до голяма степен върху пълноценното му вграждане в социалната среда.
Да функционира нормално половата система, означава не само способност за създаване на потомство (физическо здраве), но и осъществяване на полово общуване, на пълноценни и хармонични отношения между половите партньори. Психо-емоционалната напрегнатост оказва неблагоприятно въздействие върху способността за полово общуване, а неблагополучията в половото общуване от своя страна могат да задълбочат психо-емоционалната травма. Така възниква порочен кръг.
Способността за създаване на потомство се нарича фертилитет (от лат. Фертилитас – плодородност). Факторите, които могат да окажат неблагоприятно влияние върху фертилитета на мъжа, са разнообразни.

Възпалителните процеси в половите органи, хроничната интоксикация с тежки метали, алкохол и наркотици, тютюнопушенето, механичните и термичните травми на тестисите, йонизиращата радиация, изтощителната физическа работа и прекалената полова активност, оказват неблагоприятно въздействие върху образуването на сперматозоидите. Някои от тези фактори – възпалителни процеси, употреба на алкохол и наркотици и др. имат неблагоприятен ефект и върху способността за пълноценно полово общуване.
Най-честите нарушения в тези случаи са преждевременното изхвърляне на сперма (еякулация) и недостатъчното втвърдяване на половия член (ерекция). Лечението е успешно, когато се провежда от лекар сексолог.

За нормалното функциониране на тестисите е необходимо температурата в тях да е по-ниска от телесната. Доказан неблагоприятен ефект върху образуването на сперматозоидите има носенето на тесни панталони (джинси), които притискат тестисите към тялото и повишават температурата им. Носенето на удобни, широки панталони , недопускането на инфекции чрез спазването на лична хигиена и природосъобразния начин на живот са фактори, благоприятстващи нормалната сперматозоидна продукция.
Природосъобразният начин на живот изисква правилен ритъм на работа и почивка, рационално хранене, предпазване от заболявания и избягване на интоксикации.
При жената главната опасност за фертилитета е възникването на инфекция на половите органи. Лигавицата на външните полови органи на жената е удобно място за развитието на болестотворни микроорганизми. Хигиенните изисквания за предпазване от инфекция налагат щателно измиване сутрин и вечер и винаги след полово сношение, освен това пълно въздържане от полово сношение по време на менструален цикъл. Възпалителните процеси в матката, маточните тръби и яйчниците есто водят до безплодие. Трябва да се избягва къпането в студена вода през лятото и да се носят топли дрехи през зимата.
Предпазване от нежелана бременност. В много случаи настъпването на бременност е нежелателно за половите партньори. По тази причина се използват различни методи и средства против забременяване, наречени контрацептиви. В таблица ще Ви представим най-често използваните методи.

Сравнителна таблица на основните методи за предпазване от забременяванепредпазване от забременяване

предпазване от забременяване

презервативПървото средство, което е най-добре да се използва от младите полови партньори, е презервативът. Използването на останалите методи и средства трябва да стане задължително след консултация с лекар.
Съществува погрешно схващане, че влагалищната промивка след полов акт и полов акт по време на менструация предотвратяват възникването на бременност.

Аборт по желание. Прекъсването на бременността чрез отстраняване на плода се нарича аборт. Абортът по желание се извършва до десетата седмица от забременяването. Прилагат се кюртаж (изстъргване с инструмент) или вакуумна екстракция на лигавицата и плода от бременната матка. Използването на различни лекарства и други способи за предизвикване на аборт са неефективни и може да доведат до усложнения – интоксикация, хормонален дисбаланс, инфекция.
Вреда от аборта. Когато е направен според правилата, абортът дава минимални усложнения. Те могат да бъдат: кръвоизлив, пробив на матката и инфекция. И при най-добре извършения аборт съществува опасност от безплодие.

Share Button

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.