Кожа. Устройство и функции на кожата

Кожата образува външната обвивка на тялото. Има повърхност 1,5 до 1,6 m2 и дебелина от 1 до 4 mm. В различните части на тялото тя е с различна дебелина, което е резултат от различното влияние на външните фактори. Най-дебела е кожата на ходилата и дланите.

Устройство. Кожата е изградена от три слоя: повърхностен слой (епидермис), същинска кожа (дерма) и подкожен слой – мастна съединителна тъкан.

епидермисЕпидермисът е тънък повърхностен слой на кожата. В него няма собствени кръвоносни съдове и нервните окончания са слаборазвити. Има различна дебелина в различните части на тялото. Най-дебел е на петата, а най-тънък – на устните и клепачите. Изграден е от няколко слоя плоски епителни клетки. Най – повърхностните от тях са вроговени (мъртви) клетки, които постепенно отпадат и се заместват от нови, образувани в по-дълбоките слоеве на епидермиса. Там клетките са живи и непрекъснато се делят. Някои от клетките съдържат пигмент (меланин), който определя цвета на кожата и предпазва организма от вредното влияние на ултравиолетовите лъчи.

папилидермаДермата е разположена под епидермиса. Богата е на кръвоносни съдове, нервни окончания и сетивни телца (рецептори). Изградена е от рехава влакнеста съединителна тъкан с разположени в нея плътни, еластични гладкомускулни влакна. Те придават здравина и еластичност на кожата. Слоят от дермата, който непосредствено под епидермиса, образува вдавания в него, наречени папили. Затова кожната повърхност е неравна, образуват се така наречените дерматоглифи. Те не са изразени добре навсякъде – почти липсва по кожата на челото и ушната мида, но много добре са изразени по дланта, дланната повърхност на пръстите и стъпалната повърхност на ходилото. Формата на дерматоглифите е индивидуална, което се използва в криминалистиката за идентифициране на личността.дерматоглифи

подкожен слойПодкожният слой е разположен под дермата. Изграден е от мастна и рехава влакнеста съединителна тъкан. Дебелината на този слой е различна в различните участъци на кожата и зависи от храненото, пола и наследствените особености.

Образувания на кожата. Това са потните, мастните жлези, космите и ноктите.

Потните жлези се състоят от каналчета, които са силно навити като клъбца. Те са разположени в дермата и в долния си край са обвити от капилярната кръвоносна мрежа. От всяко клъбце започва дълъг изходен канал, който като тирбушон пробива кожата и се отваря на повърхността и чрез пора. Потните жлези са около 2.5 милиона и са пръснати неравномерно по цялото тяло с изключение на устните. Най-много са на дланите, стъпалата, подмишниците и слабините. За едно денонощие се отделят по 500 до 800 ml пот.

потни и мастни жлезиМлечните жлези са видоизменими потни жлези. По функция са тясно свързани с хормоните на половите жлези.

Мастните жлези са разположени близо до космите. Имат къс канал, който се отваря в космената торбичка. Те са около 300 000, пръснати по цялата кожа с изключение по дланите и ходилата. Най-много са по главата, лицето и по горната част на гърба. Мастният секрет смазва космите и повърхностните слоеве на епидермиса, прави ги меки и гъвкави и предпазва кожата от навлизане на микроорганизми и от напукване.

Космите са неравномерно пръснати из цялото тяло, но най-много са на главата. Имат различна дължина, дебелина и цвят. Могат да бъдат дълги (коса, брада, мустаци, в подмишничната ямка), къси (вежди, ресници, в носната кухина и външния слухов канал) и мъховидни (в останалите части на кожата). Косъмът е изграден от вроговени епителни клетки. Всеки косъм има корен, разположен в дермата, и стъблото, което стърчи над кожата. В долния си край коренът се разширява в космена луковица, чиито клетки се размножават и така косъмът нараства. Целият корен е разположен в космена торбичка. Към корена на косъма идват кръвоносни съдове, нервни окончания и гладкомуслулни влакна, които движат космите (настръхване). Продължителността на живот на косъма е от 2 месеца до 2 – 3 години. Цветът на косъма зависи от пигмента. С възрастта космите губят пигмента си и побеляват.

Ноктите са плътни рогови пластинки, които покриват крайните части на пръстите на ръцете и краката. Те имат защитно значение.

Функциите на кожата са разнообразни. Една от тях е защитната. Кожата предпазва тялото навлизане на микроби и от загуба на вода. Кожата изпълнява и терморегулаторна функция. Около 82% от топлината се излъчва от нея. Това е възможно поради наличието на гъстата капилярна мрежа. При понижаване на температурата кръвоносните съдове се свиват и към кожата идва по-малко кръв (намалено топлоотделяне), а при повишаване на температурата кръвоносните съдове се разширяват, през тях тече повече кръв (повишено топлоотдаване). Чрез отделянето на пот се осъществява отделителната функция на кожата. Потта съдържа 98 – 99% вода и 1 – 2% други вещества (амоняк, пикочна, млечна киселина, соли и др.). Отделителната функция а кожата има значение както за отстраняване на ненужните за организма продукти, така и за поддържане на водно-солевия баланс в организма. Кожата с многобройните си кръвоносни съдове е и резервоар за кръв – в нея се задържа около 1 l кръв. Многобройните рецептори (за допир, натиск, студено, болка) в кожата определят сетивната и функция. В кожата има и вещества, от които под действието на ултравиолетовите лъчи се синтезира витамин D, необходим за калциевата обмяна в костите.
Много заболявания на организма дават и кожни признаци, което определя кожата и като помощно диагностично средство (обриви при шарка, кожни признаци при жълтеница, анемия и др..

Share Button

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.