Следзародишно развитие на човека

Следзародишното развитие започва от момента на раждането и продължава до смъртта. То се разделя на отделни периоди във връзка с промените, който настъпват през различните възрасти.

Периодизация на следзародишно развитие.
Период на новороденото – от раждането до края на първия месец. Макар и кратък периода се характеризира с интензивно развитие на целия организъм. Строежът на тялото на новороденото се отличава рязко от това на възрастния. Съотношението между различните части на тялото на новороденото е непропорционално.

периоди на развитие на човека

Главата е 1/4 от дължината на тялото, краката са къси, трупът е относително дълъг. Неговите приспособителни способности и съпротивляемостта към външните условия са малки. Майчиното мляко е най-добрата храна през този период тъй като освен хранителни вещества и витамини то съдържа и антитела, предпазващи детето от болести. При новороденото се проявяват само вродени рефлекси – сукателен и слюноотделителен.

Период на кърмачето – от втория месец до края на първата година. Характеризира се с все още бързия разтеж на тялото, но най-усилено се развива, централната нервна система, благодарение на което се усъвършенстват движенията – седене (на около 6 месеца), пълзене (на около 9 месеца), изправяне – ходене в края на периода.

Когато детето е на 6 – 7 месеца се появяват първите млечни зъби. Развива се говорът и в края на периода детето вече може да произнася малки срички и думи. Температурната регулация все още не е съвършена, поради което при детето опасността от простуда е по-голяма. През кърмаческия период детето се свързва с околната среда предимно с безусловни рефлекси и едва в края на периода започва изработването на някои трайни условни рефлекси.

Период на яслената възраст – от 1 до 3 годишна възраст. През втората и третата година детето продължава видимо да расте. Пропорциите на тялото са все още по-близки до новороденото, отколкото до възрастния. Краката са относително къси, стапалата малки, а главата е голяма. Това затруднява равновесието и ходенето. Умнственото развитие на детето в този период е интензивно. За развитие на паметта, разширяването на кръгозора и обогатяването на опита значителна роля играе овладяването на ходенето.

Период на предучилищна възраст – от началото на четвъртата година до края на шестата година. Усилената двигателна дейност на децата от този период води до чести травми. Започва смяната на млечни зъби с постоянни. Развиват се и укрепват в мозъчната кора връзките между зрителния и двигателния анализатор, затова движенията стават точни и координирани.

Период на училищната възраст – Този период се разделя на млада училищна възраст (7 – 10 години) и старша училищна възраст (11 – 16 години).

Характеризира се с интензивен растеж и развитие на всички телесни части, органи и системи. Той е най-голям между 8 и 12 години при момичетата и 10 – 14 години при момчетата, което е израз на започващото полово съзряване (пубертет).
През пубертета организмът достига своята биологична зрялост. При момчетата се увеличава размера на семенниците и на половия член (първични полови белези). В семенниците започват да зреят сперматозоидите и да се отделят мъжки полови хормони. Под тяхно влияние започват да се оформят типичните за мъжа вторични полови белези (брада, окосмяване на тялото, нисък глас, едри кости и силно развита мускулатура). При момичетата запова образуването на женски полови хормони. Появява се менструация, което показва, че в яйчниците започва узряване на яйцеклетките. Постепенно започва оформяне на типичните за жената вторични полови белези (разрастване на млечните жлези, разширяване на таза, натрупване на мастна тъкан в областта на ханша и бедрата.

Период на юношеска възраст – от началото на 17 г. до края на 19 г. Характеризира се с окончателното завършване на растежа и развитието на всички телесни части и системи. Завършват и промените в телесните пропорции, поради което юношата е с напълно оформено тяло.

Следващите три периода – на младежката възраст (20 – 29 г.), на творческата възраст – (30 – 40 г.) и на зрялата възраст – (41 – 68 г.), протичат без съществени промени във външния облик на човека. Всички органи и системи са оптимално развити и действат по най-ефективен начин. Постига се единствено интелектуално усъвършенстване на индивида.

Период на старостта – (69 – 90 г.). Характеризира се с намалена жизнена дейност и морфологични изменения в отделните органи и системи. Изменя се както външния вид на човека така и неговата психика и поведението му. Кожата намалява еластичността си и се набръчква, косата оредява и побелява, костите стават твърди и чупливи. Движенията са по-ограничени, настъпва бърза умора намалява трудоспособността на индивида. Старческите изменения засягат сърдечно-съдовата система (стесняване на кръвоносните съдове); дихателната система (ограничена белодробна вентилация, алвеоли с намалена еластичност); храносмилателна система (опадат зъбите); нервна система (по-бавно провеждане на нервни импулси, трудно изработване на придобити – условни рефлекси, намалена памет). Сериозно изменение настъпват в дейността на анализаторите – намаляват зрението, слухът, болевата, допирната, обонятелната и вкусовата чувствителност. Организмът на стареца коренно се различава от организма на младия индивид.

Период на дълголетие – над 90 години. Налице е при нормално протекла старост. Всички изменения, които настъпват в старческия период, са характерни и за дълголетниците, но при тях те настъпват по-късно и по-спокойно. Дълголетниците притежават добра памет, жизнерадостни са и до голяма степен са работоспособни. Наследствеността има определяща роля за дълголетието, но от значение са и условията на живот, които позволяват да се проявяват наследствените заложби.

Смърт – Смъртта е крайният период на индивидуалното развитие на организма и се характеризира с необратимо прекратяване на неговата жизнена дейност. Смъртта може да бъде клинична, когато спират дихателната, сърдечната и нервната дейност. Клинична смърт е обратима до момента, в който умират мозъчните клетки (мозъчна смърт). Тогава настъпва биологична смърт.

Share Button

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.