Свързване на долните крайници

КОСТИ И СВЪРЗВАНЕ НА ДОЛНИТЕ КРАЙНИЦИ

     Скелетът на долния крайник е изграден от тазов пояс и свободен долен крайник. Скелетът на тазовия пояс наречен ТАЗ се състои от две тазови кости, кръстцовата и опашната кост. Всяка тазова кост се свързва с кръстцовата кост чрез става, която е плоска и малко подвижна. Двете тазови кости отпред при срамните кости са свързани полуподвижно чрез влакнесто хрущялна плочка. Така се оформя костния пръстен на таза, който е опора на гръбначния стълб. В тазовата кухина се разполагат редица вътрешни органи, а по вътрешната и външната повърхност на таза се залавят много мускули. По външната повърхност на всяка тазова кост се намира дълбока ставна ямка за свързване с бедрената кост.

кости на долните крайници

     Скелетът на свободния долен крайник се състои от кости на бедрото, на подбедрицата и на ходилото.
Бедрото има една кост, наречена бедрена кост. Тя е най-дългата и най-здравата кост при човека. На горния си край има сферична ставна повърхност за свързване с ямката на тазовата кост. Така се образува тазобедрената става. Тя наподобява раменната става, но е с по-ограничени движения. В долния си край бедрената кост има 2 ставни повърхности с форма на автомобилни гуми за свързване с големия хрущял на подбедрицата.

    Подбедрицата има две кости: голям пищял, който е разположен от вътрешната страна и малък пищял разположен от външната страна. Горния край на големия пищял има ставна повърхност за свързване с бедрената кост и за образуването на колянната става. В тази става участва и малка кост наречена капаче, което не е свързано с нейните движения. В колянната става се извършват сгъване и разгъване на подбедрицата. Ставата е укрепена от здрави връзки, две от които са в ставната кухина и ограничават разгъването на подбедрицата.

свързване на долните крайници

     Скелетът на ходилото се състои от задноходилни кости, предходилни кости и кости на пръстите. Задноходилните кости са седем броя. Най-голямата е скочната кост, която се свързва с двата пищяла в глезенната става и с коста на петата, за която се залавя ахилесовото сухожилие. В глезенната става се извършва движение на ходилото нагоре и надолу. Задходилните кости са свързани помежду си чрез стави, което дава възможност за движение на ходилото встрани.

     Предходилните кости и костите на пръстите са подобни на костите на горния крайник. Ставите между предходилните и задходилните кости за всички пръсти са плоски и дават възможност само за слаби пружиниращи движения. Това осигурява добра здравина на ходилото, съчетана с необходимата еластичност. Всички кости на ходилото са свързани помежду си в едно цяло чрез ставни връзки. Те изграждат ходилния свод, намаляващ сътресението, спомагат за по-добро пружиниране на походката и осигурява опорната функция на ходилото.

Share Button

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.