Свързване на долните крайници

КОСТИ И СВЪРЗВАНЕ НА ДОЛНИТЕ КРАЙНИЦИ

     Скелетът на долния крайник е изграден от тазов пояс и свободен долен крайник. Скелетът на тазовия пояс наречен ТАЗ се състои от две тазови кости, кръстцовата и опашната кост. Всяка тазова кост се свързва с кръстцовата кост чрез става, която е плоска и малко подвижна. Двете тазови кости отпред при срамните кости са свързани полуподвижно чрез влакнесто хрущялна плочка. Така се оформя костния пръстен на таза, който е опора на гръбначния стълб. В тазовата кухина се разполагат редица вътрешни органи, а по вътрешната и външната повърхност на таза се залавят много мускули. По външната повърхност на всяка тазова кост се намира дълбока ставна ямка за свързване с бедрената кост.

кости на долните крайници

     Скелетът на свободния долен крайник се състои от кости на бедрото, на подбедрицата и на ходилото.
Бедрото има една кост, наречена бедрена кост. Тя е най-дългата и най-здравата кост при човека. На горния си край има сферична ставна повърхност за свързване с ямката на тазовата кост. Така се образува тазобедрената става. Тя наподобява раменната става, но е с по-ограничени движения. В долния си край бедрената кост има 2 ставни повърхности с форма на автомобилни гуми за свързване с големия хрущял на подбедрицата.

    Подбедрицата има две кости: голям пищял, който е разположен от вътрешната страна и малък пищял разположен от външната страна. Горния край на големия пищял има ставна повърхност за свързване с бедрената кост и за образуването на колянната става. В тази става участва и малка кост наречена капаче, което не е свързано с нейните движения. В колянната става се извършват сгъване и разгъване на подбедрицата. Ставата е укрепена от здрави връзки, две от които са в ставната кухина и ограничават разгъването на подбедрицата.

свързване на долните крайници

     Скелетът на ходилото се състои от задноходилни кости, предходилни кости и кости на пръстите. Задноходилните кости са седем броя. Най-голямата е скочната кост, която се свързва с двата пищяла в глезенната става и с коста на петата, за която се залавя ахилесовото сухожилие. В глезенната става се извършва движение на ходилото нагоре и надолу. Задходилните кости са свързани помежду си чрез стави, което дава възможност за движение на ходилото встрани.

     Предходилните кости и костите на пръстите са подобни на костите на горния крайник. Ставите между предходилните и задходилните кости за всички пръсти са плоски и дават възможност само за слаби пружиниращи движения. Това осигурява добра здравина на ходилото, съчетана с необходимата еластичност. Всички кости на ходилото са свързани помежду си в едно цяло чрез ставни връзки. Те изграждат ходилния свод, намаляващ сътресението, спомагат за по-добро пружиниране на походката и осигурява опорната функция на ходилото.

Share Button

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.