Кулинария

Добре дошли любопитковци в раздела за кулинария на нашия сайт!

Храната заема доста важна част от живота на всеки от нас. Тя е необходима не само за физическото оцеляване на човека, но добре кулинарен сайтприготвена носи наслада и удоволствие за сетивата ни, помага ни да общуваме със семейството, близки и приятели като ни събира около масата ежедневно, по празници и различни поводи. Храната се е превърнала за някои в начин на живот, за други в удоволствие, за трети в зависимост, за четвърти е просто необходимост, която ни набавя енергия и всичко нужно за физическото ни кулинарносъществуване. В днешно време, както никога досега, тя е издигната в култ и е неизменна част от удоволствията в съвременния свят. Едва ли някога е имало толкова ресторанти, закусвални, заведения за бързо хранене, хранителни вериги, сладкарници, супермаркети и т.н., които преливат от вкусотии. Няма да коментирам качествата на готовата храна и полуфабрикатите в нашето съвремие, защото на всички е ясно, че тя е повече отрова, отколкото полезна храна.  Именно затова тук, в този раздел на сайта, ще се опитам да ви представя разбираемо и достъпно, как можете да приготвяте в дома си далеч по-здравословни, ефектни и безкрайно вкусни ястия с които не само вие ще се гордеете, но ще радвате и любимите си хора, децата и близките си.

Освен всичко друго, в кулинарията се преплитат традициите, битовите навици и особености на отделните народи, които оставят отпечатък върху приготвянето и вкуса на храната. Тя е изкуство и култура. С повече желание и старание всеки може да приготви нещо вкусно и да зарадва себе си, близките си или любим човек. Няма „не мога“. Има „не искам“. В това съм се убедила с годините.

     В раздела (кулинария) ще намерите вкусни, лесни и изпитани рецепти от българската и световната кухня. Някои от тях са мои лични – кулинарносъбирани с годините от бабините и мамини тетрадки или измислени от мен. Те имат особена сантиментална стойност и са безценни, понеже само спомена за аромата на гозба от тези рецепти, ме връща години назад в милите детски спомени.  Други рецепти са доста популярни из интернет пространството, но смятам, че си заслужава да намерят място и тук, защото са лесни, вкусни, идейни, ефектни и т.н. Колкото повече хора имат достъп до тях, толкова по-добре.

В тази връзка ще спомена, че повечето рецепти взаимствани от интернет или допълнително модифицирани от мен ще оставя без авторство, понеже то е доста спорно тук в нета и първоизточника в повечето случаи е неизвестен или спорен. Доказано авторски рецепти в нета няма и проблема е малко като спора за яйцето и кокошката. Ще посочвам първоизточник, когато имам информация. Лично мои рецепти също се разпространяват из кулинарни сайтове без да се споменава авторството ми или без да се линква към сайта ни. Все пак ако някой разпознае своя рецепта и много държи тя да бъде отбелязана като негова авторска, то с радост ще направя корекция. За целта ми пишете на lubopitno_bg@abv.bg.

Също така моля, когато копирате или цитирате рецепти и изображения от този сайт и ги поствате в други сайтове, форуми, блогове, страници и групи, да поставяте активен линк към съответната рецепта и да упоменавате авторството на изображението, рецептата или идеята !  При неспазване на това условие ще бъдат взети съответните мерки!

Ще се радвам много на всяка харесана и направена от вас гозба, десерт. салата, идея и т.н., както и на споделени от вас в коментари отзиви за рецептите. Питайте винаги, когато имате въпроси, критикувайте градивно, похвалете ако сме заслужили. Пишете и за други проблеми, идеи и каквото се сетите, както и пращайте рецепти, които ще бъдат поместени на страниците на сайта ни. Ще се радвам на обратна връзка с вас – нашите читатели!

Да ви е вкусно и сладко с рецептите от кулинарния ни раздел!кулинариялюбопитно

АВТОР: ЕЛЕНА ИВАНОВА

Share Button

8 Comments

Add a Comment
 1. Сайта е страхотен!

  1. Любопитко

   Много Ви благодаря за признанието! Идеи имам много, но бавно се реализират, защото е нужно време, което аз нямам и напредвам бавно. Е, бавно, но славно – напред! 🙂

 2. Имате много интересни неща!

  1. Любопитко

   Мария, дано да сме Ви интересни и най-вече полезни! Стараем се и го правим с желание. С времето се получават нещата, макар и бавно. Отворени сме за критика, съвети ижелания. Бъдете жива и здрава! 🙂

 3. ВЕСЕЛИНА ПЕТЕВА

  търся рецепта за царската трушия

 4. ВЕСЕЛИНА ПЕТЕВА

  Харесвам вашия сайт-има интересни рецепти.

 5. Страхотни сте

  1. Вие също, Кети! Бъдете жива и здрава! 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.