Болести на дихателната система

Поради голямата повърхност на лигавицата на дихателните органи те са в тясна връзка с околната среда. Въпреки защитните приспособления на лигавицата, тя лесно се подава на увреждане и заболявания, причинени от болестотворни микроорганизми, съдържащи се във вдишвания въздух.

Най-честите заболявания на дихателните органи са възпалителните процеси – хрема, синузит, фарингит, ларингит, трахеит, бронхит, бронхопневмония. Те протичат обикновено с повишена секреция, кашлица, повишена температура. Може да възникнат затруднения в дишането. При тяхното лечение добър ефект имат инхалациите, които затоплят лигавицата и увеличават кръвоснабдяването. Така секретът се втечнява и храчките се отделят по-лесно. Съществуват различни лекарствени средства, успокояващи кашлицата.

Едно от най-разпространените заболяване на дихателната система е грипът. Причинява се от вирус. Заразяването става по въздушно-капков път. Протича остро с висока температура, главоболие, кашлица, болки в мускулите, обща отпадналост. Може да предизвика усложнения в сърцето, бъбреците, ушите и др. Протича тежко при деца и старци. Болните се изолират и се подлагат на медикаментозно лечение. Ефектното предпазно средство е имунизацията.

възпаление на плевратаВъзпалението на плеврата е заболяване, при което се отделя секрет в плевралната кухина. Той притиска белите дробове и затруднява дишането. Това понякога налага източване на течността от плевралната кухина.

Друго специфично възпалително заболяване на белите дробове е туберкулозата. Причинява се от бактерии. Навлезлите в белите дробове бактерии най-напред образуват възпалително огнище, а в последствие разрушават белодробната тъкан и се образуват кухини (каверни).

Характеризира се с висока температура, кашлица и задух. Понякога се засягат кръвоносни съдове и възниква обилно кръвохрачене. За предпазване от туберкулоза се прилага БЦЖ – имунизация.

bronhialnastmaБронхиалната астма е заболяване, което протича на пристъпи със силен задух. Дължи се на спазъм на бронхиолите. Причините са най-разнообразни – домашен прах, животински косми, цветен прашец, цигарен дим и др. Лечението е много продължително.

белодробен ракБелодробният рак е най-опасната белодробна болест. Важен фактор за възникването му е тютюнопушенето. Установено е, че пушачите боледуват много по-често от белодробен рак. В цигареният дим са установени повече от 40 химични съставки, който превръщат нормалните клетки в ракови. Те започват да се делят интензивно. Разпространяването на раковата тъкан около бронхите стеснява техния просвет и постепенно ги запушва. Така цели участъци от белите дробове отпадат от дишането. Разрушават се и кръвоносни съдове. В начална фаза белодробния рак се открива трудно, защото липсват специфични симптоми. Често началната форма на белодробния рак се открива при профилактични рентгенови прегледи. Първите симптоми са кашлица и лек задух. Лечението е оперативно, но ефективността му зависи от фазата на развитието на болестта. Прилага се и химиотерапия.

Попадане на чужди тела в дихателните пътища. Понякога при невнимание в носната кухина могат да попаднат чужди тела. Особено опасни са семената от бобови растения, понеже набъбват и увеличават обема си. Чуждо тяло може да попадне и в трахеята. Отстраняването им трябва да стане от лекар.

Кръвоизлив от носа. Среща се често, особено в детска възраст. Дължи се на това, че лигавицата в предната част на носната кухина и на носната преграда е много тънка и кръвоносните капиляри са разположени повърхностно. Кръвоизливи могат да възникнат при чоплене на носа, удар, физическо напрежение, прегряване. В едни случаи кръвта изтича на капки и кръвотечението бързо спира, а в други кръвотечението е във вид на струя и продължава по-дълго. Лечението обикновено е местно. При слаби кръвоизливи е достатъчно да се притисне отвън носното крило към носната преграда. Кръвотечението може да бъде спряно като се постави памук или марля в носа. При силни кръвоизливи трябва да се потърси лекарска помощ.

Животоспасяващи техники – изкуствено дишане и непряк сърдечен масаж. При нещастни случаи – удавяне, удар от електрически ток, травми в областта на главата и др. настъпва загуба на съзнание и дишането и кръвообращението спират. Това се нарича клинична смърт. Ако дишането и кръвообращението не бъдат веднага възстановени, настъпва смърт. Ето защо се налагат изкуствено дишане и непряк сърдечен масаж. Най-напред трябва да се освободят дихателните пътища. Попадналата в трахеята вода при удавяне се отстранява чрез обръщане на пострадалия по очи и повдигане на таза. След това пострадалия се поставя по гръб и главата се изтегля назад. Езикът се издърпва навън и устната кухина се почиства с тампон. Прави се обдишване уста в уста. В първия случай с едната ръка се запушва носа на пострадалия, а във втория устата. Съществуват специални уреди за изкуствено дишане с които са снабдени спасителните служби, автомобилите и отделенията за бърза медицинска помощ.

Едновременно с изкуственото дишане се прави непряк сърдечен масаж чрез резки притискания с две ръце върху гръдната кост. Изкуственото дишане и сърдечен масаж може да се правят едновременно от двама души или от един човек. Във втория случай на едно обдишване се правят четири притискания върху гръдната кост, като за 1 минута трябва да се направят 12 обдишвания и 48 притискания. Това продължава до появата на дишане и сърдечна дейност или до пристигането на лекарския екип.

Share Button

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.