Гръбначен стълб

Гръбначният стълб е главната опорна ос на човешкото тяло. Изградена е от 24 прешлена (шийни, гръдни и поясни), кръстцова и опашна кост.

кости на гръбначния стълб

Кръстцовата кост е изградена от 5 кръстцови прешлена, а опашната кост от 3-4 недоразвити прешлена, които след 15 годишна възраст срастват помежду си.

Прешленът е съставен от тяло, дъга и израстъци на дъгата (един бодлест, два напречни и четири ставни). Тялото и дъгата разположена зад него заграждат прешленен отвор. Отворите на всички прешлени образуват гръбначномозъчния канал в който се намира гръбначния мозък.

Шийните прешлени са най-малки.  Те са седем. Първият и вторият прешлен служат за свързване на гръбначният стълб с черепа, заради това те са с особено устройство. Първият прешлен се нарича АТЛАС, няма тяло и наподобява пръстен с две елипсовидни ставни повърхности, където се поместват двата израстъка на тилната кост. Това допринася за движението на главата напред, назад и да се накланя встрани. Вторият шиен прешлен наречен АКСИС има израстък на тялото си наподобяващ зъб, който се помества в специална ставна повърхност на атласа. Благодарение на това главата може да се завърта наляво и надясно.

Гръдните прешлени са 12 на брой. Те са слабоподвижни понеже за тях се закрепят ребрата. Това спомага за устойчивостта на гръдния кош.

Поясните прешлени са най-големи и имат масивно бъбрековидно тяло. Те са 5 на брой. Движенията тук са по-ограничени в сравнение с шийната част на гръбначния стълб.

Кръстцовата кост има триъгълна форма. Странично има ставни повърхности за свързване с двете тазови кости.

Опашната кост при човека е недоразвита. Тя показва близостта му с животните.

Прешлените се свързват чрез хрущялни дискове, връзки и стави. Хрущялните дискове се разполагат между телата на прешлените. Те са здрави, устойчиви, еластични и трудно чупливи при трявми. По цялата дължина на гръбнака, пред и зад телата на прешлените минават две съединителнотъканни връзки, а ставното свързване се осъществява чрез ставните израстъци на всеки прешлен. При новороденото гръбначния стълб има дъговидна форма с една извивка назад в гръдната област. С изправянето на главата и прохождането на детето постепенно се образуват нормалните извивки на гръбначния стълб и той придобива форма на двойно S.

Извивките увеличават възможността на гръбначния стълб да пружинира и да намалява сътресенията. Това предпазва органите от увреждане.

Share Button

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.