Хигиена на храносмилателната система

Рационално хранене.
Правилното организираното хранене има важно значение за нормалното и хармоничното развитие и растежа на човешкия организъм, както и за укрепване на неговото здраве.
Под организирано хранене се разбира:

  1. осигуряване на пълноценна по количество и качество храна;
  2. спазване на определен режим на хранене;
  3. осигуряване на необходимите хигиенни изисквания за съхранение и приготвяне на хранителните продукти;
  4. поддържане на висока лична хигиена от готвача и хранещите се.

В състава на храната е необходимо да бъдат осигурени всички видове основни хранителни вещества: белтъци, мазнини, въглехидрати, минерални соли, витамини и вода. Хранителните продукти имат различно съдържание и физиологично значение за организма.

Във вид на таблица ще Ви покажем основните групи хранителни продукти, които задължително трябва да присъстват в ежедневното меню.

хранителни продукти

Хранителните вещества трябва не само да компенсират енергийните загуби в организма, но и да осигуряват нормални условия за правилния му растеж и развитие. Това най-добре и ефективно се постига чрез т.нар. рационално или балансирано хранене.
Под понятието рационално хранене се разбира всекидневно и редовно приемане по едно и също време на определено количество храна, съдържаща в определени съотношения всички видове хранителни вещества.
Тъй като енергийните загуби се изчисляват в килоджаули (kJ), за определено количество на различните храни при рационалното хранене е необходимо да се знае енергийната им стойност (вижте енергийната таблица).
Един от важните принципи на рационалното хранене е хранителният режим. За осигуряването на здравословен хранителен режим е необходимо: 1. строго спазване на времето и на броя на дневните хранения; 2. добре балансирано количествено разпределение на хранителните продукти. Хранителният режим е различен за различните възрастови групи – (вижте таблицата за възрастовите групи)

енергиина таблицавъзрастови групиПри подрастващите е правилно дневното количество храна да се приема на 5 пъти, а при възрастните на 3 пъти и то по едно и също време. Това създава условия за стабилно рефлексно отделяне на храносмилателните сокове. При това количеството храна за всяко поредно хранене е различно. В детска и юношеска възраст организмът се нуждае от по-голямо количество белтъци от животински произход (мляко, сирене, месо, масло). Постепенно с възрастта мазнините от животински произход трябва да намаляват. Освен това в зависимост от извършената работа се определя и количеството храна за отделните порции. При подрастващите например за сутришна закуска се предвиждат 15% от дневната енергийна стойност на храната; за закуска в 10 часа – 10%; за обяд – 35%; за следобедна закуска – 10% и за вечеря 30%. За възрастните разпределението е следното: закуска 25%; обяд – 40%; вечеря – 35%.

Друго важно условие за рационалното хранене е съставянето на менюто. То се извършва с помощта на таблиците за енергийна стойност на хранителните продукти и изискванията за рационално хранене.

За правилно хранене от значение са следните условия: качествени продукти, доброто им съхраняване и начинът на приготвяне на храната. Хранителните продукти е необходимо да се съхраняват в чисти хладилници. Не трябва да се допуска достъп на мухи, хлебарки и други насекоми по хляба, хранителните продукти и приборите за хранене. Преди употреба плодовете и зеленчуците се измиват с течаща вода. Богатата на целулоза храна стимулира перисталтиката на червата, затова в хранителните дажби трябва да има достатъчно плодове и зеленчуци. Добре свареното или печено месо се разгражда по-пълно от храносмилателните ензими. Храната не трябва да бъде нито много студена, нито много гореща.

Добре приготвената и естетично поднесена храна възбужда апетита. При добър апетит отделянето на храносмилателни сокове е по-обилно, а това води до по-добро усвояване на хранителните вещества.

Изисквания за правилно хранене. За нормалната дейност на органите на храносмилателната система и за тяхното предпазване от заболявания се изисква спазването на редица хигиенни правила. На първо място човек трябва да се храни редовно в определени часове. Трябва да се яде бавно и храната да се сдъвква добре. От голямо значение е и доброто състояние на зъбите. Физическите усилия и умората понижават стомашната секреция. Ето защо е необходимо да се предвидят 20-30 минути за отдих преди хранене.

Share Button

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.