Хигиена на храносмилателната система

Рационално хранене.
Правилното организираното хранене има важно значение за нормалното и хармоничното развитие и растежа на човешкия организъм, както и за укрепване на неговото здраве.
Под организирано хранене се разбира:

  1. осигуряване на пълноценна по количество и качество храна;
  2. спазване на определен режим на хранене;
  3. осигуряване на необходимите хигиенни изисквания за съхранение и приготвяне на хранителните продукти;
  4. поддържане на висока лична хигиена от готвача и хранещите се.

В състава на храната е необходимо да бъдат осигурени всички видове основни хранителни вещества: белтъци, мазнини, въглехидрати, минерални соли, витамини и вода. Хранителните продукти имат различно съдържание и физиологично значение за организма.

Във вид на таблица ще Ви покажем основните групи хранителни продукти, които задължително трябва да присъстват в ежедневното меню.

хранителни продукти

Хранителните вещества трябва не само да компенсират енергийните загуби в организма, но и да осигуряват нормални условия за правилния му растеж и развитие. Това най-добре и ефективно се постига чрез т.нар. рационално или балансирано хранене.
Под понятието рационално хранене се разбира всекидневно и редовно приемане по едно и също време на определено количество храна, съдържаща в определени съотношения всички видове хранителни вещества.
Тъй като енергийните загуби се изчисляват в килоджаули (kJ), за определено количество на различните храни при рационалното хранене е необходимо да се знае енергийната им стойност (вижте енергийната таблица).
Един от важните принципи на рационалното хранене е хранителният режим. За осигуряването на здравословен хранителен режим е необходимо: 1. строго спазване на времето и на броя на дневните хранения; 2. добре балансирано количествено разпределение на хранителните продукти. Хранителният режим е различен за различните възрастови групи – (вижте таблицата за възрастовите групи)

енергиина таблицавъзрастови групиПри подрастващите е правилно дневното количество храна да се приема на 5 пъти, а при възрастните на 3 пъти и то по едно и също време. Това създава условия за стабилно рефлексно отделяне на храносмилателните сокове. При това количеството храна за всяко поредно хранене е различно. В детска и юношеска възраст организмът се нуждае от по-голямо количество белтъци от животински произход (мляко, сирене, месо, масло). Постепенно с възрастта мазнините от животински произход трябва да намаляват. Освен това в зависимост от извършената работа се определя и количеството храна за отделните порции. При подрастващите например за сутришна закуска се предвиждат 15% от дневната енергийна стойност на храната; за закуска в 10 часа – 10%; за обяд – 35%; за следобедна закуска – 10% и за вечеря 30%. За възрастните разпределението е следното: закуска 25%; обяд – 40%; вечеря – 35%.

Друго важно условие за рационалното хранене е съставянето на менюто. То се извършва с помощта на таблиците за енергийна стойност на хранителните продукти и изискванията за рационално хранене.

За правилно хранене от значение са следните условия: качествени продукти, доброто им съхраняване и начинът на приготвяне на храната. Хранителните продукти е необходимо да се съхраняват в чисти хладилници. Не трябва да се допуска достъп на мухи, хлебарки и други насекоми по хляба, хранителните продукти и приборите за хранене. Преди употреба плодовете и зеленчуците се измиват с течаща вода. Богатата на целулоза храна стимулира перисталтиката на червата, затова в хранителните дажби трябва да има достатъчно плодове и зеленчуци. Добре свареното или печено месо се разгражда по-пълно от храносмилателните ензими. Храната не трябва да бъде нито много студена, нито много гореща.

Добре приготвената и естетично поднесена храна възбужда апетита. При добър апетит отделянето на храносмилателни сокове е по-обилно, а това води до по-добро усвояване на хранителните вещества.

Изисквания за правилно хранене. За нормалната дейност на органите на храносмилателната система и за тяхното предпазване от заболявания се изисква спазването на редица хигиенни правила. На първо място човек трябва да се храни редовно в определени часове. Трябва да се яде бавно и храната да се сдъвква добре. От голямо значение е и доброто състояние на зъбите. Физическите усилия и умората понижават стомашната секреция. Ето защо е необходимо да се предвидят 20-30 минути за отдих преди хранене.

Share Button

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.