Зрителна система. Органи на зрението

ОкоОргани на зрението. Окото се състои от очна ябълка и спомагателни органи: мускули, клепачи, слъзен апарат и конюнктива.
Очна ябълка се разполага в орбита. Има неправилна кръгла форма и се състои от ядро, върху което се напластяват три обвивки: външна, средна и вътрешна.
Външната обвивка се състои от две различни по устройство и функция: задна – склера, с белезникав цвят и изградена от плътна съединителна тъкан; предна – роговица, прозрачна и без кръвоносни съдове. Склерата има защитна функция за окото, а роговицата изпълнява ролята на пречупвателна среда.
Средната обвивка се състои от а) съсъдеста ципа (хороидея), съдържаща гъста мрежа от кръвоносни съдове и пигментни клетки, които поглъщат светлинните лъчи и предпазват ретината; б) ресничесто тяло, във вътрешността на което има гладкомускулни влакна, обособяващи се в ресничест мускул; в) ирис – кръгъл цветен диск с отвор в средата – зеница.

Цветът на ириса се определя от количеството на пигмента – колкото повече е пигментът, толкова ирисът е по-тъмен (черни очи). В ириса има и гладкомускулни влакна, които се обособяват в два мускула – разширител и свивачна зеница.
Вътрешна обвивка – ретина, е същинският сетивен орган. В нея се намират светочувствителнте клетки, които са два вида – пръчици и колбички. Пръчиците, на брой около 125 000 000, разположени равномерно в цялата ретина, възприемат светлинни дразнения при слабо осветление. Колбичките, около 7 500 000, са струпани в центъра на ретината, в областта на жлъчното петно, където зрението е най-остро. Чрез колбичките се възприемат светлинните дразнения при силно осветление, както и цветовете.

Навътре от трите очни обвивки е ядрото на очната ябълка, което се състои от леща и стъкловидно тяло.
Лещата е прозрачна, двойно изпъкнала и разположена зад отвора на ириса. Изградена е от еластични прозрачни пластинки, обвити с тънка еднородна и прозрачна капсула. Лещата е еластична и под влияние а ресничестия мускул се свива и отпуска. Зад лещата се разполага стъкловидното тяло – прозрачна пихтиеста маса, изпълняваща пречупвателни функции. Между роговицата и лещата се изграждат две пространства, разделени от ириса – предна и задна очна камера, които се съобщават помежду си през зеницата и са изпълнени с воднист сок, образуван от ресничестото тяло. Воднистият сок също изпълнява ролята на пречупвателна среда.
Спомагателните органи предпазва очната ябълка от вредни въздействия и осигуряват нейната нормална функция. Шест напречнонабраздени лентовидни очни мускула (4 прави и 2 коси) осигуряват подвижността на очната ябълка.
Двата клепача (горен и долен), по чиито свободни ръбове се разполагат къси космици (мигли), изпълняват защитна функция – предпазват окото от прашинки и силни светлинни дразнения. По вътрешната си страна клепачите са покрити с тънка съединителнотъканна ципа, подобна на лигавицата и богато кръвоснабдена – конюнктива. Слъзната жлеза, разположена в горно-страничния очен ъгъл, отделя бистър секрет – сълзи, които овлажняват роговицата и отмиват прашинките. Сълзите попадат в слъзното езерце, разположено в долно-средния очен ъгъл, и оттам по слъзните пътища се оттичат в долния носов ход на носната кухина.
От светочувствителните клетки на ретината (зрителните рецептори) светлинните дразнения се провеждат по зрителните нерви и по зрителния път до зрителните хълмчета в средния мозък и оттам по зрителната радиация – до зрителната зона на мозъчната кора. Така се обособяват трите части на зрителния анализатор: 1. Зрителните рецептори в ретината на окото. 2. Проводни нервни пътища, които започват от ретината и стига до мозъчната кора. 3. Зрителни зони в тилния дял на мозъчната кора, където се осъзнават зрителните дразнения.

Функционални особености на окото. Светлинните лъчи, преди да стигнат до ретината, преминават през системата от пречупвателни среди с различна пречупвателна сила (роговицата, воднист сок, леща и стъкловидно тяло), в резултат на което върху ретината възниква един умален и обърнат образ на предмета. Нагаждането на окото за близко и далечно виждане се нарича акомодация. Тя се осъществява с помощта на лещата, която под влияние на ресничестия мускул се свива и отпуска.
Друго свойство на окото е адаптацията – приспособяване на окото към различната по сила светлина. Всеки знае, че при влизане в затъмнено помещение отначало не се вижда почти нищо. След известно време „свикваме“ с тъмнината и започваме да различаваме предметите. Силата на светлинните дразнения се регулира и от зеницата, което като фотографска бленда се свива (при силна светлина), като по този начин пропуска повече или по-малко светлинни лъчи. Това е така наречения зеничен рефлекс, които се осъществява с помощта на двата мускула (свивач и разширител на зеницата), разположени в ириса.

За получаването на едно изображение в двете очи (бинокулярно виждане) зрителните линии се събират в една точна. Това приспособление на окото се нарича конвергенция и се осъществява от мускулите на очната ябълка. Благодарение на бинокулярното виждане предметите се възприемат пространствено в три измерения.

Share Button

1 Comment

Add a Comment
 1. Илиян Славчев

  Браво!Само, където не сте уточнили и сака на лещата! Във реда „роилни, концентрично подредени в една ос!говицата, воднист сок, леща и стъкловидно тяло“. Защото всяка една среда с различен коефициент на пречупване на светлината образува на границата си със съседната Оптична повърхност! И така лещите в окото стават 6! Със 6 Оптични повърхности!

  Наглед незначително!

  Но за една оптична система най-важното нещо са повърхностите! Заради което те трябва да са правилни, концентрично подредени в една ос!
  В противен случай се получава доста сериозно разстройство в подредбата на оптичната информация! И човек може и да не разбере какво трябва да види!
  Варира от Монокулярна Диплопия и Монокулярна Мултиплопия до най-невероятни абстракции, който някой може да си представи!
  Лошото е, че лекарите не ги знаят тези неща!
  Особено Българските!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.