Свързване на горните крайници

Кости и свързване на ръката
Скелетът на горния крайник се състои от раменен пояс и свободен горен крайник, Скелетът на раменния пояс е изграден от две кости: ключица и лопатка. Ключицата има форма на S. Чрез стави ключицата се свързва с единия си край за гръдната кост, а с другия за лопатката. Лопатката има триъгълна форма. На един от нейните ъгли има ставна ямка за свързване с раменната кост. За лопатката се залавят много мускули, които осъществяват движенията на раменната става.

ключица ставна ямака и лопатка

     Скелетът на свободния горен крайник се състои от кости на мишницата, на предмишницата и на ръката. Мишницата има една кост, наречена раменна, която на горния си край има сферична ставна повърхност за свързване с ямката на лопатката. Така се образува раменната става. Тя е най-подвижната става в човешкото тяло. Това е от особено значение за функциите на горния крайник. В долния си край раменната кост има две ставни повърхности за свързване с костите на предмишницата.

мишница предмишница раменна кост

     Предмишницата има две кости – лъчева кост, която е по посока на палеца и лакътна кост – по посока на малкия пръст. Горният край на тези две кости и долният край на раменната кост образуват лакътната става, където става сгъване и разгъване на предмишницата. Лъчевата и лакътната кост са свързани в долния и в горния край и помежду си чрез стави, което допринася за завъртането на предмишницата сявободно. В долния си край лъчевата кост има ставна повърхност за свързване с костите на китката.

лъчева кост лакетна кост китка

Скелетът на ръката се състои от кости на китката, кости на предкитката и кости на пръстите.

Китката е изградена от осем кости, които са подредени в две редици по четири. Горната редица се свързва с лъчевата кост и образуват лъчево-киткова става, където ръката извършва движения нагоре, настрани и надолу. Долната редица кости на китката се свързват с предкитковите кости.

Предкитката е изградена от пет къси, тръбовидни кости. Предкитковата кост на палеца има ставна повърхност, различна от ставните повърхности на останалите предкиткови кости, което му осигурява голяма подвижност. Това е характерно само за ръката на човека.

Share Button

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.