Свързване на горните крайници

Кости и свързване на ръката
Скелетът на горния крайник се състои от раменен пояс и свободен горен крайник, Скелетът на раменния пояс е изграден от две кости: ключица и лопатка. Ключицата има форма на S. Чрез стави ключицата се свързва с единия си край за гръдната кост, а с другия за лопатката. Лопатката има триъгълна форма. На един от нейните ъгли има ставна ямка за свързване с раменната кост. За лопатката се залавят много мускули, които осъществяват движенията на раменната става.

ключица ставна ямака и лопатка

     Скелетът на свободния горен крайник се състои от кости на мишницата, на предмишницата и на ръката. Мишницата има една кост, наречена раменна, която на горния си край има сферична ставна повърхност за свързване с ямката на лопатката. Така се образува раменната става. Тя е най-подвижната става в човешкото тяло. Това е от особено значение за функциите на горния крайник. В долния си край раменната кост има две ставни повърхности за свързване с костите на предмишницата.

мишница предмишница раменна кост

     Предмишницата има две кости – лъчева кост, която е по посока на палеца и лакътна кост – по посока на малкия пръст. Горният край на тези две кости и долният край на раменната кост образуват лакътната става, където става сгъване и разгъване на предмишницата. Лъчевата и лакътната кост са свързани в долния и в горния край и помежду си чрез стави, което допринася за завъртането на предмишницата сявободно. В долния си край лъчевата кост има ставна повърхност за свързване с костите на китката.

лъчева кост лакетна кост китка

Скелетът на ръката се състои от кости на китката, кости на предкитката и кости на пръстите.

Китката е изградена от осем кости, които са подредени в две редици по четири. Горната редица се свързва с лъчевата кост и образуват лъчево-киткова става, където ръката извършва движения нагоре, настрани и надолу. Долната редица кости на китката се свързват с предкитковите кости.

Предкитката е изградена от пет къси, тръбовидни кости. Предкитковата кост на палеца има ставна повърхност, различна от ставните повърхности на останалите предкиткови кости, което му осигурява голяма подвижност. Това е характерно само за ръката на човека.

Share Button

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.