Свързване на главата

черепКости на главата
Костите на главата изграждат черепа. Те са 22 на брой, разпределени в два дяла – мозъков и лицев. В черепа се намират главния мозък и сетивните органи на слуха и равновесието, зрението, обонянието и вкуса, а също и началните отдели на храносмилателната и дихателната система.

Мозъковият череп е изграден от четири единични кости (тилна, клиновидна, решетъчна и челна) и две двойни (слепоочна и теменна). Те ограждат черепно-мозъчната кухина, която има основа и покрив. Челната кост се намира отпред и образува предния свод на черепния покрив, а тилната кост е отзад и образува неговия заден свод. На тилната кост се намира голям тилен отвор, чрез който черепната кухина се свързва с гръбначномозъчния канал и два израстъка за връзка с първия прешлен на гръбначния стълб. Клиновидната кост е разположена в средата на черепната основа. Пред нея е решетъчната кост, която участва в образуването на очната кухина и на носната кухина. Двете теметни кости са в средата на черепния покрив, а двете слепоочни кости затварят черепната кухина отстрани.

Във вътрешността на слепоочната кост се намира вътрешното ухо с разположените в него слухов и равновесен апарат. Отделните кости на мозъковия дял на черепа са свързани помежду си чрез шевове.

видове кости на главата

Лицевия череп е изграден от двойни кости (горна челюст, носна, ябълчна, небцова, слъзна) и от единични кости (долна челюст, ралник и подезична). Всички кости са свързани чрез шевове с изключение на долночелюстната кост, която се свързва подвижно с долните повърхности на двете слепоочни кости.

лицев череп

В центъра на лицевия череп са двете горночелюстни кости, а в страни от тях са яблъчните кости. Носните кости изграждат гърба на носа. На предната страна на черепа се намират кухини – очни, носна и устна. Те се образуват от костите на лицевия дял на черепа, както и от някои кости на мозъковия дял. Покривът на устната кухина е същевременно под на носната кухина и се нарича твърдо небце.

В челната, клиновидната, решетъчната кост, както и в горночелюстните кости се намират кухини, (синуси) изпълнени с въздух, които чрез отвори се свързват с носната кухина.

Share Button

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.