Физиология на човека

физиология на човека     Физиологията на човека е биологична наука, която изучава процесите протичащи в човешкия организъм на различни нива – клетка, тъкан, орган, система, както и взаимодействието на отделните системи помежду им. Тя най общо казано изучава единството и взаимодействието на структурите изграждащи човешкия организъм, както и адаптацията и взаимодействието с околната среда. Тъй като дейността на отделните клетки, тъкани, органи и системи е съгласувана, за да може организма да функционира като едно цяло, то и физиологията се дели според нивото на което се разглежда на: клетъчна, тъканна, органна, системна и организмова. Човешкото тяло е единна саморегулираща се система, в която всички клетки, тъкани, органи и системи са в непрекъснато взаимодействие и нарушението във функциите и регулацията на някоя част от тази единна система, води до нарушение във функциите и на други части от системата. Резултатите от това водят до болест или дори смърт. За да бъде разбран механизма на възникване на болестните процеси и за да могат те да бъдат коригирани и повлияни чрез външна намеса, то трябва да се познават процесите и взаимодействията протичащи в клетката, междуклетъчните структури, тъканите, органите и системите, както и повлияването им от взаимодействието с околната среда и начина на живот на всеки индивид. Изобщо физиологията е една от основните и най-важни медицински науки. Тя използва за развитието си основно методите на наблюдението и експеримента.

     С развитието и напредването на медицината се оформят все повече дялове на физиологията като например: обща, специална, сравнителна, трудова, спортна, авиационна и космическа, психофизиология, възрастова и др. Накратко физиологията е необятна и динамично развиваща се наука, тъй като динамично се променя заобикалящата ни околната среда (в голяма степен благодарение на нас самите). Тя ни дава яснота за процесите протичащи в организма, както и за причините и последствията от тези процеси и по този начин ние сме в състояние да подпомагаме или коригираме тези процеси, когато излизат извън норма и водят до болести или застрашават живота на индивида.

физиология

В този раздел без да претендираме за изчерпателност ще се опитаме да ви запознаем с някои дялове най-вече на общата физиология. Надяваме се, че ще  бъдефизиология интересно и полезно да научите как функционира нашия организъм и какви невероятни и сложни процеси протичат в него. Знаейки какво и как се случва в човешкото тяло, бихме могли да си бъдем полезни и да се опитаме да живеем така, че да не нарушаваме единството и баланса на процесите, които природата така съвършено е създала и по този начин да се радваме на здраве и дълголетие. Пожелаваме Ви приятно пътешествие из необятната и безкрайно интересна и тайнствена „страна” наречена ФИЗИОЛОГИЯ!

устройство на клетката

Share Button

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.