Билки

Tanacetumvulgare2Билки се наричат всички растения, които съдържат фармакологично активни вещества и оказват едно или друго въздействие върху живите организми. Едва 5 % от съществуващият растителен свят е проучен и е с доказани фармакологични свойства. В България съществуват около 3600 растителни вида, от тях се употребяват 650 билки. Билките са едно от най-ценните неща, които природата е създала. Те са известни на хората от древни времена. В тях тече живителния сок на земята и не случайно народа ни ги възпява в песните си от векове.

Съществува голямо разнообразие от билки, които се използват за лечение или подпомагат лечението на много болести. Те съдържат висок процент биологично активни вещества.

Богати са на разнообразни химични съединения: алкалоиди, гликозиди, сапонини, полизахариди, танини, флавоноиди, лигнани, кумарини, етерични и тлъсти масла, витамини, микроелементи и др. Често богатият опит на народната медицина и билколечението са служили като отправна точка за откриването и създаването на редица ценни и полезни лекарства. Голяма част от медикаментите днес се произвеждат от билки.  От билките се правят билкови чайове и отвари, мехлеми, настойки, лапи, екстракти, запарки и др.

Phyllitisscolopendrium4Събирането на билки не е лесна работа, защото трябва да сме запознати със свойствата на билката, начина и на приложение, кога и къде вирее, как се събира, суши и съхранява и т.н  Освен това трябва да сме внимателни при приложението им, защото има и билки, които могат да ни навредят ако не сме информирани добре относно употребата им. Не на последно място билките трябва да се събират внимателно и то така, че да не се унищожават, за да могат да ни радват и помагат и занапред.

На какво се дължи растителното ни богатство?
Някога, преди милиони години, нашите земи били заселени с много богата и разнообразна флора. От нея и до днес са се запазили няколко десетки видове растения, които се означават с понятието реликти. С течение на времето нашата флора започнала да се обогатява и с растения, които прониквали постепенно от съседните области. От север и северозапад се разпространили видове, характрени за Средна Европа.

От юг придошли заселници, чиято първа родина са земите край Средиземно море. От югоизток преминали някои малоазиятски растения, а от североизток – родственици на източноевропейския растителен свят. Така нашата страна станала същински „кръстопът“, в който се вливали растения от всички посоки на света и увеличавали богатството на флората и. А нейното богатство се умножавало и от въздействието върху нея на разнообразните условия, с които се отличава необикновенно пъстрият релеф на страната ни.

В растенията възниквали различни приспособления, обособявали се нови белези в устройството на органите им. По този начин се появили много нови видове, непознати в други страни. Така възникнали растенията ендемити, които само сред висшите растения са повече от 150 вида.

Share Button

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.