Блатняк

блатняк

Синоними: Жълт блатняк.

Описание: Многогодишно тревисто растение достигащо до 30-60 см височина. Листата са с формата на сърце, леко закръглени и сочни. Билката има  златисто-жълти съцветия. След цъфтежа листата потъмняват. Цветовете са с много тичинки и плодници. Родът на това растение включва около 40 вида, които растат в умерените зони на двете полукълба на планетата ни.

Разпространение: Вирее из блатата и покрай потоците предимно в планинските райони. Многогодишно растение. Цъфти през пролетта и началото на лятото.

Използваема част: Цялата надземна част, която се бере по време на цъфтеж. Суши се на сухо и проветриво място или в сушилня при 40 °С.

Химичен състав: Надземната част съдържа холин, каротин, флавони, кверцетин, анемонин.

Действие: Растението е силно отровно. Дразни кожата и лигавиците. Прието вътрешно предизвиква гадене, повръщане, болки в стомаха, диария. Сокът от свежо растение причинява болезнени мехури по кожата. В малки дози извлеци от билката оказват противовъзпалително и обезболяващо действие.

блатнякПриложение: Употребява се само в хомеопатични (минимални) дози. Листата на растението се използват като отвара иблатняк настойка при треска, нарушение на обмяната на веществата, простуда, анемия. Външно се прилага при изгаряния, хронични екземи, уртикарии. При простуда се правят вани. Има слабо противотуморно действие.

Начин на употреба: Сухи, стрити листа от билката се запарват, увиват се с марля и се поставят върху възпалената кожа. Престояват не повече от 15 минути.
ВНИМАНИЕ! Вътрешната употреба на билката е забранена за самолечение в домашна обстановка!

Share Button

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.