Кукуряк

кукуряк

Описание: Кукурякът се показва над земята твърде рано през пролетта. В по-ниските и по-топлите места се надига из храсталаците и редките гори и по поляните сред тях още през февруари – март, а през меки и безснежни зими – дори през декември – януари. Колкото по-високо обаче се изкачва по склоновете на предпланините и планините (кукурякът стига и до буковия пояс), толкова по-късно се отварят цветовете му – понякога дори през май.
Кукурякът е многогодишно тревисто растение с късо, почти черно коренище. От него всяка година израства само по едно изправено жълто-зелено цветоносно стъбло, високо до 40 (рядко повече) см. То е разклонено и е с листа само на върха, а в основата е обвито с няколко продълговато яйцевидни тъмни люспи.

Цветовете на кукуряка са големи, с диаметър от 4 до 7 см, жълто-зелени, полукълбовидни, ароматни, обикновено по 2-4 на всяко стъбло. Те са с правилен околоцветник, който е съставен от 5 свободни венчевидни чашелистчета. Самите венчелистчета  – десетина на брой, са видоизменени в малки фуниевидни нетарници, които са разположени в основата на венчевидните чашелистчета. Тичинките както при всички лютикови са многобройни, с жълтеникавобели едри прашници. А плодните са 3 – 8, зелени, само в основата сраснали. От тях след опрашването се развива плодът, съставен от 3 – 8 продълговати плодчета-мехунки, всяко завършващо с дълго носче.

кукурякНаскоро след като стъблото израсне от обвивката, в основата му се показва е единственият приосновен лист на кукурякът. Той е дълга дръжка и кожеста петура, почти до основата длановидно разделена на 7 – 10 широко ланцетни и напилени по ръба дяла, дълги до 15 см. Този лист продължава да живее след като цветоносното стъбло загине, запазва се зелен през зимата и доживява до израстването на новия лист през следващата пролет.
Стълбовите листа са подобни на приосновния лист, но са по-малки и с по-къси дръжки.

Съставки: Съдържа буфадиенолидови гликозиди с кардиотонично действие, производни на агликона хелебригенин. Освен това в дрогата се съдържат стероидни сапонини, тлъсто масло със слабително действие и др.
Кукурякът притежава сърдечно засилващо действие, дължащо се на съдържащите се в него сърдечно активни гликозиди. Освен това той има диуретично действие, успокоява нервната система, стимулира перисталтиката на червата и има очистително действие.
В българската народна медицина е известна употребата на кукуряка още при плеврит, хемороиди, кашлица, нервни заболявания. Външно се прилага при ко­сопад, против пърхут, за стимулиране растежа на косата, за укрепване на косъма и др.

Кукурякът е и медоностно растение. През най-ранна пролет, когато има малко други цъфтящи растения, неговите богати на нектар и на цветен прашец цветове се отлична паша за пчелите. А и е красиво рано цъфтящо растение, което лесно се отглежда. Вие ще можете да се радвате на ранни му цъфтеж и на ароматните му цветове още през следващата пролет, ако през есента извадите коренища и веднага ги засадите на избраното място.

Share Button

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.