Блян

блян

Синоними: Попадийка, буника, бленика

Разпространение: Територията, където вирее тази билка е много голяма. Блянът се среща в:  Азия , Централна Азия , Мала Азия , Кавказ , Китай , Индийския субконтинент и почти всички държави в Европа. Вирее по бунища, огради, пустеещи земи из цялата страна.

Описание:  Растението достига до 60-70 см. височина и има цилиндрични корени. Цъфти през май-юни, а семената узряват през юли и август. Растението има специфична – неприятна миризма. Цветовете са многобройни, в началото на цъфтежа, те са групирани по върховете на стъблата и клоните.

Използваема част: Предимно се използват листата, но в народната медицина се използват и семената. Брането се извършва по време на цъфтежа за листата и есенно време за семенатата. Характерното за Бляна, е че не могат да се събират листата ако са засегнати от мана, мокри са от дъжд или роса. Тези листа по време на сушене покафеняват силно, а лечебните им свойства отслабват. Препоръчително е листата да се режат с нож или подходящи ножици понеже са силно отровни. Желателно е да се избягва да се докосват с ръце. Билката е много токсична, така че при нейното събиране и сушене трябва да внимаваме да не докосваме очите, устните и носа. Листата и семената се сушат на прохладно и сенчесто място или в сушилня при 45 °С.

Химичен състав: В листата и семената на растението се съдържат алкалоиди, холин, смолисти вещества, гликозиди и др.

блянДействие: Билката се характеризира със силно изразено действие върху нервната система. Използва се като беладоната при лечение на паркинсонизма – намалява тиковете и нервното треперене на ръцете и краката. Успокоява болезнената чревна перисталтика (колики), подобрява съня, намалява слюнчената и стомашната секреция, успокоява спастичната кашлица, потиска половата възбудимост.

Приложение: Паркинсонова болест, хистерия, състояние след енцефалит, безсъние от различно естество, зрителни смущения, възбуденост при атероосклеротици, за премахване на възбудимостта у алкохолици след коремни операции, както и при бронхиална астма, язвена болест, за подтискане на половата възбуда.

Начин на употреба: Внимание! Поради това, че билката е силно отровна, в домашна обстановка нейната употреба е забранена. Това може да става само с лекарско предписание в клинична обстановка.

Share Button

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.