Бял равнец

бял равнец

Описание: Белият равнец е тревисто растение с право стъбло, високо до 50 см. На върха на стъблото са събрани цветни кошнички във формата на гъст щит. Листата са последователни, двойно до тройно пересто нарязани с линейно заострени листчета. Цветните кошнички са дребни, бели. Обвивката им се състои от червеникавокафяви в средата си част зелени, керемидообразно наредени листчета с люспест ръб. Всяка кошничка се състои от 5 периферни, бели, езичести и до 30 ръбести цветчета. Плодовете са белезникави, продълговати, обикновено без хвърчилка. Цялото растение е покрито със сиви власинки, които му придават сивобелезникав цвят.
Разпространение: Белият равнец се среща по ливадите, тревистите места, поляните, както и в планинските и горските райони из цялата страна.

Дрога: Стръковете и цветовете от бял равнец – Herba et Flores Millefolii.

В билколечението се използва цялото растение или само цветовете, които се берат малко преди пълното им разцъфтяване, като се режат близо до горното им разклонени без стъблена част. Стръковете се берат в началото или по време на цъфтенето (юли – септември). Надземната част се отразява на 20 см от върха на стъблото, като вдървените стари части се изхвърлят. Сушат се 4 – 5 часа на слънце, а след това се доизсушава на сянка или в сушилня при температура до 40 градуса. Изсушените цветове са бели или слабо жълтеникави, а стълбената част е зелена с характерна миризма и горчив вкус. Дрогата се опакова в торби или бали. Запазва се на сенчесто, проветриво и сухо място. Може да съдържа влага до 13 процента.

Химичен състав: Дрогата съдържа 0,1 – 0,5 процента етерично масло ( съдържащо азулени), горчивото вещество ахилеин, холин, танини, апигенин, слузни вещества, инулин, аксорбинова киселина и др. Противовъзпалително действие се дължи главно на дъбилните вещества и етеричното масло. Азуленът може да се съдържа до 20 процента в маслото. В периода на цъфтене дрогата е с най-богато съдържание на азулени. В културното растение съдържанието на азулени може да се увеличи до 2 пъти в сравнение с диворастящите.

бял равнецДействие и приложение: Дрогата се прилага като ароматно и горчиво средство за възбуждане на апетита и за засилване на секретите на стомашните жлези при диспепсии и атрофичен гастрит. Повишава съсирваемостта на кръвта, действа кръвоспиращо при кръвоизливи (маточни и бъбречни), хемороиди, кървене на носа и венците, при лечение на рани. Извлеците от белия равнец активизират действието на фибрина, но никога  не водят до образуването на тромби. Влиянието върху процеса на хемокоагулацията е умерено изразено и се проявява само при продължително приемане. В основата на кръвоспиращия ефект стои увеличаването на броя на тромбоцитите и скъсяването на времето на съсирване (Соколов, 1984). Дрогата действа адстрингетно при диарии, стоматит, гингивит и противовъзпалително при гастрит, колит и диария и колики, възпаление на бъбреците и пикочния мехур, ревматизъм. Прилага се още като холеретично средство при дискинезии на жлъчните пътища и при жълтеница. Засилва съкращенията на матката (при недостатъчна  и нередовна менструация), повишава пикочоотделянето при хипертония, противодейства на причинителите на малария и при глисти.

Начин на приложение: Дрогата се прилага под формата на отвара: 1 – 2 супени лъжици се заливат с 400 г кипяща вода и се вари в продължение на 3 мин. Оставя се на кисне 30 мин. Извлекът се прецежда и от него се приема 3 пъти дневно по 60 – 120 г (според възрастта) след ядене.

Забележка! Лечението трябва да трае не по-малко от 3 – 4 месеца. След почивка от 15 дни курсът на лечение може да се повтори.

Share Button

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.