Биволски език

биволски език

Синоними: Биволски език или Еленов език.

Описание: За да попаднете на тази интересна папрат, трябва да обходите най-сенчестите места и скалистите почви в някоя по-усойна широколистна гора. Тя е типично сенколюбиво и влаголюбиво растение, затова най-често ще я срещнете в закътаните долове по северните склонове на предпланинските и планинските райони. Ще я познаете много лесно по твърде характерните и белези и лесно ще я запомните.

Волският език е многогодишна вечнозелена папрат с късо подземно развиващо се стъбло. Както при всички наши папрати то е видоизменено в коренище, от връхната част на което всяка пролет израстват по няколко листа снопчесто или розетковидно разположени. Те са тъмнозелени, до блясък лъскави, като че са направени от восък, дълги от 15 до 40 см, а широки от 3 до 7 см. И са цели, ненаделени, линейно-ланцетни, поради което наистина по форма наподобяват дълъг език и нашият народ сполучливо е нарекъл заради тях папратта с имената Волски език,Биволски език или Еленов език.

биволски език

Такива цели листа няма нито една друга наша папрат. Затова, когато за пръв път се срещнете с Волският език, можебиволски език би няма да повярвате, че пред Вас се намира папратово растение. Искате ли да се уверите, че не грешите? – погледнете листата отдолу. Откриете ли от двете страни на средната жилка на по-възрастните от тях косо разположени линейни спори, това ще Ви подскаже, че наистина сте открили папратта Волски език. Нейните спори са загърнати с покривало, което се състои от две надлъжни части, плътно долепени една до друга, докато спорангиите са млади. След узряването и разпускането им те се раздалечават и зрелите спори се разсейват през образувалата се между тях цепнатина. Заради оригиналните си листа, които се запазват зелени и през зимата, в много страни Волският език се отглежда като украсно растение. С тази красиволистна папрат могат да се обогатят с вечнозелени растения и нашите градини и паркове, като се засаждат коренища, пренесени от дивата природа.

 

биволски езикПриложение в медицината: Волският език се използува при бронхити, трахеити, цистопиелити, болести на далака, жлъчно каменна болест, пиелонефрити, при кръвотечения, болки в сърдечната област (стенокардия).

Share Button

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.