Бударица

бударица

Синоними: Петниста бударица.
Описание: Билката достига до 70см. височина. Стволовете са изправени и обикновенно са разклонени. Листата са продълговати, яйцевидни и имат  копиевидна форма. Листата също са срещуположни, на дръжки, и са дълги до 5 см. Цветовете са разположени прешленовидно в пазвите на листата и са на цвят червеникави или бели, с пет-зъба, тръбеста чашка, петлистно венче и 4 тичинки.

Разпространение: Плевел, който расте по сухи тревисти и каменисти места. Видът силно варира. Среща се както у нас, така и в Европа. Цъфти през юни-август.

Използваема част: Надземната част в стадия на цъфтежа.

Химичен състав: Танини, силикати, сапонини, смоли, восък, мазнини и др.

Действие: Отхранващо. Улеснява изхвърлянето на храчките, намалява кашлицата и по такъв начин успокоява лигавицата на бронхите и трахеята. Водни извлеци от билката оказват противовъзпалително и обезболяващо действие.

бударицаПриложение: При хронични заболявания на белите дробове и дихателните пътища, при хроничнабударица форма на туберкулоза (заедно с хвощ), при хронична форма на анемия и левкемия, локално, против гнойни кожни заболявания.
Начин на употреба: Около 2 чаени лъжички ситно нарязана билка се запарват с 2 чаени чаши вряща вода. Престоява 1/2 час. Прецежда се и се изпива на няколко пъти на ден.

Внимание! При поемане на големи количества от билката могат да се появят нежелани признаци на отравяне: болки в мускулите, общо неразположение и слабост. Билката се назначава само от лекар фитотерапевт.

Share Button

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.