Бударица

бударица

Синоними: Петниста бударица.
Описание: Билката достига до 70см. височина. Стволовете са изправени и обикновенно са разклонени. Листата са продълговати, яйцевидни и имат  копиевидна форма. Листата също са срещуположни, на дръжки, и са дълги до 5 см. Цветовете са разположени прешленовидно в пазвите на листата и са на цвят червеникави или бели, с пет-зъба, тръбеста чашка, петлистно венче и 4 тичинки.

Разпространение: Плевел, който расте по сухи тревисти и каменисти места. Видът силно варира. Среща се както у нас, така и в Европа. Цъфти през юни-август.

Използваема част: Надземната част в стадия на цъфтежа.

Химичен състав: Танини, силикати, сапонини, смоли, восък, мазнини и др.

Действие: Отхранващо. Улеснява изхвърлянето на храчките, намалява кашлицата и по такъв начин успокоява лигавицата на бронхите и трахеята. Водни извлеци от билката оказват противовъзпалително и обезболяващо действие.

бударицаПриложение: При хронични заболявания на белите дробове и дихателните пътища, при хроничнабударица форма на туберкулоза (заедно с хвощ), при хронична форма на анемия и левкемия, локално, против гнойни кожни заболявания.
Начин на употреба: Около 2 чаени лъжички ситно нарязана билка се запарват с 2 чаени чаши вряща вода. Престоява 1/2 час. Прецежда се и се изпива на няколко пъти на ден.

Внимание! При поемане на големи количества от билката могат да се появят нежелани признаци на отравяне: болки в мускулите, общо неразположение и слабост. Билката се назначава само от лекар фитотерапевт.

Share Button

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.