Бухалковиден плаун

бухалковиден плаун

Описание: Многогодишно тревисто растение с 50-100 см дълго, пълзящо или възходящо и гъсто облистено стъбло. Листата са последователни и са дребни, линейно-копиевидни, с дълги косми на края, без дръжки, спираловидно подредени и обхващат стъблото и клоните. Някои от клонките са изправени и на върха им се образуват 2-4 спороносни класчета.

Разпространение: Расте по тревисти и каменисти места из хвойнови храсти и смърчови гори между 1600-2200 м надморска височина. Среща се ограничено в Западна и Средна Стара планина, Витоша, Рила и Западните Родопи. Широко разпространен е и в горския пояс на Централна и Северна Европа, в Русия и в Северна Америка.

Употребяема част: Използват се спорите и клонките.

Действие: Външно за облекчаване на сърбежа и болката при кожни заболявания.

бухалковиден плаунПриложения: Заболявания на лигавицата на храносмилателната система, пикочните и дихателните пътища,бухалковиден плаун заболявания на кожата, умствени и физически слабост, бледост, загуба на апетит, слабо и нередовно храносмилане, газове в червата и запек, хроничен катар на ларинкса и бронхите, хронични повърхностни язви на гърлото, мекото небце, сливиците и фаринкса, хронична пневмония с гнойни храчки, оригване, стомашни киселини, парене зад гръдната кост, възпаления на червата при деца от суха храна, чести задръствания в черния дроб, често и болезнено уриниране с мътна урина, хронично възпаление на кожата, бледост, студени крайници.
– при кожни заболявания, екземи
– клонки – болкоуспокояващо средство при ревматизъм, неврити, бъбречни и чревни колики
– пикочогонно и слабително средство, за предизвикване на повръщане

Share Button

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.