Бухалковиден плаун

бухалковиден плаун

Описание: Многогодишно тревисто растение с 50-100 см дълго, пълзящо или възходящо и гъсто облистено стъбло. Листата са последователни и са дребни, линейно-копиевидни, с дълги косми на края, без дръжки, спираловидно подредени и обхващат стъблото и клоните. Някои от клонките са изправени и на върха им се образуват 2-4 спороносни класчета.

Разпространение: Расте по тревисти и каменисти места из хвойнови храсти и смърчови гори между 1600-2200 м надморска височина. Среща се ограничено в Западна и Средна Стара планина, Витоша, Рила и Западните Родопи. Широко разпространен е и в горския пояс на Централна и Северна Европа, в Русия и в Северна Америка.

Употребяема част: Използват се спорите и клонките.

Действие: Външно за облекчаване на сърбежа и болката при кожни заболявания.

бухалковиден плаунПриложения: Заболявания на лигавицата на храносмилателната система, пикочните и дихателните пътища,бухалковиден плаун заболявания на кожата, умствени и физически слабост, бледост, загуба на апетит, слабо и нередовно храносмилане, газове в червата и запек, хроничен катар на ларинкса и бронхите, хронични повърхностни язви на гърлото, мекото небце, сливиците и фаринкса, хронична пневмония с гнойни храчки, оригване, стомашни киселини, парене зад гръдната кост, възпаления на червата при деца от суха храна, чести задръствания в черния дроб, често и болезнено уриниране с мътна урина, хронично възпаление на кожата, бледост, студени крайници.
– при кожни заболявания, екземи
– клонки – болкоуспокояващо средство при ревматизъм, неврити, бъбречни и чревни колики
– пикочогонно и слабително средство, за предизвикване на повръщане

Share Button

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.