Блатен тъжник

блатен тъжник

Синоними: Брястнолистно орехче, отвратниче.

Кратко описание: Тази изключително лековита билка е многогодишно растение достигащо височина до 1,5 м. Стъблата са изправени и са леко оребрени. Многобройните малки бели ароматни цветове са събрани в големи съцветия. Дължината на съцветията достига до 25 см.  Цъфти през юни – юли. Листата са големи и наподобяват длан на ръка. В долната си част листата са покрити с лек мъх.

Разпространение: Расте край планински потоци, реки, извори, мочурища до 2300 метра надморска височина.  Това многогодишно растение е с пълзящи коренища. Растението е изключително медоносно.

Използваема част: Надземната част и коренището. Надземната част се бере преди цъфтежа – юни-юли, а коренището се вади през есента, след узряването на плодовете. Преди изсушаването им се почистват добре и се нарязват на малки части. По младите листа могат да се ядат като салата. В тях се съдържат много витамини.

Химичен състав: Гликозиди, танини, естери на салициловата киселина, витамин С, фосфор и др.

Действие: Билката оказва пикочогонно, потогонно, противодиарично и противоподагрено действие. Намалява пикочната киселина в кръвта. Притежава антисептично и противовъзпалително действие. Действа обезболяващо и противооточно при заболявания на ставите. Намалява киселинността в стомаха и успокоява спазмите на чревната мускулатура.

блатен тъжникПриложение: При бъбречнокаменна болест, възпаление на бъбречното легенче, стомашно-чревни оплаквания, диария, подагра, ревматизъм, пясък в бъбреците, бяло течение, възпаление на яйчниците и маточните тръби. Външно отварата от билката се използва за измиване на рани, язви, абсцеси, циреи, за лечение на различни кожни заболявания.
Съцветията се използват като заместител на чая, а в Скандинавските страни се смесват с бирата и виното, за да се получи по-добър вкус.
Благодарение на етеричното масло, което се съдържа в билката, тя може да се използува и против ухапвания от насекоми.

Начин на употреба: Около 1-2 супени лъжици от билката се варят с вода в съотношение 2:100 в продължение на 10 минути. Пие се по 1 кафена чашка 3 пъти на ден след ядене. При външно приложение билката се използва под форма на компреси при ухапвания от насекоми и за промиване на влагалището при бяло течение.

Share Button

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.