Блатен тъжник

блатен тъжник

Синоними: Брястнолистно орехче, отвратниче.

Кратко описание: Тази изключително лековита билка е многогодишно растение достигащо височина до 1,5 м. Стъблата са изправени и са леко оребрени. Многобройните малки бели ароматни цветове са събрани в големи съцветия. Дължината на съцветията достига до 25 см.  Цъфти през юни – юли. Листата са големи и наподобяват длан на ръка. В долната си част листата са покрити с лек мъх.

Разпространение: Расте край планински потоци, реки, извори, мочурища до 2300 метра надморска височина.  Това многогодишно растение е с пълзящи коренища. Растението е изключително медоносно.

Използваема част: Надземната част и коренището. Надземната част се бере преди цъфтежа – юни-юли, а коренището се вади през есента, след узряването на плодовете. Преди изсушаването им се почистват добре и се нарязват на малки части. По младите листа могат да се ядат като салата. В тях се съдържат много витамини.

Химичен състав: Гликозиди, танини, естери на салициловата киселина, витамин С, фосфор и др.

Действие: Билката оказва пикочогонно, потогонно, противодиарично и противоподагрено действие. Намалява пикочната киселина в кръвта. Притежава антисептично и противовъзпалително действие. Действа обезболяващо и противооточно при заболявания на ставите. Намалява киселинността в стомаха и успокоява спазмите на чревната мускулатура.

блатен тъжникПриложение: При бъбречнокаменна болест, възпаление на бъбречното легенче, стомашно-чревни оплаквания, диария, подагра, ревматизъм, пясък в бъбреците, бяло течение, възпаление на яйчниците и маточните тръби. Външно отварата от билката се използва за измиване на рани, язви, абсцеси, циреи, за лечение на различни кожни заболявания.
Съцветията се използват като заместител на чая, а в Скандинавските страни се смесват с бирата и виното, за да се получи по-добър вкус.
Благодарение на етеричното масло, което се съдържа в билката, тя може да се използува и против ухапвания от насекоми.

Начин на употреба: Около 1-2 супени лъжици от билката се варят с вода в съотношение 2:100 в продължение на 10 минути. Пие се по 1 кафена чашка 3 пъти на ден след ядене. При външно приложение билката се използва под форма на компреси при ухапвания от насекоми и за промиване на влагалището при бяло течение.

Share Button

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.