Боянка

боянка

Синоними: Разклонена боянка.

Описание: Боянката е билка – достигаща 30-80 см височина. Билката обикновено е с няколко стъбла,  но се срещат екземпляри и с единично стъбло. Ако стъблото е единично след края на първата година се разклонява.боянка Листата имат копиевидна форма и двустранно са покрити с косми. Чашката е изградена от 4 на брой чашелистчета, които са с продълговата копиевидна форма. Венчелистчетата са 10-14 милиметра и са 2 пъти по-дълги от чашката. Те са с лимоненожълт цвят и имат елипсовидна форма със заострено острие. Тичинките са 6 на брой. Двата са външни и са по-малки по размер от другите (вътрешните). Плодникът е чадъровиден и е разцепен на две.

Разпространение: Най – много се среща в Централна Азия, в степните райони на Сибир и Европейска Русия, на скалисти склонове или тревисти степи в равнинни, понякога в храстите и редки борови гори. В България расте по сухи, тревисти и скалисти предпланински райони из цялата страна.

Използваема част: Надземната част, която се бере по време на цъфтежа. Суши се на сянка или в сушилня.

Химичен състав: Стръковете на билката съдържат сърдечни гликозиди с много близка химична структура до строфантиновите.

боянкаДействие: Укрепва сърдечната дейност, подобрява кръвоснабдяването на сърцето, има антиаритмично, успокояващо и пикочогонно действие.

Приложение: Хронична сърдечна недостатъчност, аритмична сърдечна дейност, спазъм на съдовете, хранещи сърцето (стенокардиибоянка болки), сърдечни отоци, повишава кръвното налягане и увеличава диурезата, укрепва сърцето, забавя ритъма, намалява аритмията, увеличава амплитудата на сърдечните контракции, подобрява функционалното състояние на сърдечно-съдовата система, нормализира притока на кръв, артериални и венозно налягане, намалява или елиминира нарушенията на капилярната циркулацията на кръвта, увеличава диурезата, намалява отока.

Начин на употреба: Поради високата си токсичност, билката се предписва само от лекар и се взема под лекарски контрол. Прави се запарка при съотношние 1 част от билката към 150 части вода. Употребява се по 1 супена лъжица преди ядене 3-4 пъти на ден.

Share Button

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.