Великденче

великденче

Описание: Великденчето е многогодишно тревисто растение с пълзящо или повдигнато стъбло, високо до 30 см. Листата са елипсовидни или обратно яйцевидни, назъбени, окосмени, с къса дръжка. Цветовете са бледосини, събрани в гроздовидни съцветия, с 4-листна чашка, с 4-листно венче и 2 тичинки. Плодът е многосеменна двугнездна кутийка. Цъфти през пролетта и в началото на лятото (април – юни).

Разпространение: Среща се из храсталаците и горите в цялата страна. Обича влажните почви.

Дрога: Стръковете на великденчето – Herba Veronicae.
Растението се бере по време на цъфтежа, суши се на сянка или в сушилня при температура 45 градуса. Опакова се в хартиени чували, пази се на сухо и проветриво място.

Химичен състав: Дрогата съдържа гликозидна аукубин, горчиви и дъбилни вещества, етерично масло, органични киселини, смоли и др.

Действие и приложение: Фармакологичните изследвания са доказали при експерименти върху животни, че екстракт от растението понижава кръвното налягане. Дрогата улеснява откашлянето и действа секретолитично при хронични бронхити и бронхиална астма. Гусев и съавтори са установили антибактериално действие по отношение на златист стафилокок и Ешерихия коли. Дрогата притежава и диуретично действие.
Народната медицина я използва и при подагра, бъбречнокаменна болест, ревматизъм, възпаление на пикочния мехур, хронични кожни заболявания и фурункули. Растението, накиснато в растително масло, се смята за добро средство за лечение на гнойни рани и слънчеви изгаряния по кожата. Действието на дрогата изобщо е слабо.

Начин на приложение: Дрогата се прилага под формата на запарка. Една супена лъжица ситно нарязано великденче се залива в 400 г кипяща вода. Оставя се на кисне в продължение на 30 мин. Извлекът се прецежда и от него се приема 3 пъти дневно и от него се приема 3 пъти дневно по 120 г преди ядене.

Източник: „Природна Аптека“ Д.Памуков, Х.Ахтарджиев

Share Button

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.