Грижи за сърдечно-съдовата система

Сърдечно-съдовата система има първостепенно значение за нормалното функциониране на човешкият организъм.
Работата на сърцето трябва винаги да бъде в съответствие с физическото натоварване на организма. Големите физически натоварвания изискват сърцето да бъде тренирано. Тренировките трябва да започнат още в детска възраст, като елемент на игрите – гимнастика, бягане, плуване, скачане, каране на велосипед и др. В юношеска възраст интензивността им може да се увеличи, чрез системна спортна дейност. Сърдечната мускулатура увеличава масата си, увеличава се броя на капилярите, подобряват се обменните процеси.

алкохол никотин

Сърцето на добре трениран човек може да увеличи работата си 9-10 пъти при физическо натоварване, за сметка на увеличения ударен обем. При нетренирания човек сърцето може да увеличи работата си при натоварване, не повече от 4 пъти и то за сметка на учестяване на съкращенията и намаляне на сърдечната пауза. Това предизвиква много бързо умора.

Тренировките стимулират не само сърцето, но и цялата сърдечно съдова система, както и други системи и органи в човешкия организъм. Увеличава се броят на кръвните клетки, хемоглобиновото съдържание в еритроцитите, укрепват стените на кръвоносните съдове.

Нормалното състояние на сърдечно-съдовата система зависи и от хранителният режим. Преяждането, недояждането, консумацията на много сол, прекалената употреба на мазнини от животински произход – водят до болестни промени в кръвоносните съдове, като най-вече във венечните артерии. В режима ни на хранене трябва да се включват и консумация на плодове и зеленчуци. Те съдържат вещества, които не позволяват на мазнините да се отлагат в кръвоносните съдове и да ги увреждат. Количеството на мазнините трябва да бъде ограничено, особено на животинските.

Влияние на алкохола и никотина върху сърдечната дейност. Най-неблагоприятно влияние върху сърдечно-съдовата система оказват никотина и алкохола.

Алкохолът има пряко токсично действие върху сърцето. Под неговото влияние мускулните влакна и миокарда намаляват и се заместват постепенно със съединителна тъкан. Алкохолът влияе неблагоприятно и върху обменните процеси в сърдечната мускулатура. Ето защо при системна употреба на големи количества алкохол миокардът изтънява, сърцето затлъстява и дейността му отслабва.

Никотинът предизвиква траен спазъм на артериите в цялото тяло, но най-силно се повлияват артериите на сърцето и мозъка. Трайният спазъм на венечните артерии влошава храненето на миокарда. Заедно с това никотинът оказва пряк токсичен ефект върху възбудно-проводната система на сърцето, с което се нарушава сърцевата автоматия. Никотинът повишава възбудимостта на миокарда, при което могат да възникнат възбудни огнища извън възбудно-проводната система. Това предизвиква нарушения в сърдечния ритъм.

Share Button

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.