Зюмбюл

Цветето, което най-много харесвам аз е Зюмбюлът. Може би то е и най-популярното цвете в българския двор. Кръстено е на един прекрасен и храбър юнак от гръцката митология – Хиацинт. Произлиза от семейството Liliaceae. Началото му идва от средиземноморските части на Европа и Мала Азия. Там цветето расте в диво състояние.

     Има над 300 разновидности създадени през 15 век, а през началото на този век започва да се отглежда масово като градинско цвете. В добри условия достига до 35 сантиметра височина. Цветето цъфти от края на март до края на май. Има прости кичести цветове наподобяващи камбанка, който имат много приятен и силен аромат. Цветовете могат да бъдат в най-разнообразна краска. Срещат се бели, жълти, розови, червени, сини, виолетови и др. Има леко заострени листа.

зюмбюлГрижи необходими за растежа и развитието на зюмбюла: За да достигне своята максимална височина и да отгледа максимален брой цветчета, а те са около 45-50, са необходими следните благоприятни условия в които да расте: Почвата в която ще го отглеждаме, трябва да е лека, с преобладаващ пясък., да е наторена с добре угнила животински тор, а самото цвете да бъде засадено на слънчево и проветриво място. Грешно е да се засажда във влажни почви, понеже луковицата загнива. Може да се отглежда и в саксии, но почвата в саксията да е подготвена по горепосочения начин. Ако ще го гледаме в саксия, трябва да е на слънчево място до прозореца. Трябва да му се осигури добра влажност на въздуха и подходящи температури, които да не надвишават 20-25 градуса.

зюмбюлКак се размножава зюмбюла: Всички зюмбюли дават семена, но размножаването им става по вегетативен път (като се отделят дребничките луковички). Тези луковички се образуват по 3-4 годишно. Отделянето им трябва да стане през лятото когато цветето е в покой. Отделените луковички се засаждат веднага, но зацъфтяват едва на втората година, а дори понякога и по-късно.

     Зюмбюлът може да се подлага на форсаж (метод на бърз цъфтеж). Можем да форсираме и собствените си зюмбюли. За целта вземаме едри, плътни и здрави луковици. Засаждат се по една в саксия (може и по няколко) в песаклива лека почва. Луковиците се заряват в пръста, но не целите, а едва 2/3 от тяхната височина, като задължително връхчетата им трябва да са на едно ниво с ръба на саксията. Трябва да се поливат със студена вода и да се настанят на тъмно, прохладно място, където температурата да е от 4 до 8 градуса. При засъхване на почвата се полива внимателно. зюмбюлВкореняването става за около 2 месеца и веднага след това започва растежът. При достигане на височина от 10 сантиметра се пренасят на светло и топло място. Поливат се и се оросяват редовно и след около 20 -25 дена разцъфват.

Болести: Градинският зюмбюл не боледува. Неговият враг е голият охлюв, който изяжда листата им.

Share Button

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.