Сансевиера

сансевиераРод: Сансевиера – Sansevieria. Според различни източници родът Sansevieria наброява около 60-70 вида многогодишни тревисти вечнозелени растения, които са без стъбло и рядко се срещат във вид на малки полухрасти. Латинското наименование на рода идва от името Sansevera. Рода е кръстен на Неаполитанския принц фон Sansevieria, който е допринесъл много за развитието на природните науки.
Семейство: Liliaceae (лилиеви)
Родина: тропическите райони на Азия и Африка

 

Растението е наричано по много начини. Познато ни поне с едно от следните имена: – „Меч“, „Индийски меч“, „Рицарски меч“, „Свекървен език“, „Тъщин език“, „Змийска кожа“ и „Африкански коноп“. Заради формата и оцветяването на листата също бива наричано – „Щука опашка“, „Дрипава опашка“.

 

Най-често се отглеждат следните видове:

  • Sansevieria guineensis – родина Гвинея.
  • Sansevieria zeylanica – родина Източна Индия.
  • Sansevieria cylindrica – родина Южна Африка.
  • Sansevieria grandis Hook. f. – родина тропическа Африка.
  • Sansevieria hyacinthoides ( L. ) Druce – родина тропическа и Южна Африка.
  • Sansevieria dooneri N. E. Br. – родина Западна Африка.
  • Sansevieria gracilis N. E. Br. – родина Източна Африка.
  • Sansevieria trifasciata Prain – родина Южна Африка.

Отглеждане:

През 18-и век Сансевиерата е принесена в Европа. Растението има мощно пълзящо коренище и много твърди листа. Листата достигат до 1 метър дължина. Те растат нагоре или настрани. Цвета на листата варира в различни нюанси от зелено до кафяво, като листата са изпълнени с цветни ивици или петна. В днешно време много видове имат жълти и сребърни петна. При някои видове на Сансевиерата листата са покрити с восъчни налепи, които предпазват от изпарение на влагата. Цъфти рядко. При цъфтеж цветчетата имат зеленикаво бял цвят, притежават тесни венчелистчета и дълги тичинки събрани в гъсто цилиндрично съцветие. Ароматът им е невероятно хубав. През нощта цветчетата се леко се отварят и изпълват въздуха с прекрасен аромат на ванилия.

 

 

Разположение:

Всички видове са идеални за отглеждане на прозорец с източно и западно изложение. Пъстрите видове се нуждаят от ярка интензивна светлина. При липса на такава листата губят своята наситеност. Почти всички видове Сансевиера предпочитат много светли, слънчеви места. Те трудно понасят сянката и сенчестите места. По принцип е възможно да се отглежда и навън. Растежа им не се влияе от течения.

 

сансевиераТемпература:

Пролетта и лятото предпочитат умерена температура 18-25°С, а през зимата температурата не трябва да пада под 15-16 градуса. Ако температурата падне под 15 градуса, Сансевиерата може да боледува дълго време. Почвения субстрат трябва да бъде сух, а при температура 18-22°С – умерено влажен. При постоянна температура над 22°С е необходимо ежедневно поливане. Не трябва да се съчетават ниски температури и висока почвена влажност – това причинява загниване на листата.

 

Поливане:

Поливането е много важно и най-много трябва да се внимава с него. Колкото и да е корава и издръжлива сансевиерата, честото преполиване (прекаляване с поливането) е в състояние да я унищожи. От пролетта до есента трябва да се полива умерено, като оставяте почвата много добре да изсъхне между всяко едно от поливанията, а през зимата поливайте веднъж на два месеца. Водата с която се полива трябва да е със стайна температура.

 

Торене:

Тори се веднъж месечно, като се използва тор за кактуси. Тори се през пролетните и есенните месеци. Зимата НИКОГА не се тори. Трябва да се помни, че в торовете азотни нива трябва да бъдат по-малко в сравнение с другите елементи. Излишният азот може да предизвика бързо кореново гниене.

 

сансевиераПресаждане:

Пресажда се, само когато саксията му стане прекалено тясна.

 

Размножаване:

Чрез семена:

Семената се получават чрез изкуствено опрашване. Размножаването се извършва със семена, посети в оранжерия, през пролетта.

 

Чрез резници:

Листът се нарязва напречно на късове, чиято дължина трябва да е най-много 8-10 сантиметра. Когато те се потопят в чаша с вода, пускат малки коренчета. Коренчетата се появяват за около 30-35 дни.

 

Сансевиерата трябва да се засажда плитко. Основата на листата винаги трябва да е открита – иначе самите те загниват.

 

сансевиераПроблеми и вредители:

Появяват се тъмно кафяви петна по листата. Това обикновено се става от прекомерно съдържание на влага в почвата и ако растенията в тъмна стая.

Кухи червено-кафяви петна с жълти ръбове са признак на инфекции или гъбични заболявания.

Сансевиерата често бива нападана от паяци и акари.

Share Button

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.