Калатея

Калатея

Калатеята е от сем. Марантови и включва едни от най-красивите представители на това семейство. Отглежда се заради красиво нашарените си листа, с малки изключения, които се отглеждата заради цвета. Разнообразието в шарките и формите на листата е изключително голямо и трудно бихме решили коя е по-красива и искаме да притежаваме.

Произход: Родина на калатеята са тропиците на Южна Америка. Там често местното население я използва като материал за плетене на кошници, откъдето и произхожда името и. Гръцкото наименование на калатеята означава „кошница“.

Описание: Калатеите са многогодишни тревисти растения, достигащи до 1 метър. Ценни са с крсивите си, нашарени и едри листа, които могат да бъдат зелени или пъстри, гладки или кадифено мъхести, овални или заострени, широки или тесни. Фона на листото може да бъде от много светло до тъмно зелено, изпъстрен с петна или ивици, понякога съчетан с изпъкващи жилки обагрени в бяло или розово, което засилва още повече ефекта и красотата на листата.
В естествена среда калатеите растат в заблатени местности, по бреговете на реки и езера, в сянката на тропическата растителност. Ето защо те се нуждаят от подобни условия в дома.

Температура: Калатеята е тропическо растение и се нуждае от топлина. Оптималната температура за отглеждането и е 20 градуса. Зимата не е желателно да пада под 15, защото растението лесно може да заболее. Лятото понася и температури към 30 градуса. Резките температурни промени и денонощни амплитуди не и се отразяват добре. Трябва да се пази и от въздушни течения.

калатеяСветлина: Обича светли места с частична сянка, но не и преки слънчеви лъчи, защото има опасност да загуби от чара на окраската си.

Поливане: За калатеите най-важна е почвената и въздушна влажност. Те трябва да са високи. Най-много им вреди сухият въздух поради което трябва редовно да се пулверизират особено лятото. Удачно е и поставянето им върху подложка от влажен мъх или камъчета с вода. Поливат се редовно и обилно, но без да подгизват и да се задържа вода в подложката. Зимата поливането е по-умерено и след просъхване на горния почвен слой. Преполиването е също толкова вредно при калатеята, колкото и засушаването. Поливайте с мека чешмяна вода.

калатеяСубстрат и засаждане: Нуждае се от добре дренирана, грубо пресята почва. Субстрат може да си приготвим от чимовка, листовка, прегорял оборски тор, торф и пясък в еднакви обеми. Може да се ползва и субстрат за палми смесен с торф.

Пресаждане: Калатеята се пресажда веднъж на две години, като саксията се подменя с малко по-голяма. Внимава се да не се наранят корените. При пресаждането коренището може да се раздели и да се получи ново растение. Ако решите да не пресаждате калатеята, то може да подмените горния почвн слой с нов и по този начин да и доставите хранителни вещества.

Торене: Тори се с тор за листнодекоративни растения веднъж на 2 седмици в периода на интензивен растеж от март до август.

калатеяРазмножаване: Размножава се чрез разделяне на коренището при пресаждане. Новото растение се засажда и се покрива с найлон, като по този начин му се осигурява достатъчно топлина и висока въздушна влажност от които има нужда.

Болести и вредители: Проблемите при калатеята се появяват най-често при недобри условия на отглеждане. Сухият въздух и пряката слънчева светлина водят до завиване на листата, поява на кафяви петна и загуба на шарката. Преполиването и подгизването е също вредно и може да доведе до пдоблеми. Напада се от акари при което листата страдат и жълтеят. Характерна е тънката паяжинка, която се появява в долната част на листата. Предпазна мярка е пулверизирането, защото акарите не обичат влагата. Ако растението вече е нападнато е наложително третирането с акарицид. Щитоносните въшки също обичат калатеята.

Share Button

3 Comments

Add a Comment
 1. Имам проблем с калатеята.Листата и жьлтеят и накрая имат като засьхнало.
  Ако можете кажете ми на какво се дьлжи?

  1. Любопитко

   Здравейте Нина! Това е често срещан проблем при калатеите. Според мен проблема може би е в това, че те обичат висока въздушна влажност и ако не им се осигури, листата им започват да съхнат в краищата. Тази висока въздушна влажност обаче се осигурява не чрез преполиване, а чрез осигуряване на достатъчно влага около самото растение, т.е чинийка пълна с мъх и вода, който да осигурява влагата или пък редовно пулверизиране на растението по няколко пъти на ден. Калатеите обичат светлината, но не и прякото слънце и високите температури. Тези жълти листа обаче, едва ли са от липсаа на въздушна влажност и се чудя дали не са от преполиване? Калатеята обича вода, но не и да бъде давена (то никое растение не може да устои на системното преполиване). Поливайте само, когато горния слой на почвата е засъхнал и то така, че да не се задържа вода в чинийката. Не знам как се грижите за калатеята и при какви условия я гледате, но да не би да преполивате почвата и в същото време да страда от висока температура на въздуха и липса на въздушна влажност? Само мога да гадая, но дано поне да съм Ви насочила и да съм била полезна. Успех и дано да успеете да се справите с проблема, за да се радвате на красотата на своята калатея! Хубав и усмихнат ден! 🙂

 2. Милка Гьочева

  Здравейте! Миналата седмица си пресят калатеята и сега ми се струва, че започна да загива. Има ли начин да я спася!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.