Вербена

Профил на цветето Вербена (Върбинка) – Verbena


     Вербените са от тези красавици, които красят градината или балкона ни от пролет до късна есен без да се налага да се грижим кой зне колко за тях. Предпочитани са заради пъстрите си и красиви цветове и тяхната непретенциозност.

Произход: Южна Америка.

Описание: Вербената може да се отглежда като едногодишно или многогодишно растение. Те биват тревисти или храстовидни със стелещи се или изправени стъбла и окосмени, назъбени  листа, разположени срещуположно. Достига височина 15 – 25 см. Срещат се и по-високи хибриди (до 40 см.).  Върбинката цъфти от юни до късна есен в бяло, розово, лилаво, червено, прасковено, синьо  и всичките им нюанси, като в основата на всяко цветче често има „око”. Има и шарени сортове, както и каскадни такива. Цветовете са разположени по върховете на стъблата в големи, ароматни съцветия с формата на окръжност.

ВербенаМясто и светлина: Вербената е слънцелюбиво растение, поради което трябва да се засажда на добре огряти от слънцето места в градината или на балкона. Тя има нужда от поне 8 часа ярка слънчева светлина на ден, за да цъфти богато и красиво.

Почва и засаждане: На постоянно място се засажда на разстояние 20 – 25 см. върху лека, влажна и обогатена с тор почва. По принцип не е капризна и се справя добре на почти всякакви почви, които трябва да бъдат добре разрохкани. Вербената не понася силен вятър поради което трябва да се засажда на защитени от вятър места.

Цъфтеж: както вече казахме, върбинката е едно красиво и благодарно цвете, защото цъфти в красиви багри цяло лято, че чак до късна есен. Единственото, което трябва да се прави е да се отстраняват прецъфтялите цветове, заедно с една четвърт от стеблото, което ги държи. В противен случай растението ще престане да цъфти.

Поливане: При засаждането е добре вербената да се полива обилно, докато растенията се захванат добре. След  това се полива умерено при изсъхване на повърхностния слой на почвата, но в големите жеги все пак трябва да се полива редовно, защото иначе рискувате да останат вашите вербени без цвят. Не бива да се задържа вода в сандъчетата.

Торене: Вербената се тори  веднъж на пролет при достигане на височина 10 см. След това се тори рядко (1 път в месеца) с тор за цъфтящи растения. Не бива да се преторява. По-вероятно е да се увреди от преторяване, отколкото от липса на наторяване.

ВербенаРазмножаване: Вербената се размножава чрез семена или резници.  Ако сте решили да отгледате растенията от семена се въоръжете с търпение, тъй като семената поникват бавно (за около 20 дена) и покълнват неравномерно.

     Има ниска кълняемост. За целта семената се засяват през февруари  на закрито при температура около 15 градуса в сандъчета с торф, покрит с почва. След поникването разсадът се пикира на разстояние 3 – 4 см. След порастването на разсада, растенията се разсаждат на разсояние 20 см, или в единични саксийки. Изнасят се в градината или на балкона постепенно през м. Май. Нови растения могат да се получат и чрез резници от запазено през зимата на закрито старо растение. Резниците се начупват и засаждат на постоянно място през м. юни – юли на открито или през м. март на закрито.

Вредители и болести: Върбинките са устойчиви на болести и вредители. Понякога се напада  от акари, трипс, листни въшки, бяла муха, както и от същинска брашнеста мана.

Share Button

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.