Кактуси (Cactaceae). Отглеждане на кактуси в саксия

кактусСемейство: Кактусови (Cactaceae).
Родина: Южна и Централна Северна Америка.
Описание: Кактусите се срещат в голямо разнообразие от форми, цветове и нюанси. Те са най-разпространени в САЩ. Много от видовете се отглеждат, за да пазят реколтата от нападащите я диви животни. Кактусите са познати от времето на ацтеките, като били отглеждани за различни цели – храна, вода, за производство на игли, клечки за зъби и други.
Кактусите са едни от най-непретенциозните стайни растения, но има няколко правила, които трябва да се спазват, за да се създаде една благоприятна среда за отглеждане на тези боцкащи растения. Добре е да знаете, че много от видовете кактуси попадат в зимен сън. По това време, те не се нуждаят от вода, светлина и торене.

 

Кактусите се разделят на два вида.
Първият вид вирее в почти всички влажни тропически гори. Вторият вид обитава полупустините и пустинните.

кактусРазмножаване: Най-лесно кактусите се размножават вегетативно. Това става, като се вкорени някое разклонение на кактуса. Това се прави след отрязване на тялото на кактуса, което има силно коренище. От пънчето поникват разклонения, а именно тези разклонения вкореняваме. Кактусите могат да се размножат и чрез семена. Този начин на размножаване не се препоръчва за начинаещи цветари. Понякога кактусите се нараняват спонтанно. След увреждането на тялото на кактуса от някой бодил до мястото на увреждането израства пъпка и от самата пъпка се пръхва ново миниатюрно кактусче с почти незабележимо коренче. При достигане на размери от два сантиметра това миниатюрно кактусче може да се отчупи и засее в отделна саксия.

 

Почва: Препоръчва се почвата да е Песъчлива. За моите кактуси аз използвам следната почвена смес: ½ дребен чакъл, ¼ едър пясък и ¼ горска почва. Почвата трябва да се обогатява с фосфор и калий. При добра почва достатъчно обогатена с фосфор и калций, кактусът може да цъфне на петата – шестата година.

 

Светлина: Колкото може повече.

 

кактусПоливане: През топлите месеци се полива веднъж на 10 дни, а през най-горещите летни дни се полива веднъж на пет дни. През зимата е най-добре да не се поливат изобщо или ако се полива да е през топлите зимни дни. Препоръчва се да не се полива с твърда вода. Най-добре е да се полива с дъждовна вода (лично аз този вариант не съм го пробвал).

 

Торене: През две седмици добавяйте тор (течен тор) с високо съдържание на калий и фосфор. Фосфорът и калият стимулират растежа и цъфтежа на кактусите.

 

кактусГрижи: Преди да започнете да отглеждате кактуси, трябва да се въоръжите с много търпение, понеже те растат и се развиват изключително бавно. Самите растения изискват много проветрение и страшно много светлина. За предпочитане при засаждането и отглеждането на кактуси е да се използва керамична саксия. Самата саксия помага за по-доброто дишане на корените, както и спомага за по-бързото изсъхване на почвената смес. За предпочитане е кактусите да се гледат в стая с южно изложение, за да могат кактусите да се сложат на прозореца, като по този начин им осигуряваме максимално количество топлина и светлина. Има видове, които не понасят пряката слънчева светлина. За такива видове се препоръчва отглеждане в стая със западно изложение. При недостатъчна светлина е нужно да се пуска и изкуствено осветление на кактусите. Ако те се отглеждат в стая с недостатъчно светлина, те започват да се огъват към мястото, от което приемат най-много светлина. Така самите кактуси могат да се изкривят. За да се предотврати това изкривяване е необходимо на всеки 10 дни да завъртаме саксията на кактуса. Кактусите понасят температури от 10 до 40 градуса, като за кратко време могат да понесат и температури от минус 8 градуса до температури надхвърлящи +45 градуса.

 

Вредители:

  • Акари (паякообразни)
  • Щитоносни въшки (коренови и власести)
  • Брашнен червей
  • Листни въшки (рядко се срещат)
Share Button

2 Comments

Add a Comment
  1. Имате малко неточности в статията. 😉

    1. Прав си

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.