Кротон

 

кротон     Кротонът е едно от най-красивите и аристократични листно-декоративни растения, които всеки любител на цветята иска да притежава. Красотата му е безспорна. Ярко обагрените листа и преливащите им краски пленяват погледа и учудват с разнообразието от жълто, зелено, червено, кафяво и оранжево. И всичко това понякога съчетано само в едно листо…..сякаш изкусен художник е смесил на своята палитра всички тези цветове. Както знаем обаче по-велик и съвършен художник от природата няма и крутонът е едно такова доказателство за чудно красиво природно творение. Красотата обаче има своята цена и в този случай това е не съвсем лесното отглеждане на този аристократ.

Произход: Кротонът е от сем. Млечкови. Естествената му среда са Полинезия, Индия, Цейлон. Там той расте като храст.

кротон

Описание: Освен ярки листа, кротонът има и необикновени и разнообразни форми на листата. Те са твърди и насочени нагоре.  Могат да бъдат широки, линейни, кленовидни, с гладък и назъбен профил, но при всички случаи с добре изразени и очертани жилки. . Изобщо разнообразието откъм форми е голямо, а откъм цветове – още повече. Листата могат да бъдат почти едноцветни, но това е признак, че на кротона не му достига светлина. Могат да бъдат комбинация от 2 или 3 цвята, но най-голямо възхищение будят листата с преливащи се нюанси на зеленото, жълтото, червеното, кафявото и оранжевото.  В едно растение може да срещнем всички тези цветове комбинирани по невероятни начини. Някои листа могат да бъдат жълто-зелени, други зелено-червени, трети червено-кафяви и т. н. Изобщо ако трябва да обобщим, то 2 еднакви кротона няма, защото комбинацията от цветове в листата зависи от начина на отглеждане – светлина, температура, влажност и др. и комбинацията между тях.

Цъфтеж: Кротонът се цени заради красивите листа и цветовете му нямат декоративна стойност. В домашни условия цъфти с бели и дребни цветчета.

Светлина и местоположение: Кротонът се нуждае от много светлина, за да поддържа прекрасната си окраска. През лятото е нужно да му осигурим силна светлина, но не пряко огряване от слънцето. През обедните часове трябва да се засенчва. Подходящи са източни, западни и южни изложения. През зимата трябва да се одглежда в добре осветено помещение. Ако не се осигури нужната светлина на растението, то губи цветовете си.

Температура: Красавецът обича топлината и дори през зимата температурата не трябва да пада под 16 градуса.

кротонПоливане: Кротонът обича влагата и през пролетта и лятото трябва да се полива редовно и обилно след леко пресъхване на повърхностния слой. Водата трябва да е топла и добре престояла. Не обича засушаването и ако го допуснем, то растението може да загуби всичките си листа за кратко време. Не трябва обаче да допущаме подгизване на почвата и за това е нужен добър дренаж. През зимата поливките се разреждат и намаляват. Полива се внимателно, но почвата не трабва да пресъхва. Ако помещението за зимуване е твърде топло се полива по-често. Кротонът обича и висока въздушна влажност, поради което е хубаво да се пулверизира ежедневно. Освен всичко друго, това го предпазва и от една голяма напаст – акарите. Не трябва обаче да се оросява ако е огрян от слънце, тъй като листата ще прегорят. Не обича и въздушните течения, които също могат да доведат до опадане на листата. Хубаво е често листата да се забърсват от праха полепнал по тях или да му се направи баня с леко хладка вода.

кротонТорене: През пролетта и лятото се подхранва с торове за листно-декоративни растения веднъж на 2 седмици.

Размножаване: Размножава се чрез резници в началото на пролетта или лятото. Резниците се поставят във вода на топло. Добре е да се прибави и вкоренител.

Почва: Добре е почвата в която ще засадите своя кротон да бъде съставена от чимовка, листовка, торф и пясък в съотношение 1:1:1:1. Добрият дренаж е задължителен, защото в противен случай има опасност от загниване. Кротонът не обича големите саксии.

Пресаждане: Младите растения се пресаждат през 2 години, а старите през 3-4 години, като правилото е да се пресажда само ако старата саксия е вече тясна на растението и за корените няма никакво място. Това се прави през пролетта. Новата саксия не трябва да бъде много по-голяма, защото кротонът не обича големи и прекалено широки саксии.

кротонВредители: Напада се от белокрилка и листни въшки, но най-големия му враг е червеният акар. Листата трябва да се проверяват често от долната страна за наличието на паяжинки и трябва да се оглеждат с лупа за наличието на акари. За предпазване от тях е нужно да се осигури добра въздушна влажност чрез пулверизиране на листата и редовно поливане. Ако растението е вече нападнато, трбва да се третира с подходящ акарицид или всяко листо старателно да се забърше с памуче напоено с водка, ракия или спирт. Може също така растението да се полее обилно и саксията да се постави в прозрачен полиетиленов плик, който се завързва. Поставя се на светло и топло място. След 2-3 седмици би трябвало акарите да са загинали.

Проблеми: Кротонът е капризно растение и за да се радваме на неговата красота, трябва да полагаме известни грижи. Дори тогава могат да възникнат редица проблеми. Ако листата по края са кафяви и съхнат, то причината може да бъде прекалено сух въздух, кротоннедостатъчно поливане или въздушно течение. Кафявите петна по листата са показател за недостатъчен полив. Ако листата са меки и усукани, с кафяви краища, то вероятната причина е прекалено ниски температури или големи дневни температурни амплитуди. Ако листата губят своята пъстрота, красота и багри, то причината е в недостатъчната осветеност. Сухите и светли петна по листата насочват към прекалено интензивно осветление или изгаряне на листата – например ако се оросяват при пряка слънчева светлина.

Share Button

2 Comments

Add a Comment
  1. красиво е

    1. Ками, капризен красавец. Имам си в момента един съвсем нов и му треперя отгоре. Дано оцелее и се развива добре.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.