Незабравка

 

незабравкаНезабравките са едни от най-красивите мили и съвършени пролетни цветя. Няма как малките сини облаци от незабравки да ни оставят равнодушни към красотата и очарованието си. Те пленяват със своята скромност и ненатрапчивост, но и със своя чар и крехкост. Много добре се комбинират в цветни лехи или сандъчета с цветя в бяло, розово или жълто – например като фон на Виолите, лалетата, шибоите и др.

Произход: Среща се из влажните места с умерен климат на Европа, Азия, Америка, Южна Африка и Австралия.

незабравкаОписание: Незабравката е от сем. Boraginaceae. Родът им наброява около 50 вида. На височина достига от 10 до 40 см. Има мъхести, приседнали ланцетовидни листа. Образува късо подземно коренище и много корени. Незабравката е многогодишно зимоустойчиво растение, но често се отглежда като двугодишно.

     Младото растение зимува с розетка от прости листа. На пролет се развиват облистени, разклонени стъбла, които завършват със съцветие. Цветчетата са дребни и сини с бяло гърло, с 5 венчелистчета и събрани на кичури. Срещат се и незабравки цъфтящи в бяло и розово.

Период на цъфтене: през пролетта

Температура: понася големи температурни разлики. Понеже е зимоустойчива тя издържа на температура от -20 до +30 градуса.

Светлина: Обичат пряко слънце, но се чувства добре и на шарена сянка. На слънце цъфти буйно, но за по-кратко. На сянка се забавя развитието и.

незабравкаПоливане: Обича влагата. Трябва да се полива редовно в периода на усилена вегетация и цъфтеж, но не трябва да се прекалява. При засушаване бързо прецъфтява.

Почва: Расте на почти всякаква влажна почва, но предпочита богатите и плодородни почви. Не трябва да се наторяват с пресни торове.

Размножаване: размножава се основно чрез семена, които се засяват през юли – август в открити лехи или студени парници. Около 20 дни – докато поникнат семената се държи на сянка и почвата се овлажнява. След като порастнат достатъчно новите растения се пикират на разстояние 5-6 см. На постоянно място се засаждат през октомври на разстояние 20 – 30 см. Презимува на открито.

Share Button

1 Comment

Add a Comment
  1. Може ли някой да каже колко често се полива

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.