Незабравка

 

незабравкаНезабравките са едни от най-красивите мили и съвършени пролетни цветя. Няма как малките сини облаци от незабравки да ни оставят равнодушни към красотата и очарованието си. Те пленяват със своята скромност и ненатрапчивост, но и със своя чар и крехкост. Много добре се комбинират в цветни лехи или сандъчета с цветя в бяло, розово или жълто – например като фон на Виолите, лалетата, шибоите и др.

Произход: Среща се из влажните места с умерен климат на Европа, Азия, Америка, Южна Африка и Австралия.

незабравкаОписание: Незабравката е от сем. Boraginaceae. Родът им наброява около 50 вида. На височина достига от 10 до 40 см. Има мъхести, приседнали ланцетовидни листа. Образува късо подземно коренище и много корени. Незабравката е многогодишно зимоустойчиво растение, но често се отглежда като двугодишно.

     Младото растение зимува с розетка от прости листа. На пролет се развиват облистени, разклонени стъбла, които завършват със съцветие. Цветчетата са дребни и сини с бяло гърло, с 5 венчелистчета и събрани на кичури. Срещат се и незабравки цъфтящи в бяло и розово.

Период на цъфтене: през пролетта

Температура: понася големи температурни разлики. Понеже е зимоустойчива тя издържа на температура от -20 до +30 градуса.

Светлина: Обичат пряко слънце, но се чувства добре и на шарена сянка. На слънце цъфти буйно, но за по-кратко. На сянка се забавя развитието и.

незабравкаПоливане: Обича влагата. Трябва да се полива редовно в периода на усилена вегетация и цъфтеж, но не трябва да се прекалява. При засушаване бързо прецъфтява.

Почва: Расте на почти всякаква влажна почва, но предпочита богатите и плодородни почви. Не трябва да се наторяват с пресни торове.

Размножаване: размножава се основно чрез семена, които се засяват през юли – август в открити лехи или студени парници. Около 20 дни – докато поникнат семената се държи на сянка и почвата се овлажнява. След като порастнат достатъчно новите растения се пикират на разстояние 5-6 см. На постоянно място се засаждат през октомври на разстояние 20 – 30 см. Презимува на открито.

Share Button

1 Comment

Add a Comment
  1. Може ли някой да каже колко често се полива

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.