Шизантус (Schizanthus) или „Бедняшка Орхидея“

шизантусПрофил на цветето Шизантус (Schizanthus)!

Описание: Това грандиозно едногодишното растение е изключително рядко в домашните цветни лехи, но с красотата си, пленяваща ни от пръв поглед заслужава по-голямо разпространение. Цветовете му са многократно разчленени. Всеки цвят на Шизантуса наподобява миниатюрна орхидея, изключително богата на петънца и ивици в голяма гама багри. Немците го наричат „насеченото цвете или пеперуденото цвете“. Стъблото е изправено, разклонено е в основата и е покрито с лепкави власинки. Листата обикновено са светлозелени и са покрити с жлезисти власинки. Известни са около 15 вида, но сортовете, които се отглеждат са малко и са обикновено хибриди: „Хитпарад“ (25-ЗО сантиметра) „Стартпарад“ (20 сантиметра, с по-едри цветове), „Екселсиор – кръстоска“ (40 сантиметра).

 

Цъфтеж: Цъфтежа си започва през май и продължава до септември, като същевременно цветето се самозащитава от студа и цъфтежа му може да продължи и до октомври. Цветовете на Шизантуса са искрящи и пленяващи с преобладаващи багри – бели, розови, жълти, червени, пурпурни, виолетови и други. Повърхността на съцветието е изцяло покрита с цветни точици, петна или ивици в различни цветове.

Семейство: Solanaceae (картофови)

 

Родина: Чили

 

шизантусМясто: При засаждане на растението трябва да се има в предвид следното: Шизантуса обича светлината, но големите летни горещини бавно убиват растението. Мястото, където ще расте цветето и ще показва невероятната си красота, трябва да бъде защитено от течение и от прекомерна влага. „Бедняшката орхидея“ обича свеж въздух. Затова е за предпочитане при подходящи условия, да изнесете цветето навън. Ако спазвате тези условия, ще може да се наслаждавате на невероятно красиви цветове, наподобяващи орхидеи. Установено е, че морския климат е най-благоприятен за цветето.

 

Грижи: През краткия си живот това разкошно цъфтящо растение се полива пестеливо и се тори всяка седмица. Почвата, в която вирее трябва да е с умерена влажност – нито прекалено влажна, нито прекалено суха и трябва да е добре дренирана. Ако въздухът е много сух, препоръчва се да го пръскате. След цъфтежа растението бавно умира.

 

Размножаване:

шизантус

  • Засажда се през пролетта. По-просто е да си го купите от магазина.
  • Размножава се чрез семена през март/април при оптимална температура на почвата 16-18°С – кълняемост се появява след две седмици. В една саксия се поставят по 2-5 млади растения, за да се получат бухлати екземпляри.
  • Най-добрия и качествен разсад можем да получим ако посеем семена през август или септември, но така засетите семена трябва да зимуват при ниски ПОЛОЖИТЕЛНИ температури и добро осветление. През пролетта разсада се слага в саксии с диаметър 20-30 сантиметра.

 

Съвет за цъфтеж: Времето на цъфтеж зависи от засаждането.

 

ВАЖНО! Шизантус спада към ОТРОВНИТЕ картофови.

Share Button

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.