Шизантус (Schizanthus) или „Бедняшка Орхидея“

шизантусПрофил на цветето Шизантус (Schizanthus)!

Описание: Това грандиозно едногодишното растение е изключително рядко в домашните цветни лехи, но с красотата си, пленяваща ни от пръв поглед заслужава по-голямо разпространение. Цветовете му са многократно разчленени. Всеки цвят на Шизантуса наподобява миниатюрна орхидея, изключително богата на петънца и ивици в голяма гама багри. Немците го наричат „насеченото цвете или пеперуденото цвете“. Стъблото е изправено, разклонено е в основата и е покрито с лепкави власинки. Листата обикновено са светлозелени и са покрити с жлезисти власинки. Известни са около 15 вида, но сортовете, които се отглеждат са малко и са обикновено хибриди: „Хитпарад“ (25-ЗО сантиметра) „Стартпарад“ (20 сантиметра, с по-едри цветове), „Екселсиор – кръстоска“ (40 сантиметра).

 

Цъфтеж: Цъфтежа си започва през май и продължава до септември, като същевременно цветето се самозащитава от студа и цъфтежа му може да продължи и до октомври. Цветовете на Шизантуса са искрящи и пленяващи с преобладаващи багри – бели, розови, жълти, червени, пурпурни, виолетови и други. Повърхността на съцветието е изцяло покрита с цветни точици, петна или ивици в различни цветове.

Семейство: Solanaceae (картофови)

 

Родина: Чили

 

шизантусМясто: При засаждане на растението трябва да се има в предвид следното: Шизантуса обича светлината, но големите летни горещини бавно убиват растението. Мястото, където ще расте цветето и ще показва невероятната си красота, трябва да бъде защитено от течение и от прекомерна влага. „Бедняшката орхидея“ обича свеж въздух. Затова е за предпочитане при подходящи условия, да изнесете цветето навън. Ако спазвате тези условия, ще може да се наслаждавате на невероятно красиви цветове, наподобяващи орхидеи. Установено е, че морския климат е най-благоприятен за цветето.

 

Грижи: През краткия си живот това разкошно цъфтящо растение се полива пестеливо и се тори всяка седмица. Почвата, в която вирее трябва да е с умерена влажност – нито прекалено влажна, нито прекалено суха и трябва да е добре дренирана. Ако въздухът е много сух, препоръчва се да го пръскате. След цъфтежа растението бавно умира.

 

Размножаване:

шизантус

  • Засажда се през пролетта. По-просто е да си го купите от магазина.
  • Размножава се чрез семена през март/април при оптимална температура на почвата 16-18°С – кълняемост се появява след две седмици. В една саксия се поставят по 2-5 млади растения, за да се получат бухлати екземпляри.
  • Най-добрия и качествен разсад можем да получим ако посеем семена през август или септември, но така засетите семена трябва да зимуват при ниски ПОЛОЖИТЕЛНИ температури и добро осветление. През пролетта разсада се слага в саксии с диаметър 20-30 сантиметра.

 

Съвет за цъфтеж: Времето на цъфтеж зависи от засаждането.

 

ВАЖНО! Шизантус спада към ОТРОВНИТЕ картофови.

Share Button

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.