Виола – Теменужка (Viola wittrockiana)

Виолата е многогодишно растение, което най-често се отглежда като двугодишно. Родът на Виолата наброява над 100 вида. Рядко се среща такова разнообразие от багри, каквото има при тези чаровни срамежливки. Те красят балкони и градини от ранна пролет до началото на лятото, а при контролирано отглеждане може да им се радваме целогодишно.

Произход: Основните форми произхождат от Северна Африка, Европа, Сибир, Алтай.

ВиолаОписание:  Виолите на височина достигат до 25 см. Те образуват голям брой цветове, които са разположени на дълги дръжки и обикновено са леко наведени надолу. Цъфтят продължително и в огромно разнообразие от багри – било то едноцветни, двуцветни или трицветни. Почти няма цвят, който да не се среща при това красиво цвете, което е резултат от многобройни селекции. Основния сезон за теменужките е пролетта, но можем да се радваме на красотата им почти през цялата година. Срещат се ранни и късноцъфтящи сортове, както и дребни и едри по размер на цвета. Прецъфтелите цветове трябва да се отстраняват своевременно.  Виолите са зимоустойчиви и успешно презимуват на открито.

Светлина:  Виолата обича пролетното слънце. Може да вирее и на полусенчесто място. След настъпване на летните жеги обикновено губи декоративния си вид и отстъпва място на летните цветя.

Субстрат:  Най-добре се чувства в богата глинесто-хумусна градинска почва.  На песъчливи почви не се чувства добре и това скоро си проличава.

Поливане: Теменужките обичат влагата и трябва да се поливат редовно. Не трябва да се допуща пресъхване на почвата дори и през зимата, но тогава се поливат умерено в слънчеви дни.

Торене: Наторява се на всеки 2 седмици с тор за цъфтящи.

Презимуване:  В районите с благоприятен климат виолите зимуват навън като могат да се покрията с борови клонки за предпазване от слънцето. При неблагоприятни условия сандъчетата с теменужки се прибират на светло  и не толкова студено.

ТеменужкаРазмножаване: Размножава се чрез семена, които се сеят през юли. Почвата трябва да се поддържа влажна. През септември-октомври се засаждат на постоянно място на разстояние около 20 см.

Вредители и болести:  сиво гниене, брашнеста мана и листни въшки.

Share Button

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.