Маранта

 

маранта     Марантата е сред най-красивите представители на растителния свят. Нейната красота се дължи на изпъстрените и с цветни жилки или петна  листа.  Тя се отглежда като листно-декоративно растение, защото цветовете и нямат декоративна стойност. Принадлежи към групата на марантовите, към която спадат още 3 рода – Калатея, Строманте и Ктенанте. Марантата носи името на венецианския медик  Бартоломео Маранта, който е живял през осемнадесети век. Не е трудна за отглеждане, стига да са налице необходимите и оптимални условия.

Произход: Тропическите гори на Бразилия.

Описание: Марантата е ниско растящо стелещо се тревисто растение и на височина рядко достига повече от 20 см. Има красиви, широки, елипсовидни листа с дължина до 15 см. Цъфти през пролетта и лятото с бледолилави цветчета, които нямат декоративна стойност. Марантата е известна и с една своя странност – при недостиг на светлина (всяка вечер или при буря) тя свива листата си на фунийки и ги вдига нагоре. На разсъмване те отново заемат хоризонтално положение. Това е характерно и за другите марантови – калатеите, стромантето и ктенантето. Известни са около 23 вида маранти.

марантаСветлина: Марантата обича светлината, но не прекалено силната. В никакъв случай не трябва да се огрява пряко от слънцето. През лятото трябва да се държи на сянка, а през зимата на добре осветено място без пряко огряване от слънцето. Ако сложим марантата на прекалено светло място, то тя ще изгуби пъстротата на листата си. Възможно е и по тях да се появят прегорели кафяви петна.
Температура: Оптималната температура за отглеждането на тази красавица е 20-22 градуса през лятото. През зимата не бива да се допуща падане на температурата под 10 – 12 градуса.

Поливане: Марантата обича влагата и през периода на активно нарастване (лятото) се полива редовно като не трябва да се допуща пресъхване на почвата. Разбира се не трябва и да се прекалява. През зимата поливането се намаля значително, особено при падането на температурите под 15 градуса. В противен случай има риск от загниване на корените и стеблото и опадане на листата. Полива се с престояла вода със стайна температура.
Марантата обича висока въздушна влажност, което се обуславя от нейния произход. Добре е да се сади в по-плитки и широки саксии или саксията да се обвие с влажен мъх. Много добре и се отразява ежедневното пулверизиране. Ако въздухът е прекалено сух, то растежа на растението се забавя, по краищата на листата се появяват сухи участъци и е възможно те да започнат да капят.

марантаТорене: През пролетта и лятото се подхранва на 2 седмици с тор за листно-декоративни растения. С цел подхранване може да се смени и горния почвен слой.

Почва и засаждане: Обича бедна на варовик, леко кисела , силно пропусклива почва, състояща се от пясък, листовка, обгорял тор и торф. Саксията трябва да бъде с добър дренаж. Хубаво е да е по-широка и плитка. Марантата се пресажда на пролет на всеки 2 години или ако размера на растението го налага.

Размножаване: Размножава се на пролет чрез разделяне на корените на старото растение, като отделеното ново растение трябва да има поне 3 листа. По всяко време може да се размножава като резник се отчупи под коляното и се натопи във вода или пясък до пущането на коренчета, след което се засажда в подходяща почва. Все пак този метод е по-резултатен през пролетта и лятото, отколкото през зимата. Новото растение може да се покрие с найлоново парниче, за да му се осигури добра въздушна влажност докато се хване напълно. По този начин съм хващала ново растение от резник без да го вкоренявам във вода, а направо в почва.

марантаВредители: Марантата най-често се напада от акари, които своевременно трябва да се третират с акарицид.

Проблеми: Ако листата са обезцветени и имат вид на прегорели, то това е сигнал, че марантата е оставена на прекалено светло или на пряка слънчева светлина. При това положение трябва спешно да се премести на сянка, защото има опасност цветето да загине. Ако листата са извити и на петна, а най-долните листа са пожълтели, то това вероятно се дължи на недостатъчно поливане. През летния сезон не трябва да се допуща пресъхване на почвата, а също така трябва редовно да се оросява.  Ако връхчетата на листата са сухи и кафяви и растението е забавило своя растеж, то причината за това е сухия въздух или наличието на акари. При сух въздух трябва да се пулверизира редовно и саксията да се увие с влажен мъх или да се постави върху подложка от камъчета потопени във вода. Ако причината са акарите,то е наложително пръскането с подходящ препарат. Ако стеблата вехнат и гният, то причината е преполиване особено през зимата при ниски температури. Ако листата падат, виновникът вероятно е твърде сухия въздух или акарите.

Share Button

2 Comments

Add a Comment
  1. Подариха ми маранта. Кажете ми кога и как да я преместя в друга саксия, моля! А също и как да се грижа за нея!!! 🙂

  2. Здравейте Мила! Честита придобивка! Марантата е едно много благодатно за отглеждане растение. Не е капризна и в същото време е много красива. Не знам от кой точно вид са Ви подарили, но те всички са прекрасни. Та….на въпросите Ви. Марантата не бързайте да местите в друга саксия. Нека се аклиматизира в новия си дом. Ако се чуватва добре и тази саксия не и е съвсем малка, преместете я в нова към края на март – началото на април. Ако забележите обаче, че започва да линее, преместете я веднага. В магазина саксиите са пълни обикновено с торф, който задържа много вода и корените могат да загният ако преполивате, но марантата обикновено издържа доста в него и си е жадно растение. Лошото е, че сега е зима и едно преполиване, особено при по-ниски темпертури може да я увреди. Та…. не бързайте и я наблюдавайте. Ако забележите, че започва на линее – преместете я. Ако се чуваства добре – изчакайте. Отглеждането на марантата е много лесно, стига да и намерите подходящо място. Тя обича светлината, но в никакъв случай не трябва да бъде огрявана директно от слънцето. Ще се чувства прекрасно близо до прозорец, но без слънцето да я напича. Сега през зимата малко слънце няма да и навреди, но през лятото това ще е пагубно. На западен и южен прозорец през лятото би загинала, ако не и се осигури сянка. Марантата обича влагата, но сега е зима и поливайте умерено. В никакъв случай не трябва почвата да подгизва и в чинийката да се задържа вода. През лятото това няма да е фатално, поливайте я често и не оставяйте почвата да пресъхва, но все пак не я давете. Едно засушено растение може да бъде спасено, но удавено….няма как. През лятото ще е хубаво да пръскате листата и с вода ежедневно или пък от време на време да я поизкъпвате. Само да не е в най-горещите часове. През лятото я подхранвайте на 2 седмци с тор за листно-декоративни растения според инструкциите на тора, който сте избрали. Забравих да Ви кажа при преместването в нова саксия да изберете по-широка и плитка такава. Марантите имат плитка коренова система и не обичат дълбоки саксии. Сега я гледайте на топличко – да не пада температурата под 10 градуса. Най-добре около 15-20. През лятото издържа и на доста високи температури, но страда. Най-добре се чувства на температура около 20-25 градуса тогава. Ако сега я гледате в помещение в което въздуха е сух заради отоплението, можете да пулверизирате листата ежедневно. Тя обича това. Ако в помещението обаче е хладно – не го правете. Изобщо не е трудно да отгледате Вашата маранта, но все пак прочетете внимателно статията по-горе. Там е описано всичко. Успех при отглеждането на хубавия Ви подарък Мила! 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.