Тиландсия

тиландсияСемейство: Ананасови – Bromeliaceae
Произход: Северна Америка и Южна Америка
Род:Родът на Тиландсиите е изключително богат и наброява повече от 400 вида и е кръстен в чест на шведския ботаник Е. Tillandsia (1640-1693).

 

Цветът на растението пониква от средата му. Той има много приятен бледорозов цвят. По края на розетката на някои видове цъфтят и цветове с ярко синя окраска. За да се разтворят цветчетата обаче, е необходимо влажността на въздуха да е по-голяма от нормалната. Тиландсиите са атмосферни бромелии, но има и изключения. Някои видове са наземни, например Tillandsia cyanea. Всички наземни и атмосферни видове са със слабо развити корени и коренови системи.

 

Те биват сиви и зелени:

 • Сивите тиландсии най-често се прикрепят към въздушни корени на дървета или на скалите. Листата имат белезникаво-сивкав оттенък. Водата и всички видове хранителни вещества постъпват през листата.
 • Зелените тиландсии растат в почвата. Образуват розетка, съцветия с привлекателно розов цвят (Tillandsia cyanea – височина – до 25 сантиметра, цъфти от средата на септември до края на януари. Цветчетата са розови или лилави).

Листата са много красиви и добре оформени. Върху тях има високоспециализирани абсорбиращи власинки, които служат да поглъщат от въздуха влагата и хранителните вещества. Когато въздуха е много влажен, власинките поемат бързо водата и я изтласкват към тъканите на растението. Когато периода е сух и влагата е ниска власинките поемат въздух, като така става преграда, която предотвратява изпарението на влагата от тъканите. Тези власинки са защитата на растението от прегряване и изсъхване. При попадане на пряка слънчева светлина върху листата, те успешно отразяват светлината.

 

тиландсияЦветовете са събрани в прости или сложни съцветия. След цъфтежа майчиното растение обикновено умира, но при правилни грижи до това време то трябва да е успяло да образува нови розетки.

 

Как се “закрепват – прекрепват” въздушните Тиландсии в домашни условия?

 

 • Може да са прикрепени за някаква декоративна подпора.
 • На дъното на стъклен съд се слага дебел слой камъчета, а отгоре върху камъчетата се слага тиландсията. Сипва се вода, която не трябва да покрива най-горния слой камъчетата. Ако съдът има по-тясно гърло, ще се получи задържане на част от изпаренията и ще наподобява на терариум (мини терариум).

 

 

Някои видове:

 • Tillandsia caput-medusae
 • Tillandsia ionantha
 • Тillandsia usneoides
 • Tillandsia argentea
 • Tillandsia fasiculata
 • Tillandsia juncea
 • Тillandsia stricta
 • Тillandsia tectorum
 • Tillandsia Cyanea

 

Светлина:

Тиландсиите понасят пряката слънчева светлина но само през месеците от ноември до март. През останалите месеци трябва да е на светло място, но да не е изложена на пряка слънчева светлина.

 

тиландсияТемпература:

По принцип Тиландсиите са топлолюбиви, така че през зимата те се съхраняват в рамките на 18-22°C. Минималната температура през зимата да не пада под 15 °C, а през лятото – не под 17°C.

 

Поливане:

С оглед на голямото разнообразие на видовете Тиландсия, поливането при тях е малко по-различно. Видове, които имат гъста розетка от листа и добре дефинирана и добре развита коренова система, се поливат умерено през лятото или чрез изливане на вода в централните части на растението. При поливане подложката трябва да е леко влажна по всяко време. През зимата, тези растения се поливат по-рядко. Преди поливане почвата трябва да изсъхне добре.

 

Пръскане:

Пръска се ежедневно и обилно!

Пръскайте листата всеки ден, с изключение на периода на цъфтеж и при ниска температура!

 

тиландсияВисока въздушна влажност!

Тиландсиите изискват висока влажност на въздуха не по-ниска от 60%.

Успешно се отглеждат в затворени терариуми или до стайни фонтанчета с постоянно течаща вода.

 

Торене:

Най-добре е да се ползва тор за орхидеи. В периода на активен растеж растението се тори с торове в малки дози – за наземните – ½ от дозата, а за въздушните – ¼ от дозата.

 

Пресаждане – за наземните:

Пресажда се веднъж на две години.

Tillandsia cyanea се засажда в почвена смес със състав: торф, сфагнум (сфагнума е вид мъх), парченца кора и дървени въглища в съотношение 1:1:1:1/2.

 

Размножаване:

Извършва се чрез семена или чрез разделяне на корена.

 

Проблеми:

При поява на тъмни петна, означава, че се е появило загниване. Тъмните петна се обработват със спирт, след което се посипват със ситно натрошен въглен или въглен на прах.

 

Вредители:

При ниска влажност на въздуха се появяват акари. Когато се третира с препарати против вредители трябва да се стремим да не попада от препарата в розетката.

Share Button

8 Comments

Add a Comment
 1. Страхотна статия! Това ще ми помогне да отгледам всички тиландсии, с които разполагам вкъщи

  1. Дано съм била полезна! Надявам се всичките Ви цветенца да са живи и здрави (както и Вие разбира се) и да Ви радват с красотата си!

  2. Привет Петър , полудях по това цвете … и се опитвам ДС се сдобия с него …моля за информация от къде за купихте вашите 😉

 2. Фани Иванова

  Очарована съм!Виждала съм това цвете по магазините, но вчера за първи път видях двете сини панделчици, украсяващи го. Винаги съм си мислила че розовият „език“ всъщност е цвета на това растение и реших че цветарката го е украсила, както правят с кактусите, но бях приятно изненадана от красотата и аромата му. За пореден път благодаря на майката Природа за красотата,с която ни дарява!

  1. Наистина красиво цвете! Природата е най-невероятния художник и творец! Никой не може да се мери с нея. От нас се иска само да я пазим и да и се наслаждаваме. Успех с цветята и не само с тях, Фани!

 3. Христо Даков

  Вчера беше с бледолилав цвят,а тази сутрин е зелена?!

 4. Христо Даков

  Промени си цвета за една нощ от бледолилав на светлозелен?!?

 5. И моята се промени от лилава на зелена не гние и не изглежда болна. Трябва ли да махна цветоноса и да останат само листа за да имам отново цъфтеж?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.