Тиландсия

тиландсияСемейство: Ананасови – Bromeliaceae
Произход: Северна Америка и Южна Америка
Род:Родът на Тиландсиите е изключително богат и наброява повече от 400 вида и е кръстен в чест на шведския ботаник Е. Tillandsia (1640-1693).

 

Цветът на растението пониква от средата му. Той има много приятен бледорозов цвят. По края на розетката на някои видове цъфтят и цветове с ярко синя окраска. За да се разтворят цветчетата обаче, е необходимо влажността на въздуха да е по-голяма от нормалната. Тиландсиите са атмосферни бромелии, но има и изключения. Някои видове са наземни, например Tillandsia cyanea. Всички наземни и атмосферни видове са със слабо развити корени и коренови системи.

 

Те биват сиви и зелени:

 • Сивите тиландсии най-често се прикрепят към въздушни корени на дървета или на скалите. Листата имат белезникаво-сивкав оттенък. Водата и всички видове хранителни вещества постъпват през листата.
 • Зелените тиландсии растат в почвата. Образуват розетка, съцветия с привлекателно розов цвят (Tillandsia cyanea – височина – до 25 сантиметра, цъфти от средата на септември до края на януари. Цветчетата са розови или лилави).

Листата са много красиви и добре оформени. Върху тях има високоспециализирани абсорбиращи власинки, които служат да поглъщат от въздуха влагата и хранителните вещества. Когато въздуха е много влажен, власинките поемат бързо водата и я изтласкват към тъканите на растението. Когато периода е сух и влагата е ниска власинките поемат въздух, като така става преграда, която предотвратява изпарението на влагата от тъканите. Тези власинки са защитата на растението от прегряване и изсъхване. При попадане на пряка слънчева светлина върху листата, те успешно отразяват светлината.

 

тиландсияЦветовете са събрани в прости или сложни съцветия. След цъфтежа майчиното растение обикновено умира, но при правилни грижи до това време то трябва да е успяло да образува нови розетки.

 

Как се “закрепват – прекрепват” въздушните Тиландсии в домашни условия?

 

 • Може да са прикрепени за някаква декоративна подпора.
 • На дъното на стъклен съд се слага дебел слой камъчета, а отгоре върху камъчетата се слага тиландсията. Сипва се вода, която не трябва да покрива най-горния слой камъчетата. Ако съдът има по-тясно гърло, ще се получи задържане на част от изпаренията и ще наподобява на терариум (мини терариум).

 

 

Някои видове:

 • Tillandsia caput-medusae
 • Tillandsia ionantha
 • Тillandsia usneoides
 • Tillandsia argentea
 • Tillandsia fasiculata
 • Tillandsia juncea
 • Тillandsia stricta
 • Тillandsia tectorum
 • Tillandsia Cyanea

 

Светлина:

Тиландсиите понасят пряката слънчева светлина но само през месеците от ноември до март. През останалите месеци трябва да е на светло място, но да не е изложена на пряка слънчева светлина.

 

тиландсияТемпература:

По принцип Тиландсиите са топлолюбиви, така че през зимата те се съхраняват в рамките на 18-22°C. Минималната температура през зимата да не пада под 15 °C, а през лятото – не под 17°C.

 

Поливане:

С оглед на голямото разнообразие на видовете Тиландсия, поливането при тях е малко по-различно. Видове, които имат гъста розетка от листа и добре дефинирана и добре развита коренова система, се поливат умерено през лятото или чрез изливане на вода в централните части на растението. При поливане подложката трябва да е леко влажна по всяко време. През зимата, тези растения се поливат по-рядко. Преди поливане почвата трябва да изсъхне добре.

 

Пръскане:

Пръска се ежедневно и обилно!

Пръскайте листата всеки ден, с изключение на периода на цъфтеж и при ниска температура!

 

тиландсияВисока въздушна влажност!

Тиландсиите изискват висока влажност на въздуха не по-ниска от 60%.

Успешно се отглеждат в затворени терариуми или до стайни фонтанчета с постоянно течаща вода.

 

Торене:

Най-добре е да се ползва тор за орхидеи. В периода на активен растеж растението се тори с торове в малки дози – за наземните – ½ от дозата, а за въздушните – ¼ от дозата.

 

Пресаждане – за наземните:

Пресажда се веднъж на две години.

Tillandsia cyanea се засажда в почвена смес със състав: торф, сфагнум (сфагнума е вид мъх), парченца кора и дървени въглища в съотношение 1:1:1:1/2.

 

Размножаване:

Извършва се чрез семена или чрез разделяне на корена.

 

Проблеми:

При поява на тъмни петна, означава, че се е появило загниване. Тъмните петна се обработват със спирт, след което се посипват със ситно натрошен въглен или въглен на прах.

 

Вредители:

При ниска влажност на въздуха се появяват акари. Когато се третира с препарати против вредители трябва да се стремим да не попада от препарата в розетката.

Share Button

8 Comments

Add a Comment
 1. Страхотна статия! Това ще ми помогне да отгледам всички тиландсии, с които разполагам вкъщи

  1. Дано съм била полезна! Надявам се всичките Ви цветенца да са живи и здрави (както и Вие разбира се) и да Ви радват с красотата си!

  2. Привет Петър , полудях по това цвете … и се опитвам ДС се сдобия с него …моля за информация от къде за купихте вашите 😉

 2. Фани Иванова

  Очарована съм!Виждала съм това цвете по магазините, но вчера за първи път видях двете сини панделчици, украсяващи го. Винаги съм си мислила че розовият „език“ всъщност е цвета на това растение и реших че цветарката го е украсила, както правят с кактусите, но бях приятно изненадана от красотата и аромата му. За пореден път благодаря на майката Природа за красотата,с която ни дарява!

  1. Наистина красиво цвете! Природата е най-невероятния художник и творец! Никой не може да се мери с нея. От нас се иска само да я пазим и да и се наслаждаваме. Успех с цветята и не само с тях, Фани!

 3. Христо Даков

  Вчера беше с бледолилав цвят,а тази сутрин е зелена?!

 4. Христо Даков

  Промени си цвета за една нощ от бледолилав на светлозелен?!?

 5. И моята се промени от лилава на зелена не гние и не изглежда болна. Трябва ли да махна цветоноса и да останат само листа за да имам отново цъфтеж?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.