Роза. Отглеждане на розата като храст. Отглеждане на роза в саксия

розаСемейство: Розоцветни (Rosaceae)

Розата е вечнозелен храст, достигащ размери от 20 сантиметра до 2 метра. Тя има красиви, изправени или разклонени филизи и красиви цветя с различни цветове (бели, розови, червени, жълти, бананови) с много приятен аромат. Съществуват над 120 вида рози. Листата са с дължина от 5 до 15 сантиметра. Почти всички розови разклонения са обсипани с бодили.

 

Както вече споменахме цветовете на розите са: бели, червени, розови, жълти, бананови, като има дори и рози с два цвята (двуцветни рози).

 

Родина: Родно място на култивираните рози е Югоизточна Азия. За родина също се смятат и континентите – Африка, Северна Америка, Европа и Азия.

 

Светлина: Абсолютно всички видове обичат слънчевата светлина, като много добре на растежа се отразява и пряката слънчева светлина. Не трябва да се прекалява обаче с пряката слънчева светлина. Розите не трябва да се излагат на повече от 5-6 часа дневно на директно слънце.

Температура: През есента и зимата Розите се отглеждат при температура 5-8 градуса. От края на Февруари – началото на месец Март, температурата се повишава постепенно до около 17-18 градуса. През зимата е желателно също да се пуща и допълнително осветление.

 

Размножаване: Размножаването бива няколко вида – Вегетативно размножаване, Размножаване чрез семена или чрез отвод. За да размножите розата направете следното: Взема се клонче от възрастно растение, отклонява се клончето и се прикрепя стабилно към земята (почвата). Задължително върха на клончето трябва да оставите свободно. Размножаването или пресаждането трябва да се прави на пролет.

 

розаПочва: Подходящата почва за отглеждането на розите трябва да е лека и глинесто-песъчлива. Почвата трябва много добре и старателно да се обработи поне 20 дни преди засаждането на растението. Земята (почвата) се разкопава добре през пролетта и се добавя към нея едър пясък, торфен мъх, и за подсилване на почвата се слагат и изгнили листа. При избиране на мястото за засаждането на Розата, трябва да се има в предвид, че растението не понася течение.

Ако ще засаждаме розата в саксия трябва да се вземе под внимание следното: Розата има добре развита коренова система и се препоръчва да се засажда в по-дълбока саксия. Почвената смеска за саксията трябва да е торф, хумус и пясък в съотношение 3:1:1.

 

Поливане: От средата на пролетта до края на есента се полива щедро, а зимата се полива умерено. Корените трябва да се поливат обилно от пролетта до есента поне два пъти седмично, като при самото поливане трябва да се внимава да не се намокрят листата. При често мокрене на листата Розата започва да боледува от листни инфекции. При случайно намокрени листа, те може леко да се забършат с подходяща кърпа.

 

червена розаРезитба на розите: Резитбата е една от важните грижи за правилното отглеждане на розите. Тя се прави с цел да се оформи добре розовия храст и да се осигури непрекъснат и богат цъфтеж на розите. Основното подрязване на розите се прави с настъпването на пролетта. Това подрязване се прави за да се премахнат абсолютно всички болни и увредени клонки. Розите може да се изрязват в зависимост от това, каква форма искаме да придадем на храста. Прецъфтелите цветове трябва да се почистват редовно.

 

Грижи: Ако се получат лепкави кафяви, сиви или бели петна в следствие на попаднала вода върху листата по време на поливането им, или в следствие на паднал дъжд върху листата, тези листа трябва да се откъснат, за да се предотврати разнасянето на заразата върху здравите листа.

 

розаВредители:

Листни въшки – Повърхността на заболелите листа се покрива с бледи точки. По-късно петна се уголемяват и образуват твърди белезникави петна, листата започват да падат преждевременно. За успешна борба с болестта е необходимо да се повиши влажността в помещението.

Брашнеста мана – развива се при лошо проветриво място и когато има излишък на торове.

Share Button

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.