Колерия

Колерията е сравнително непретенциозно и лесно за отглеждане стайно многогодишно цвете. Тя е красив представител на сем. Геснериеви. Родът и наброява около 10 вида.

Произход: Нейният дом са влажните тропически гори на Колумбия.

Описание: Колериите са неголеми тревисти растения. Стеблото не се разклонява и достига дължина до 60 см. Покрито е с бели или червеникави власинки. Има люспесто коренище. Листата на тази красавица са сравнително едри яйцевидно-продълговати и назъбени по края. Те биват зелени с червеникава жилка или маслинено-зелени със светла жилка, еноцветни или нашарени и разположени гъсто едно до друго. Те са покрити с гъст бял или червеникав мъх, поради което не трябва да се мокрят. Цъфти обилно с червени, розови, червено-розови или оранжево-жълти фуниевидни цветчета, често покрити от вътрешната страна с петънца от друг цвят. Те са единични или по 2-3. Цъфти от пролетта до есента, но често и целогодишно. Срещат се стандартни и миниатюрни форми.

колерияТемпература: През лятото най-добре се чувства при температура около 20-25 градуса. През зимата тя  почива при по-хладни температури, които обаче не трябва да падат под 12-15 градуса, при добра осветеност. Ако листата и започнат да вяхнат, то растението трябва да се премести на по-топло място.

Светлина: Колерията обича светлината, но не понася преките слънчеви лъчи. По тази причина трябва да и се осигури добре осветено, но сенчесто място. Най-подходящи в случая са източните изложения. Ако е на сянка може да се отглежда през лятото и на балкона.

Поливане: През лятото колерията се полива редовно и обилно, но саксията трябва да е с добър дренаж, за да може водата да се оцежда. Подгизването е пагубно за цветето. Не бива да се допуща пресъхване на почвения субстрат. През зимата се полива пестеливо. Колерията обича високата въздушна влажност, поради което е хубаво да се постави над съд с камъчета и вода. В никакъв случай обаче не трябва да се пулверизира, понеже мъхестите и листа не обичат това и ще станат на тъмни петна. Тази красавица обаче успешно се адаптира и към по-ниска влажност.

Субстрат и засаждане: Подходяща е смес от листовка, чимовка, пясък и добре угнил оборски тор в равни количества. Пресажда се през пролетта ежегодно.

Торене: През периода на активен цъфтеж се тори с тор за цъфтящи на всеки 2 седмици. През зимата се тори рядко, но все пак торенето не се преустановява, понеже при подходящи условия Колерията цъфти и през зимата.


Размножаване:
Размножава се лесно чрез резници или издънки целогодишно. Най-лесно резниците се вкореняват през лятото поставени във влажен перлит или пясък. Може да се размножи и напролет чрез разделяне на коренището при пресаждане или пък чрез семена.

Вредители и болести: Колерията е устойчива на болести и вредители. Може да бъде нападната от акари или листни въшки при засушаване на въздуха.

Share Button

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.