Колерия

Колерията е сравнително непретенциозно и лесно за отглеждане стайно многогодишно цвете. Тя е красив представител на сем. Геснериеви. Родът и наброява около 10 вида.

Произход: Нейният дом са влажните тропически гори на Колумбия.

Описание: Колериите са неголеми тревисти растения. Стеблото не се разклонява и достига дължина до 60 см. Покрито е с бели или червеникави власинки. Има люспесто коренище. Листата на тази красавица са сравнително едри яйцевидно-продълговати и назъбени по края. Те биват зелени с червеникава жилка или маслинено-зелени със светла жилка, еноцветни или нашарени и разположени гъсто едно до друго. Те са покрити с гъст бял или червеникав мъх, поради което не трябва да се мокрят. Цъфти обилно с червени, розови, червено-розови или оранжево-жълти фуниевидни цветчета, често покрити от вътрешната страна с петънца от друг цвят. Те са единични или по 2-3. Цъфти от пролетта до есента, но често и целогодишно. Срещат се стандартни и миниатюрни форми.

колерияТемпература: През лятото най-добре се чувства при температура около 20-25 градуса. През зимата тя  почива при по-хладни температури, които обаче не трябва да падат под 12-15 градуса, при добра осветеност. Ако листата и започнат да вяхнат, то растението трябва да се премести на по-топло място.

Светлина: Колерията обича светлината, но не понася преките слънчеви лъчи. По тази причина трябва да и се осигури добре осветено, но сенчесто място. Най-подходящи в случая са източните изложения. Ако е на сянка може да се отглежда през лятото и на балкона.

Поливане: През лятото колерията се полива редовно и обилно, но саксията трябва да е с добър дренаж, за да може водата да се оцежда. Подгизването е пагубно за цветето. Не бива да се допуща пресъхване на почвения субстрат. През зимата се полива пестеливо. Колерията обича високата въздушна влажност, поради което е хубаво да се постави над съд с камъчета и вода. В никакъв случай обаче не трябва да се пулверизира, понеже мъхестите и листа не обичат това и ще станат на тъмни петна. Тази красавица обаче успешно се адаптира и към по-ниска влажност.

Субстрат и засаждане: Подходяща е смес от листовка, чимовка, пясък и добре угнил оборски тор в равни количества. Пресажда се през пролетта ежегодно.

Торене: През периода на активен цъфтеж се тори с тор за цъфтящи на всеки 2 седмици. През зимата се тори рядко, но все пак торенето не се преустановява, понеже при подходящи условия Колерията цъфти и през зимата.


Размножаване:
Размножава се лесно чрез резници или издънки целогодишно. Най-лесно резниците се вкореняват през лятото поставени във влажен перлит или пясък. Може да се размножи и напролет чрез разделяне на коренището при пресаждане или пък чрез семена.

Вредители и болести: Колерията е устойчива на болести и вредители. Може да бъде нападната от акари или листни въшки при засушаване на въздуха.

Share Button

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.