Каланхое

КаланхоеКаланхоето е много красиво и разнообразно на багри цвете, което може да ни радва с красотата си през дългите зимни дни, а и не само тогава. То е цъфтящ сукулент от сем. Дебелецови.

Произход: Произхожда от тропиците на Африка и Азия и о. Мадагаскар. Рода му наброява над 130 представители, но няколко са тези които се отглеждат в домашни условия. Най-често срещано е Kalanchoe blossfeldiana.

Описание: Каланхоето достига различни размери в зависимост от вида, както се среща и разнообразие по отношение на формата на листата и цветовете. Общото е, че листата са месести, тъй като каланхоето е сукулент. Най-често отглежданите декоративни видове са с гъсти, дебели, тъмно зелени листа и цветове, групирани в гроздовидни съцветия. Цветовете на каланхоето са изключително нежни и красиви, а богатството на багрите – голямо. То цъфти в бяло, червено, пурпурно, розово, оранжево, цикламено, виолетово, а след многобройните селекции и в жълто, та дори и в комбинация от няколко цвята.

каланхоеПериод на цъфтене: предимно зимата и рано на пролет, но при добри условия може да цъфти целогодишно. Ако от началото на септември до началото на октомври му се осигуряват 14 часа тъмнина на денонощие, то към края на декември можем да се радваме на красивите му цветове.
След периода на обилен цъфтеж се орязват прецъфтелите съцветия и саксията се прибира на хладно и полутъмно място без да се полива за около 1 месец, след което се изнася на светло място и се възобновява обичайния режим на поливане.

Температура: Тъй като каланхоето цъфти предимно през зимата,то трябва да му се осигури оптимална температура около 15 градуса, като не бива да пада под 10 и да надвишава 22 градуса.

Светлина: Каланхоето е светлолюбиво растение – обича слънцето и зиме и лете. Подходящи за него са южни и западни изложения като не трябва да се прекалява с излагането на силно обедно слънце. Ако страда от липса на светлина, стеблата се издължават и растението губи от красотата си, а е възможно и окапване на листата.

Поливане: Умерено поливане през топлите месеци. През зимата ограничено – само при пресъхване на почвата. Преполиването може да доведе до влошаване на общото състояние на цветето, до окапване на листата и до загниване.

Торене: Тори се 2-3 пъти в месеца с торове с повишено съдържание на калций,като торенето се спира през периода на цъфтеж и се подновява след прецъфтяването на растението. През периода на активен цъфтеж се полива с чиста вода.

каланхоеРазмножаване: Най-разпространено и лесно е вегетативното размножаване чрез резници. Резниците трябва да бъдат с дължина 5-10 см. Вкоренява се във вода, като не е необходимо добавянето на вкоренител. Появата на корени става за около 2-3 седмици, като през това време резника трябва да бъде на добре осветено и топло място . Засажда се в субстрат 1:1 торфена смес + перлит или пясък.

Субстрат: 50 % торфен субстрат + 50% перлит или пясък. Почвата е нужно да бъде с добра пропускливост и достатъчно количество хранителна субстанция. Чувствително е на недостиг на цинк при което листата стават дребни, бледи и деформирани.

Болести и вредители: Сравнително устойчиво на болести и вредители. Трябва да се следи за гъбични заболявания и мана, както и за Duponchelia – малка пеперуда,чиято гъсеница изяжда каланхоето отвътре навън.

Share Button

4 Comments

Add a Comment
 1. Много харесвам каланхоето, имала съм го в най – различни цветове. Но при всички растения слез като прецъфтят, на другата година вече не цъфват. Дали знаете, защо е така? Режа прецъфтелите съцветия и въпреки това повече няма цветове.

 2. Любопитко

  Здравейте! Аз съм съпругата на Любопитко и гледането на цветя е мое хоби. Каланхоето е едно много красиво и благодарно цвете, защото се гледа лесно, издържливо е и съцветията му задържат красотата и чара си много дълго време, т.е. бавно прецъфтява. При мен имаше проблем преди години да накарам каланхоето изобщо да цъфти. Няколко години при всичките ми грижи, то отказваше да цъфне. Когато реших, че повече няма да го глезя и ще посети или коша или някоя съседка, то взе че цъфна и като се почна едно цъфтене – почти през цялата година. И зиме и лете все цвят. Миналата година обаче едни щитовидни въшки му видяха сметката – сигурно бяха милиони и нищо не помогна. Аз обаче с хитрост все пак успях да спася няколко клончета, които цяла зима стояха във вода и милите цъфнаха даже и там. Трябва да отбележа, че още не съм го насадила и след малко с това ще се заемам. Като говоря за моето каланхое, имайте предвид, че имах няколко саксии с различни цветове. Та….честно казано отговор нямам защо не цъфти на другата година, защото при мен цъфти та пушек се вдига. Извода обаче до който съм стигнала е, че му трябва много светлина и по време на цъфтеж и по време на покой. Вие къде зазимявате вашите каланхоета и на каква светлина ги гледате?

 3. Захарина

  Здравейте,
  Тъй като съм пълен лаик., бях засадила каланхоето пред блока. Цъфтеше красиво, но вече застудя и мисля да го пресадя в сандъче. Каква е минималната температура, на която издържа това растение. \никъде не открих такава информация.
  Благодаря!
  С уважение,
  Захарина

  1. Гинка Ралева

   Температура: Тъй като каланхоето цъфти предимно през зимата,то трябва да му се осигури оптимална температура около 15 градуса, като не бива да пада под 10 и да надвишава 22 граду

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.