Ешеверия

ешеверияЕшеверията е красиво цвете, идващо от Мексико. Цветето е от семейство Дебелецови. Има месести листа с причудлива форма на розетка. Цветовете му са много красиви – алено-червени с жълти връхчета. Някои хора наричат ешеверията пустинна роза, студениче, ледено цвете или дебела мара. Растението обитава всякакви равнини и планински възвишения, вирее и при минусови температури. Достига до височина 35 сантиметра. Повечето Ешеверии имат силно скъсено стъбло, но се срещат екземпляри и с храстоновидна форма.

Торене: Тори се само през пролетта и през лятото. В началото и в края на пролетта се тори с разтворими органични и минерални торове, а през лятото се тори само веднъж отново със същите торове.

ЕшеверияПоливане: Характерно за „леденото цвете“ , е че то не се полива деректно. Полива се само почвата и то с малко количество вода или може да се постави вода в подложката на саксията. Водата НИКОГА не трябва да застоява, понеже корените на Ешеверията могат да загният, което причинява смърт на растението. През зимния сезон се полива изключително пестеливо или може само да се овлажни леко почвата, което е съвсем достатъчно.

Светлина: Растението е абсолютно светлолюбиво. Обича силната светлина, дори може да се отглежда и на деректно слънце, но не редовно. През летните месеци може да се отглежда и на терасата, това се отразява доста добре на цветето.

Благоприятни температури: Температурната амплитуда на Ешеверията е доста голяма. „Студеничето“ може да вирее на температури 14-35 градуса през лятото и 10-15 градуса през зимата.

ешеверияПресаждане: Не се препоръчва присаждане на Ешеверията, но ако искате тя да се подмлади няма друг вариант – само чрез пресаждане.

Размножаване: Нужно е да се отделят малки розетки (странични), които се поставят деректно в почва. Почвата обаче трябва предварително да е обогатена с малко тор, примесена с пясък.

Цъфтеж: Цъфти всяка година от месец март до началото на месец август.

Share Button

1 Comment

Add a Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.