Магданоз

 

магданозМагданозът е двугодишно тревисто растение и подправка, която широко се използува в кулинарията. Вкусовите си качества дължи на съдържанието си на висока концентрация хлорофил. Като подправка се използуват два вида магданоз – къдраво лист и глатколист, известен още като италиански магданоз. В българската кухня се използува гладколистият, докато къдраволистият почти не ни е познат. Гладколистия магданоз има по силен аромат и се използува за овкусяване, а къдраволистия за декорация на ястията. Семейството на магданоза е Сенникоцветни.

Отглеждане: За да задоволи нуждите на домакинството, магданозът може да вирее навсякъде в България, поради фактът, че самото растение има голяма температурна амплитуда. Семената му могат да поникнат при температура 5-6 градуса, макар това да става много бавно. Задоволителния и благоприятния растеж на растението идва при температура от 20 до 30 градуса.

 магданоз    Магданозът е светлолюбиво растение. При отглеждане на сечнести места, растежът намалява значително, листата започват да пожълтява и най-важното губи ароматните и лечебните си качества. Също така растението е и влаголюбиво, затова за предпочитане е засяването му да става рано на пролет. Сухата почва води до загуба на вкусовите му качества и до негативен резултат при развитието на тази ароматна подправка.

Почва: Желателно е магданозът да се отглежда в почви, които имат достатъчно влага и хранителни вещества. Може да се засее и измежду други култури, като най-благоприятни са бобовите, обогатяващи почвата с азот. При засяването е важно почвата да бъде почистена от плевели, в противен случай магданозът никне много бавно.

Семена: Изборът на правилни семена е важен. Зле съхраняемите семена често губят кълняемост. Правилните семена подходящи за засаждане имат силен мирис. Именно това е гаранцията, че ще поникнат при засаждането. Трябва да се използуват семена събрани предишната година, а не тези, които са събирани преди две или повече години.

Болести и вредители: На всички овощни и зеленчукови растения един стар вредител е морковената муха. Тя е вредител и на магданоза. Предпазването на растенията от тази муха е труден процес, понеже тя води скрит начин на живот. Намаляването на пораженията на тази муха може да стане, като се преработи добре почвата при засаждането на магданоза.

Обобщение: Магданозът е една от най-често използваните подправки в кулинарията. Също така има и доста лечебни свойства и дори се използува и като козметично средство. Използува се против камъни в бъбреците, в пикочния мехур, подобрява зрението и намалява кръвното налягане. В козметиката се използва като лосион за чувствителна кожа.

Share Button

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.