Магданоз

 

магданозМагданозът е двугодишно тревисто растение и подправка, която широко се използува в кулинарията. Вкусовите си качества дължи на съдържанието си на висока концентрация хлорофил. Като подправка се използуват два вида магданоз – къдраво лист и глатколист, известен още като италиански магданоз. В българската кухня се използува гладколистият, докато къдраволистият почти не ни е познат. Гладколистия магданоз има по силен аромат и се използува за овкусяване, а къдраволистия за декорация на ястията. Семейството на магданоза е Сенникоцветни.

Отглеждане: За да задоволи нуждите на домакинството, магданозът може да вирее навсякъде в България, поради фактът, че самото растение има голяма температурна амплитуда. Семената му могат да поникнат при температура 5-6 градуса, макар това да става много бавно. Задоволителния и благоприятния растеж на растението идва при температура от 20 до 30 градуса.

 магданоз    Магданозът е светлолюбиво растение. При отглеждане на сечнести места, растежът намалява значително, листата започват да пожълтява и най-важното губи ароматните и лечебните си качества. Също така растението е и влаголюбиво, затова за предпочитане е засяването му да става рано на пролет. Сухата почва води до загуба на вкусовите му качества и до негативен резултат при развитието на тази ароматна подправка.

Почва: Желателно е магданозът да се отглежда в почви, които имат достатъчно влага и хранителни вещества. Може да се засее и измежду други култури, като най-благоприятни са бобовите, обогатяващи почвата с азот. При засяването е важно почвата да бъде почистена от плевели, в противен случай магданозът никне много бавно.

Семена: Изборът на правилни семена е важен. Зле съхраняемите семена често губят кълняемост. Правилните семена подходящи за засаждане имат силен мирис. Именно това е гаранцията, че ще поникнат при засаждането. Трябва да се използуват семена събрани предишната година, а не тези, които са събирани преди две или повече години.

Болести и вредители: На всички овощни и зеленчукови растения един стар вредител е морковената муха. Тя е вредител и на магданоза. Предпазването на растенията от тази муха е труден процес, понеже тя води скрит начин на живот. Намаляването на пораженията на тази муха може да стане, като се преработи добре почвата при засаждането на магданоза.

Обобщение: Магданозът е една от най-често използваните подправки в кулинарията. Също така има и доста лечебни свойства и дори се използува и като козметично средство. Използува се против камъни в бъбреците, в пикочния мехур, подобрява зрението и намалява кръвното налягане. В козметиката се използва като лосион за чувствителна кожа.

Share Button

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.